HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Kész cirkusz ...

Kész cirkusz – A kormányzat az oktatást is rózsaszín szemüvegen át nézi

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Vétkesek közt cinkos, aki néma. A babitsi megállapítás tökéletesen illik mai oktatási rendszerünkre, illetve azokra, akik némán tűrik a kormányzat rémtetteit a magyar iskolával és a pedagógustársadalommal. Az iskolák elveszítették önállóságukat, a tankerületi központok számára nem biztosítják a megfelelő forrásokat, helyi szinten sem valósult meg együttműködés az önkormányzat és a fenntartó között, a pedagógusok leterheltsége pedig elveszi a munka örömét, megnehezíti a minőségi munkavégzést.

HIRDETÉS

Eközben az Emberi Erőforrások Minisztériuma például azt hangoztatja, a pedagógusoknak nemcsak az anyagi, hanem a szakmai megbecsülése is nőtt, az oktatásra 2019-ben 606 milliárd forinttal több jut, mint a baloldal által utoljára benyújtott, 2010-es költségvetésben. Noha az egekig dicsérik az Orbán-kormány által bevezetett pedagóguséletpálya-modellt, szinte nincs a szakmának olyan szeglete, amelyik a kormány hurráoptimizmusát igazolná. A helyzetet mindig is rózsaszín szemüvegen át szemlélő kormányzattal, illetve az őket kiszolgáló hivatalokkal szemben ott áll a szakma, és a két oldal között évek óta süketek párbeszéde zajlik.

Pedagógusbérek: azonnali emelést szorgalmaz a kormány által alapított Nemzeti Pedagógus Kar | Magyar Hang

Ráadásul a különböző pedagógusi szakon végzettek jelentős része sosem áll a katedrára – az utóbbi évek adatai szerint száz tanárhallgatóból csak 27 marad tartósan a pályán –, mert egyszerűen nem népszerű a számukra az úgynevezett életpályamodell, illetve egy kezdő pedagógus bére még mindig nem versenyképes. Ezenfelül a 2014-es parlamenti választások után a tanári fizetések emelését már nem kötötték a minimálbérhez, ellenben az adminisztrációs teher egyre csak nőtt. És akkor még nem szóltunk az aktuális Nemzeti alaptantervről, amely nem fog valódi megújulást hozni az oktatási rendszerbe, a társadalmi egyenlőtlenségeken és a tanárok túlzott terheltségén biztosan nem enyhít.

Mint ahogy az az intézkedés sem, amelyet a főváros XV. és XVI. kerületének Klikje (mármint Klebelsberg Központja) rendelt el. Azt „kérték” az iskoláktól, hogy május 9-éig a pedagógusok nevezzék meg, kik lesznek kitűnő tanulók az év végén. Vagyis a tanítókat, tanárokat összekeverték Nostradamusszal, és a tanév zárása előtt valamivel több mint egy hónappal arra kérték őket, jósolják meg, kik az arra érdemesek, hogy elmehessenek cirkuszba jutalomból.

HIRDETÉS
Sikerpropaganda helyett | Magyar Hang

Hogy még hátra vannak az év végi felmérők, az utolsó felelések? Kit érdekel ez ebben az új világban, ahol – akár csak egy közbeszerzésnél – minden előre lejátszott, meghatározott, és a végeredménytől senki, semmilyen körülmények között nem térhet el?

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/23. számában jelent meg, 2019. június 7-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/23. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,510lájkolóTetszik
3,046követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Karanténba kerülnek a magyar diákok a koronavírus-veszély miatt

Tizenegy magyar középiskolás diák, valamint kísérőjük és az autóbusz két vezetője kerül a Szent László Kórházba kéthetes elkülönítésre, miután vasárnap este hazatérnek Észak-Olaszországból, ahol gyorsan terjed az új koronavírus - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap délután az MTI-t.

Fake? Gáz!