Balatoni kitekintő a népszerű mesehőssel

Balatoni kitekintő a népszerű mesehőssel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bartos Erika egyik legnépszerűbb mesehőse Brúnó, aki a Balatonról költözött fel családjával a fővárosba. Rokonok és a társasházi szomszédok segítségével lépésről lépésre ismerte meg a kerületeket, családjával együtt fedezte fel Budapest minden apró zegzugát. Az építészmérnök végzettségű író könyvsorozata a főváros nevezetességei, kevésbé ismert helyszínei mellett bemutatta az agglomerációt is, de külön kötetet kapott a Duna, a szigetek és a hidak is.

A fővárosi kalandok ugyan véget értek, Brúnótól azonban nem kell elbúcsúzni. Bartos Erika mesefigurája most a Balatonnál kalandozik szüleivel, Gerda mamával és Géza papával, Gerzson bácsival és Borsóval, a pulikutyával. A Móra Kiadó gondozásában megjelent Brúnó a Balatonon könyvsorozat első része abba az időszakba repít vissza, amikor az óvodáskorú Brúnó és családja még Tihanyban élt.

A lapokon a Balaton-felvidék szűrt részlete elevenedik meg, de Bartos Erika a tőle megszokott alapossággal és elmélyültséggel igyekszik bemutatni ennek a tájnak minden fontos és izgalmas helyszínét, ráadásul a részletgazdag rajzok mellett archív fotók között is böngészhetnek a gyerekek. Kiderül, hogy mi a kapcsolat a Balaton és egy 24 fejű sárkány között, hogy miről is szól a tihanyi visszhang legendája, honnan származik a Káli-medence elnevezés vagy hogy mitől olyan különleges a Koloska-hárs.

A Brúnó a Balatonon több mint mesekönyv, kicsit lexikon és útikönyv is egyben: nemcsak informatív, de segítséget adhat a szülőknek ahhoz, hogy milyen programokat érdemes szervezni kisgyerekekkel a Balaton-felvidéken. A sorozat további részeiben Brúnó a keleti csücsöktől, Kenesétől és Akarattyától indulva a déli partot járja majd be Fonyódig, utazását végül a nyugati karéjban folytatja, bebarangolja a Tapolcai-medencét, a Keszthelyi-hegységet és a Kis-Balatont is.

Bartos Erika: Brúnó a Balatonon – Balatonfelvidék. Móra Kiadó, 2022. 5999 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2022/29. számában jelent meg július 15-én.