Megvan, ki rendezi az 1986-os izlandi szovjet-amerikai csúcstalálkozóról szóló sorozatot

Megvan, ki rendezi az 1986-os izlandi szovjet-amerikai csúcstalálkozóról szóló sorozatot

Mihail Gorbacsov és Ronald Reagan a reykjavíki találkozón 1986. október 11-én (Fotó: Jurij Abramocskin/RIA Novosztyi archív)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A többek között A sötét ötven árnyalatát és A szabadság ötven árnyalatát is jegyző James Foley rendezi az 1986-os izlandi szovjet-amerikai csúcstalálkozóról szóló, 2012 óta tervezett filmet, amelyben az eredeti terveknek megfelelően Christoph Waltz alakítja Mihail Gorbacsov szovjet, Michael Douglas pedig Ronald Reagan amerikai elnököt – értesült a Deadline.com amerikai filmes szakportál.

A korábbi tervektől eltérően nem mozifilm, hanem minisorozat örökíti meg a hidegháború végét jelentő kétnapos történelmi reykjavíki találkozót, írja az MTI. A nyolc évvel ezelőtti tervek szerint a rendező a brit Mike Newell lett volna. A projekt neve is változott, a produkciót Reykjavík helyett Reagan & Gorbachev címmel mutatják be tévécsatornák és streaming-szolgáltatók.

A minisorozatot a Paramount Television Studios valósítja meg Ken Adelman, az amerikai fegyverzetellenőrzési és leszerelési ügynökség egykori igazgatója Reagan at Reykjavik: Forty-Eight Hours That Ended the Cold War című könyve alapján.

Az eredetileg különösebb jelentőség nélkülinek, csak a további tárgyalások menetének felvázolására szánt 48 órás reykjavíki szovjet-amerikai csúcstalálkozóból végül „a világot megváltoztató hétvége lett” – jegyzi meg a Deadline.com. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikortól és mely műsorszolgáltatóknál lesz majd látható a történelmi dráma.