Ukrán dróntámadás ért egy szentpétervári olajterminált

Ukrán dróntámadás ért egy szentpétervári olajterminált

Képünk csak illusztráció! Háború Ukrajnában (Fotó: Defence of Ukraine)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ukrán dróntámadás ért csütörtökön egy szentpétervári olajterminált, ez pedig a háború új szakaszát jelzi a régión belül – jelezte a Reuters ukrán katonai forrásra hivatkozva. A lap hozzátette, nem tudta független forrásból ellenőrizni az információt, de a Kyiv Independent is beszámolt róla.

A Reuters szerint a megszállt dél-kelet-ukrán területek egy oroszok által kinevezett vezetője korábban arról beszélt: Ukrajna sikertelenül próbált az éjszaka közepén drónnal célba venni egy balti-tengeri orosz olajterminált.

Az orosz védelmi minisztérium közben azt is közölte, hogy orosz erők átvették az irányítást Veszele felett Ukrajna donyecki régiójában, de nem osztott meg további részleteket a műveletről. A hírről beszámoló Reuters ezt az értesülést szintén nem tudta független forrásból megerősíttetni. Bahmuttól nagyjából húsz kilométerre fekszik Veszele, viszont a településnek mindössze száz lakosa van. Az tény, hogy a közelben heves harcok zajlottak az utóbbi időszakban is.

A The Guardian eközben írt Orbán Viktor csütörtöki Twitter-bejegyzéséről is, melyben a magyar kormányfő az Ukrajnának nyújtott uniós támogatások évenkénti felülvizsgálatát kérte. A közelgő EU-csúcs előtt folytatódik a vita a kérdésben, miközben az Európai Parlament egyszerre ítélte el Orbán Viktort és az Európai Bizottságot a magyar jogállamiság helyzete és uniós források felszabadítása miatt. Orbán a bejegyzésében bírálta a liberálisnak nevezett politikusokat azért, amiért „négy éven keresztül szeretnék Ukrajnát pénzelni”. A miniszterelnök szerint antidemokratikus lenne a közelgő júniusi EP-választások szerint az erről szóló döntést meghozni. Ha segíteni akarnak Ukrajnának, azt Orbán szerint az uniós költségvetésen kívül, éves szinten kellene megtenni. Ezt tartja az egyetlen demokratikus álláspontnak mindössze öt hónappal a választások előtt.