Felfüggesztették a sztrájkot az Operában

Felfüggesztették a sztrájkot az Operában

A Carmina Burana az Operában (Forrás: Operaház/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megállapodtak a sztrájk felfüggesztéséről a Magyar Állami Operaház vezetése és az intézmény dolgozóit képviselő szakszervezetek elnökei vasárnap 11 órakor – közölte a dalszínház vasárnap az MTI-vel. A közlemény szerint az Opera a munkatársai számára az idei év második felében két részletben összesen 30 százalék alapbéremelést biztosít, továbbá április és szeptember hónapban nettó 140-140 ezer forint cafeteriaemelést juttat. A felsorolt plusz jövedelmek beépülnek az eddigi járandóságokba. Azt is hozzátették, hogy a kollektív szerződés megfogalmazása az egyenként kitárgyalt, a tárakkal egyeztetett dokumentumok alapján még zajlik, és a felek elkötelezettek abban, hogy legkésőbb április 30-ig lezárják a kollektív szerződést és aláírják a sztrájkot végleg lezáró megállapodást.

Az Opera a Facebook oldalán azt írta, hogy a vasárnapi Don Giovanni-előadás és Máté-passió hangverseny már zenekari és énekkari részvétellel valósul meg, és az Opera soron következő produkciói is az eredeti évadterv szerint szerepelnek a műsoron. Azokat, akik a bizonytalanságból adódóan nem indultak el korábban, az előadás közben is beengedik a Don Giovanni-produkcióra. Egyúttal köszönetet mondanak a nézők és a dolgozók kitartásáért és türelméért.

A sztrájk kedden kezdődött, nem sokkal a nagy vihart kavart bejelentés után, miszerint fél órás szünettel vágják ketté a Carmina Burana előadását – azt remélve, hogy így nagyobb fogyasztást tudnak generálni a büfében. Ókovács Szilveszter főigazgató ezt azzal indokolta, hogy extra bevétel nélkül aligha teljesíthetnék az operaházi dolgozók béremelési követeléseit.