HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Megszületett ...

Megszületett az előadás, amely után a stand uposok lemondhatják az összes fellépésüket

HIRDETÉS

Azt nem mondhatnám, hogy nagy fogyasztója vagyok a mai magyar stand up comedynek, de véleményem van róla, mint minden rendes kritikusnak. Aztán elmentem a Nemzetibe Szarvas József Pustol a hó című előadására, és megláttam, hogy is kell ezt csinálni.

HIRDETÉS

A Bérczes Lászlóval közös könyvet megjelentető művész ezúttal saját életéből csinált előadást. A műsor minden egyes része működik, él, hat. A Könnyű neked, Szarvas Józsi címmel a Magvetőnél megjelent mininovella-füzér (és mellette a nem kevésbé fontos interjú) úgy meséli el a címszereplő történetét, hogy közben észrevétlenül az 1970–80-as évek és a közelmúlt eseményeiből is sok megtudható. A főhősnek szurkolunk, aki kellően, néha talán túlontúl is visszafogott, szerény, a sajnálatra méltóságon túlig esendő, miközben kellően céltudatos és kitartó is, már ami a színpadra állást illeti. A történetekből szőtt dramaturgiailag szép szövetet a szerzőtárs, Bérczes László úgy teríti elénk (munkatárs: Sütő Anikó), hogy szó szerint egy előadást teremt.

Szarvas József: Mélyre zuhantam, de újrateremtettem magam | Magyar Hang

A színpadon az előadás azzal kezdődik, hogy Szarvas kijön, köszön, és megkéri a közönséget, hogy azt a pár családi képet, amely az előadás díszlete lesz, segítsenek neki kirakni a félkör alakú színpad körül. A képek sorba rendezve belelógnak a nézőtér terébe, de nincs az unalomig ismerős nézőberángató aktus, csak bevonódunk a térbe. Szarvas pedig mesél. Családi drámát a hipót ivó édesanyáról, a kegyetlenségig kemény apáról, az iskolákról, a tanulóévekről, az első szerelemről és az éteriről, a muzsika szeretetéről és a színpad vonzásáról, a gyerekeiről és a főiskoláról, színpadi szerepekről, barátságokról, a viszáki Kaszás Attila Pajtaszínházról és a Kárpát-medencei őshonos gyümölcsfákat mentő Tündérkertről. Egyszóval az ő kalandos életéről.

Természetes tónusban, mégis olyan erővel beszél, hogy ha kiterjesztett karral repülőt formál (ketten utaznak rajta, ezt álmodja, ő és a szerelme: Kovács Kati), azt veszem észre, hogy szurkolni kezdek, le ne zuhanjon. A falhoz egy kapa van támasztva, néha kézbe veszi, hol kapának, hol puskának, hol mikrofonnak használva, betegségét, kórházi ágyat mutat a falnak támaszkodva, egyszóval odaéli a történetet elénk. A leginteraktívabb eszköz egy petróleumlámpa, sok más nincs is. Szarvas József van, egy színész van, egy ember és a történetei. Meg persze a csoda.

Ördögkatlan: felmutatni a „jobbik részünket” | Magyar Hang

„Mindenki sír”, ahogy azt egy-egy történet végén refrénként ő maga is mondja. Hol a nevetéstől, hol a megrendültségtől. Ő is nevet és megrendül, ahogy azt kell. Egy bohóc, azaz egy ember áll és mondja a történetét, mégsem eszköztelen, hiszen ő maga az előadás tartalma és formája, mutatványa és tétje egy személyben. Hiába mondja a már idézett kötetben Bérczes, hogy ő nem hisz a csodában, itt és most mégis, már megint azt mutatja meg és fel. Nem magyarázza, csak fel akarja mutatni, és így műveli. Két évvel ezelőtt (azaz elképzelhetetlenül régen) a Magyar Nemzetben egy interjúban azt mondta, hogy neki még mindig az az élete kérdése, hogy „mi leszek, ha nagy leszek?”.

HIRDETÉS

Szarvas József sem lehet ezzel másképpen, ahogy bizonyos vidékeken mondják: „találnak ők egymáshoz”. Az előadás kérdése egy lépéssel tovább megy, valahogy így hangzik: „mi voltam, míg nagy lettem?” vagy még inkább így: „mi minden lettem?”. És még számtalan releváns kérdés, melyek miatt az előadás nemcsak minőségesen szórakoztat, hanem tükröt tartva meg is dolgoztat, ráadásul ez utóbbit véletlenül sem tolakodva teszi, egyszerűen csak felajánlja.

A „nem lehetséges”-eket (amik, persze, megvalósultak) körbejárjuk Szarvassal újra és újra. De akkor az már, a mi értelmezésünk szerint, ugye, nem is csoda. Vagy mégis? Szarvas József története is bizonyíték: pont az a csoda, hogy bármi megvalósulhat, ha. Mezítlábas ügyetlenből világot jelentő deszkás, hentes szakmunkásból országos hírű színész, városi emberből gyümölcsöskert-alapító és így tovább. Ennek elénk játszása pedig ajándék, nyilván neki is. Mert ami szerethető az ő karaktereiben, az egyszerre van jelen a Nemzeti szűk terében.

Majd elfelejtkeztem a stand uposokról! Mit is csináljanak az után, hogy megnézték Szarvas one man wonder show-ját? Szerintem menjenek haza, és másnap reggel haladéktalanul mondják le az összes fellépésüket. Mert minek venne arra jegyet bárki, ha a Nemzetiben megnézhet egy igazit?

Szarvas József – Bérczes László: Pustol a hó, avagy könnyű neked, Szarvas Józsi… Nemzeti Színház. Rendező: Bérczes László

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/15. számában jelent meg, 2019. április 12-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/15. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,709lájkolóTetszik
2,810követőKövetés
18,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Nincs két Fidesz – Magyar Hang-ajánló

Tarlós István-, Péterffy Attila- és Kaláka-interjú, riport az ország egyik legszegényebb településéről. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 65. – Hogy lett a Nélküledből antiszemita uszítás?

Dévényi István vendégei: Ónody-Molnár Dóra, a 168 Óra munkatársa és Lakner Dávid, a Magyar Hang újságírója.