HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika A nap, amikor...

A nap, amikor az Orbán-kormány elindult lefelé

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Nézegetem az ábrát. Diagramok egymásra passzintva, a román és a magyar bruttó és nettó átlagbérek színes csíkjai versenyeznek egymással. Szoros küzdelem. Fej fej mellett. Ízes képzavarral forgatom a számban a fílinget, mert se kiköpni, se lenyelni nem tudom. Összességében még vezetünk, az átlag magyar havi 26 ezer forinttal visz haza többet romániai társánál, amiben benne lehet a családoknak adott tetemes adókedvezmény is, és ez jó. Bár már az is, hogy egyáltalán le kell írni: összességében még vezetünk. Még. Romániával szemben. Az ezerszeresen lesajnált, leszőröstalpúzott, mindörökkön örökké Balkán Románia ellenében.

HIRDETÉS

Ám a részletek! Na azok rendesen fájnak. Nettó átlagbéreink következnek. A román pedagógus 30, az egészségügyi dolgozó 34, a közhivatalnok, egyenruhás pedig 52 ezer forinttal többől gazdálkodhat minden egyes hónapban. Érted, Romániában – általában itt jön a megvető összekacsintás –, ahonnan mindig jó volt hazatérni, és élvezni az Európához való közelebbségünket, amelynek masszív Erdély-járóként annyit röhögtünk a lehetetlen marhaságain, és ahol a mai napig fél másodperc alatt lehet csúcsra pörgetni az erőszakba torkolló értelmetlen nacionalizmust.

Kíméletlen számokkal szembesítik a jövősokkos Magyarországot | Magyar Hang

Bámulom az ábrát. Próbálom nem azt kiolvasni belőle, amit látok, mert úgy még rosszabb. Évtizedes, nemritkán megélt tapasztalatokon nyugvó előítéletekből formálódik a hökkenet: az nem lehet, hogy a románok rájöttek, az oktatásban, az egészségügyben, a közigazgatásban, a rendvédelemben dolgozókat az átlagnál jobban kell megbecsülni, mert ők cipelik a vállukon mindazt, amitől egy társadalom több és jobb lehet. Aztán eszembe jut a kezdő magyar pedagógus 134 ezer forintos nettója. A rendőrjárőrök bére. A tűzoltók fizetése. A közszolgák jövedelemtáblája. Igen, tudom, persze, Gyurcsányék ennyit sem adtak. De ki az a Gyurcsány már tíz éve?

Bambulom az ábrát. Megmagyarázhatatlan érzés lappang elő, soha nem tapasztaltam hasonlót, most először tapogatom ki magamban valahol nagyon mélyen legbelül, mert félek megfogalmazni, tartok tőle, olyannyira könnyű rásütni az emberre a poszt eszdéeszes bélyeget, ha ilyesmivel áll elő, pedig sem nem örvendek, sem semmi, csupán tényleg az lett most bennem hirtelen, hogy a NER átbukott a delelőn. Nem, nem fog Orbán Viktor már holnap lemondani, és nem, a rendszer sem fog egy hét alatt összeomlani. De így, ahogy eddig, már nincs tovább előre.

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/33. számában jelent meg, 2019. augusztus 16-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/33. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,329lájkolóTetszik
3,042követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek