Vihart kavart a franciáknál, hogy az egyik politikus szerint a Hamász „ellenállási mozgalom”

Vihart kavart a franciáknál, hogy az egyik politikus szerint a Hamász „ellenállási mozgalom”

Gerald Darmanin francia belügyminiszter (Fotó: Gerald Darmanin/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jogi lépéseket helyezett kilátásba a francia belügyminiszter, Gérald Darmanin, miután a Nemzetgyűlés egyik baloldali képviselője, az Engedetlenek politikusa ellenállási mozgalomnak nevezte a Hamászt. A Le Figaro cikke szerint Danièle Obono kedden beszélt arról a Sud Radio adásában: a Hamászt egy iszlamista politikai szervezetnek tartja, amelynek van egy fegyveres ága is, és amely csoport célja „Palesztina felszabadítása”, „ellenállva a megszállásnak”. Korábban hasonlóképp értékelték egyébként a palesztin terrorszervezetet olyan párttársai is, mint Manuel Bompard vagy Mathilde Panot. Akadt viszont az Engedetlenek tagjai közül is, aki élesen elhatárolódott a hasonló véleményektől. 

A Nupes nevű baloldali választási szövetség több tagja is sietett a kijelentés után vitába szállni az értékeléssel. Nem meglepő, hiszen ennek a csoportnak a tagja a Mélenchon-féle Engedetlenek is. A szövetségi viszony kifejezetten hűvössé vált az elmúlt néhány hétben, miután a Hamász értékelésében, ahogy egyébként a palesztinok ügyében is, megoszlanak az álláspontok. „Rendben, ebből elég volt”, jelentette ki a Zöldek főtitkára, Marine Tondelier, határozottan elítélve a „botrányos kijelentéseket”. „Bármilyen felelőssége is legyen az izraeli kormánynak, mindez soha nem fogja igazolni a Hamász terrorcselekményeit (igen, terroristák, hiszen annak, amikor azért gyilkolunk, hogy másokat félelemben tartsunk, van neve is, nem olyan bonyolult ezt kiejteni)” – fejtette ki Tondelier.

„Micsoda szégyen. Nem, a Hamász nem ellenállási csoport, hanem terrorszervezet”, értékelt Rouen szocialista polgármestere, Nicolas Mayer-Rossignol, akinek a Nupes szövetség egyébként sem kimondottan a kedvence. A szintén szocialista Jérôme Guedj, aki eddig inkább védte a szövetséget, kedd reggel bejelentette, hogy mostantól nem ül a Nupes-ba tartozó képviselőkkel egy csoportban.

A jobboldali Köztársaságiak (Les Républicains, LR) képviselője, Stéphane Le Rudulier szenátor már egyenesen az Engedetlenek feloszlatásának szükségességét vetette fel, illetve szerinte terrorizmus támogatása miatt kellene vádat emelni Obono ellen. A republikánusokat vezető Éric Ciotti terrorizmuspártolás miatti szankciókat, illetve Obono mentelmi jogának felfüggesztését kérte a Nemzetgyűléstől. A radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés képviselője, Grégoire de Fournas pedig lakonikusan csak annyit írt a Twitter-oldalán: „Ezek az emberek veszélyesek.”