HIRDETÉS

Itt lehetne ragyogóan élni is, nem csak valahogyan meghalni

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Éveken át készült Péterfy Gergely új könyve, és egy évszázadon át utaztat. Történelmi regényt olvasunk, az idők hétköznapi szereplői a hősök, sorsukon mutatja be a regény a különböző korszakok legjellemzőbb problémáit, tragédiáit és a túlélésért folytatott küzdelem nyomokat hagyó munkáját. Értelmiségpoétika, direkt módon megírva. Modernül szóló műveltségsirató. Hanyatlástörténet, mint a szerző Örökvölgy című kötetében, ott jöttek a barbárok, itt: mindig is itt voltak. Mindeközben egy évtizedeken át tartó szerelem története is, veszteségekkel telve. A tudósítás hangja hiteles, olyan narrátort hallunk, aki a regénybeli események résztvevője, alakítója.

HIRDETÉS

A Golyó, amely megölte Puskint kulcsszereplője a jelenben él ugyan, de visszaemlékezései teszik teljessé a képet. Nem ritka, hogy a szöveg itt-ott billeg, az elbeszélő sokszor magyaráz értesüléseinek forrásáról, az olvasóban megszólaló kétkedő hangra („Honnan tudhatja?”) felelve. Ezek a fogások nem hibái, erényei a szövegnek, hiszen a közelmúlt feldolgozásának éppen ez lenne az egyik kulcsa: a folytonos, reflexív kérdezés. Péterfynél a kérdések nem a bizonytalanság megjelenései, és ezekben az állításokban (a humán műveltség élni segít, a barbarizmus megöl, a klasszikusok kortalanok) a megszokott, hitvallásszerű mondatokat kapjuk.

„Mennyire vagy csalódott, Borikám?” – Páros interjú Péterfy Borival és Gergellyel | Magyar Hang

A bemutatott sorsok nem feltétlenül hétköznapiak, mégis könnyen mehet az azonosulás, legyen szó a csonka családok életének kihívásairól vagy egy kisközösség traumáiról, a történelemszemléletek különbözőségéről, hatalmi harcokról, generációs problémákról. Péterfy emberismerete, a regényben működtetett szálak mind ahhoz járulnak hozzá, hogy felismerhetővé válnak bizonyos személyes és társadalmi mintázatok. Ezek egymásra vetítve mutatják: nincs új a nap alatt. A diktatúra diktatúra, bármilyen színben jelenjen is meg, a személyesben pedig: a tragikus sors hömpölygése nem áll meg a generáció határánál, továbbhagyományozódik. A regénycímbe emelt történet – Puskin halála, azaz a nagyszerű és a banális találkozása az utóbbi győzelmével – pedig végig ott gomolyog a hősök körül, és ez talán akkor is így volna, ha nem lenne jelen egy többször is előkerülő fényképen.

Általa látjuk Waldstein Pétert, egy már elveszett világ hírnökét és a regény tulajdonképpeni főszereplőjét, Olgát, Péter lányát, akibe az elbeszélő évtizedeken át szerelmes. Hasonlóan fontos alak Kristóf, a családi neurózist továbbvivő unoka, de látunk seftelő ügyeskedőket, a tudomány megrablóit, pártkarrier-építőket egyik és másik oldalon, emlékművek és emberek születnek és pusztulnak. Dies diem docet – napról napra tanulnak, mégsem okosodnak sem a szereplők, sem úgy általában a pannon haza lakói. Keserű felismerés, még ha a tragikust sokszor humorban oldjuk is. (Emlékezhetünk a Kádár-kor látszólag tréfás, mégis súlyos értelmiségi tréfájára: a magyar értelmiség előtt két út van, az egyik az alkoholizmus, a másik: járhatatlan.) Számos ponton befejezhető volna a regény, ezt nem hibának látom. Az anyag nagysága teszi, hogy a regény tulajdonképpen nem is ér véget. A jelenből indulunk, és ide érünk vissza. Nem elképzelhetetlen, hogy egyik-másik epizódhoz születik még kiegészítő rész. Nem azért, mert töredékes, hanem, mert több, legalább kisregénnyi anyag íródott a nagy egészben.

HIRDETÉS

Ha minden jól menne, ez a szerző által megvalósított módszer volna az egyik lehetséges sikeres útja a változás, változtatás elérésének. Számba venni, mit és hogyan nem sikerült megtanulni a történelmi leckékből, és az ebből fakadó tapasztalatokat használni végre. Mert, ahogy a regény vége tanítja, nemigen kínálkozik erre újabb száz év. Ráadásul – a hely jó ismerőse a szerző, így mondhatni kézre állt neki, olyannyira, hogy ezekben a leírásokban remekel Péterfy – a tájat mint lehetőséget végig úgy látjuk, hogy egyértelmű: itt lehetne ragyogóan élni is, nem csak valahogyan meghalni. Minden együtt van ahhoz, hogy boldogulni, és ha sikerül, boldognak lenni is lehessen. Péterfy új könyve tehát megint csak a hazaszeretet-poétika tárgykörébe tartozik, mint minden igazán jó könyv. Itt halnunk kell, ezt már tudjuk, és élni is, ezt is tudjuk. A „hogyan halni”-ra is számos példával rendelkezünk, A golyó, amely megölte Puskint, ha jól olvassuk, tanít a „hogyan élni”-re is.

Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint. Kalligram, 2019. 3990 Ft.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/24. számában jelent meg, 2019. június 14-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/24. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,713lájkolóTetszik
2,952követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Előrejelezni az előrejelezhetetlent? A White Island-katasztrófa margójára

Hol tart jelenleg a vulkanológia, mit tudunk és mit nem tudunk a vulkánkitörésekről? És veszélyben vannak-e a turisták?