A népszaporulati bizottság idézi be az ifjú párt a genderrevüben

A népszaporulati bizottság idézi be az ifjú párt a genderrevüben

Tasnádi István: Tapasztalt asszony (Fotó: Takács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Férfi és nő – különálló entitások, mégis egész életüket meghatározza egymáshoz képest meglévő viszonyuk. A nő oldalborda vagy épp utótag, például foglalkozások tekintetében. Költő–költőnő, pilóta–pilótanő. Bármennyire is felvilágosultként tekintünk a modern társadalmakra, a nemek közötti egyenlőség még ma is csak bizonyos pillanatokban létezik, a nőkkel szembeni pszichés erőszak ma is része az életünknek, miközben a szélsőséges feminizmus vagy a píszí gondolkodás hasonlóan károkat képes okozni.

Erre a helyzetre reflektál Tasnádi István Tapasztalt asszony című darabja, amelyet a szerző 2012-ben mutatott be először a szabadkai népszínház magyar társulatával. Két éve a budapesti Katona József Színház társulatára dolgozta át a művet, de Ascher Tamás végül a koronavírus-járvány miatt nem tudta színpadra vinni. Tasnádi genderrevüjét most szűkített változatban az Orlai Produkciós Iroda mutatta be a szerző rendezésében László Lili, Péterfy Bori, Pataki Ferenc és Schruff Milán szereplésével.

„Az apa férfi, az anya nő” – két éve iktatta alaptörvénybe mindezt a kormány, ennek fényében pedig még elgondolkodtatóbb, amiről Tasnádi beszél – a férfi-női viszony kiegyenlítetlenségéről, túlkapásairól, kőbe vésett szabályairól. A kiszolgáltatottság nem csupán a nők sajátja, a férfiak is válhatnak áldozatokká – ezért is változnak folyamatosan a karakterek a szkeccsek során, van, hogy a férfiak játszanak nőket, vagy épp fordítva, László Lili apukát, Schruff Milán nővérkét, Pataki Ferenc vajúdó anyukát, Péterfy Bori kackiás bajszú szülészt.

Tasnádi kifacsarva világít rá a szélsőségekre: az egyik hangsúlyos pillanat a darabban, amikor a fiatal párt beidézi a népszaporulati bizottság, mely számára mindennél előbbre való a megtermékenyítés. Ugyanis ha az felvázolt reprodukciós rátát vesszük, 237 év múlva nem lesz a világon egyetlen magyar sem. Ehhez pedig mindkét fél testét-lelkét a megalázottságig kizsigerelik. A legkegyetlenebb jelenet mégis a szülőszobában zajlik: borotválnak, felvágnak, csöveket tömködnek, szétfeszítenek, kukucskálnak. Majd bajtársiasan összekacsintva csak annyit mond az orvos: „Szűkebbre varrom, mint amilyen korábban volt, hogy az apukának is jó legyen.”

„Adj keveset, adj ritkán és adj kelletlenül” – mondja a Péterfy Bori által játszott professzor a szexről. „Male gaze!” – hívja fel a figyelmet egy másik pillanatban intimitáskoordinátorként a férfitekintet általi kiszolgáltatottságra. Elvitathatatlan, hogy a nők testét még ma is sokféleképpen tárgyiasítják, de mindeközben képesek vagyunk megfeledkezni arról, hogy a férfiakra sem tekinthetünk kizárólag ösztönlényként. A párkapcsolatokban, házasságban ejtett sebek sem orvosolhatók csupán a problémák, az idegesítő dolgok felemlegetésével. Ennek a módszernek a vége nem lehet más, csak egy válási bankett, ahol a kötelék felbontása után már mindenki új préda nyomába eredhet.

Ahogy az intimitáskoordinátor tekintetek és érintések miatt teljesen eltávolítja egymástól a nőt és a férfit, úgy távolodtunk el mi is normalitástól. És épp erre világít rá Tasnádi István darabja.

Tasnádi István: Tapasztalt asszony. Rendező: Tasnádi István. Orlai Produkciós Iroda

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2023/16. számában jelent meg április 21-én.