Virág F. Éva-díjat kapott a Magyar Hang újságírója

Virág F. Éva-díjat kapott a Magyar Hang újságírója

Fotó: Múosz.hu

Fotó: gordon_eszter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Hang munkatársa, Lakner Dávid kapta a kulturális újságírásért járó idei Virág F. Éva-díjat. Az elismerést a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) idei sajtónapján adták át, a laudációt a Kulturális Szakosztályt vezető Vámos Éva mondta. A méltatások teljes szövegei megtalálhatóak a MÚOSZ oldalán.

A rendezvényen beszédet mondott a Mérték Médiaelemző Műhely alapítója, az ellenzéki összefogás sajtópolitikai kabinetvezetője is. Polyák Gábor többek közt kifejtette: „Az újságíró és a közönség közötti bizalom a demokratikus társadalom egyik legfontosabb kötőanyaga, ami biztosítja, hogy a hatalomgyakorlás ne veszítse szem elől a köz érdekeit, a választás pedig valóban megfontolt döntés lehessen”. Viszont szerinte az újságírás mint szakma, mint értékrend válságban is van, a bizalmi index alacsonyan áll. És akkor jön még a közmédia teljesítménye, a fake news fogalmának elterjedése. De kiemelte, van huszonöt magyar sajtótermék, amelyik kitart az ellenszélben is. Mindez a több száz kormánypárti lappal szemben.

A Virág F. Éva-díjat az elmúlt években olyanok kapták meg, mint Parászka Boróka, Vári György, Pálos Máté vagy épp Bóta Gábor. A díjat a MÚOSZ Kulturális Szakosztálya 1996-ban alapította, szimbolikus értéke egy forint. Virág F. Éva hosszan tartó betegség után, 1995-ben hunyt el, 44 éves volt. Több könyve is megjelent, riportokat és novellákat jegyzett a Mozgó Világban, az Élet és Irodalomban, a Magyar Hírlap főmunkatársa volt.

Az alábbi elismeréseket adták át a MÚOSZ idei sajtónapján:

Magyar Sajtódíj (A MÚOSZ 4 éve alapított szakmai díja a legmagasabb színvonalú újságírói teljesítményt nyújtó sajtómunkások és alkotóközösségek elismerésére.)

Dezső András, a HVG újságírója
Vitéz F. Ibolya, a 24.hu újságírója
a 444.hu szerkesztősége

Aranytoll Életmű-díj (A több évtizedes újságírói pályafutásuk alatt kiemelkedő munkát végzett kollégák kaphatják, életművük elismeréseként.)

Ballai József újságíró, szerkesztő, többek között a Petőfi Népe, a Világgazdaság, az Amerika Hangja volt munkatársa
Bikácsy Gergely író, film- és irodalomkritikus, esszéíró, filmesztéta, filmtörténész, dramaturg, szerkesztő, színész, egyetemi tanár
Friss Róbert újságíró, szerkesztő, többek között volt a Népszabadság lapszerkesztője és a Népszava főszerkesztője
Miskolczi Miklós író, újságíró, a Kiskegyed alapító főszerkesztője volt
Zappe László újságíró, színházi kritikus, volt a Népszabadság munkatársa, a Kritika főszerkesztő-helyettese
Pallai Péter, volt a BBC munkatársa, a budapesti iroda vezetője

Az Év Gazdasági Újságírója

Szabó Yvette, a HVG újságírója

Vastoll-díj (A MÚOSZ Elnöksége 2018-ban hozta létre e díjat, amelyet sok évtizedes újságírói munkásságukért és a MÚOSZ iránt tanúsított hűségükért azon kollégák kapják, akik betöltötték 90. életévüket.)

Berkes Péter, aki 65 éve tagja a szövetségnek
Farkas László Aranytoll-díjas, aki 61 éve tagja a MÚOSZ-nak.
Heltai András Aranytoll-díjas, aki 42 éve tagja a szövetségnek.
Keleti Éva Aranytoll-díjas, a MÚOSZ tiszteletbeli elnöke, aki 68 éve tagja a MÚOSZ-nak.
Salamon Magdolna, aki 1953-tól volt tagja a szövetségnek.
Wormser Antal, aki 1950 óta, vagyis 72 éve tagja a MÚOSZ-nak.

Földes Anna interjú-díj

Tölgyesi Gábor, a Népszava újságírója (Parti Nagy Lajossal készült interjújáért)

Soó Rezső-díj

Pusztay Sándor, könyv- és lapkiadó, főszerkesztő, író, újságíró

Virág F. Éva-díj

Lakner Dávid, a Magyar Hang újságírója

Vámos Éva méltatásának szövege:

Lakner Dávid nagyinterjúi, emlékező cikkei és recenziói mindig a mához szólnak. Sokoldalú és egyedi hangú kulturális újságíró. A Virág F. Éva emlékére 1996-ban alapított díjat idén Lakner Dávidnak ítélte kuratóriumunk.

Dávid a kultúrát a világ minden tájáról, Európából és itthonról egyaránt közel hozza a Magyar Hang olvasóihoz, hozzájárult ahhoz, hogy a „túlélő magazin” az olvasó szimpátiáját is kivívta.

Dávid Európa örök végéről a Platón és Európa című kötet ismertetésekor ír. Ez a könyv Jan Patocka 1964-ben Prágában megjelent munkájának 2021-ben megjelent magyar fordítása. Ma is aktuális és megrendítő olvasmány, amikor az Európáról szőtt ábrándokat, és ezzel szemben a megosztottságot figyeljük. A recenzió utal itt a koronavírus-válságra, de ma már érvényes ez a szomszédságunkban háborús konfliktusban lángokban álló ukrán városokra is.

Megemlékezik a dunai népek békés konföderációs terveiről amikor Jászi Oszkárról szól. Szörényi Lászlóval és Geszti Péterrel készített Interjúi az (újra)felfedezés örömét hozzák, megmutatják sajátos, egyedi látásmódját, humorát.

Sokirányúan tájékozódik és tájékoztat nemcsak a közelmúltról, hanem napjaink vitáiról, Aczél Györgytől a napjainkban zajló rasszizmusvitán át a Nyelvőr-botrányig.

Látható kedvvel nyúl filmes témákhoz, ír Huszárik Zoltán Szindbádjáról, Mészáros Mártáról.

Nem szokványos, és csodaszép képekkel illusztrált Török Zoltán filmrendezővel készült interjúja. Amíg ilyen elhivatott művészekről ilyen elhivatott újságírók publikálnak, reménykedhetünk abban, ha nem is egészen a Candide-i optimizmussal, hogy talán lehetséges még földünkön egy jobb és élhetőbb világ.