Újabb részleteket közölt a cseh rendőrség a prágai tömeggyilkosságról

Újabb részleteket közölt a cseh rendőrség a prágai tömeggyilkosságról

Gyertyát gyújtanak gyászolók a prágai Károly Egyetem főépülete előtt 2023. december 22-én, miután az előző nap az egyik hallgató lövöldözött az épületben, és tizennégy embert megölt, huszonötöt megsebesített. A támadó is életét vesztette, de egyelőre nem tudni, hogyan (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megerősítette péntek délelőtti sajtótájékoztatóján a prágai rendőrség, hogy a Károly Egyetemen lövöldöző 24 éves férfi lőtte le végül önmagát – írta a BBC. Az elkövetőt minden irányból körülzárták már a rendőrök, ekkor lőtte le magát, helyi idő szerint nagyjából délután negyed négykor.

A rendőrségi közlés szerint a helyszínen rögtön elsősegélyt is nyújtottak a sérülteknek, illetve közben párhuzamosan ürítették ki az egyetem épületét. A közzétett testkamerás felvételeken látszott, hogy a hatóságok elsődleges célja volt szükség esetén elállítani a vérzést, azonnali ellátást nyújtani.

A lövöldözést hallva számos diák az egyetemi épület szobáiban barikádozta el magát. A rendőrség emeletről emeletre járt, hogy kiszabadítsa őket, sokszor pedig át is kellett törniük az ajtókat, hogy ezt meg tudják tenni. Biztonságos folyosót hoztak létre, hogy azon hagyják el a diákok az épületet. Miután viszont nem voltak biztosak benne, hogy az elkövetőnek nincsenek-e társai, a hallgatóknak feltartott kezekkel kellett kifelé jönniük.

A prágai rendőrség péntekre azonosította az előző napi támadás mind a tizennégy áldozatát, és felvették a kapcsolatot az ő családtagjaikkal is. A prágai rendőrség vezetője köszönetet mondott azoknak a pszichológusoknak és nonprofit szervezeteknek, akik segítenek az áldozatok hozzátartozóival való kapcsolattartásban, traumafeldolgozásban. A sajtótájékoztatót tartó vezető egyben megvédte társait is, akiket kritizáltak azért, hogy kellő gyorsasággal léptek-e fel a helyszínen. Mint elhangzott, a rendőrök tisztában voltak vele, hogy ha elhamarkodottan használják a fegyverüket, az nagyobb kárt is okozhatna, mint amennyi haszna lenne. Négy perc telt el egyébként az első hívás és aközött, hogy a kiérkező rendőrök behatoltak az épületbe.

A sajtótájékoztatót tartó tisztviselő szerint a bizonyítékok azt mutatják, hogy kapcsolat van az egyetemi lövöldözés és a múlt héten a Prága melletti erdőnél történt gyilkosságok között. Minden jel szerint valóban a 24 éves egyetemista volt az, aki a Klanovicky-erdőnél meggyilkolt egy férfit és a kisgyerekét. De egyelőre várnak a ballisztikus bizonyítékokra, hogy azok megerősítsék ezt.

Szombaton nemzeti gyásznap lesz Csehországban a tragédia miatt, erről itt írtunk