Dmitrij Medvegyev illusztrálja, mit okoz az ivászat

Dmitrij Medvegyev illusztrálja, mit okoz az ivászat

Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője érkezik a testület ülésére a moszkvai kormányzati negyedben, a Kremlben 2022. november 18-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Mecel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az öreg kocsmabútorok rendszertanilag három típusba sorolhatók: egyik a csendesen merengő, fejéből meredten kifelé bámulva maga elé motyogó, érzelgős, könnyen sírva fakadó, asztalra boruló alkoholista; másik a feszült és elfojtó hajlamú, katatóniájából látszólag előzmény nélkül hirtelen haragra gerjedő, italkimérésből hazaérve asszonyt és kölyköket rutinosan elverő alkat; míg a harmadik fajta a kocsmapultra támaszkodva szónokló, világfolyamatokat egyetlen primitív narratíva mentén megfejtő iszákos proli. Utóbbi képesítését tekintve egykori tanár vagy könyvtáros, esetleg mellőzött művész, tehát feltétlenül olvasott ember, akinek egykor itt-ott számított is a véleménye, csakhogy közbejött egy kudarcos életfeladat, úgyhogy a megküzdés képessége híján ma már a kocsmában prédikál azoknak, akik még mindig nem értik, hogy kik irányítják a világot, és azt sem mulasztja el ismertetni, hogy kik gáncsolják el lépten-nyomon az olyan veszélyes intellektusokat, amilyen ő. Nincs az a hajmeresztő elmélet, képtelen összefüggés vagy elképesztő következtetés, ami a szájából túlzásnak hangzana, sőt közönsége kifejezetten óhajtja hallani az ilyesmit, és olyankor a legelégedettebb, amikor az előadó a nagyszabású elméletébe önmagát is beleszerkeszti: ilyenkor hősként utal magára, aki kritikus pillanatban jelesre vizsgázott az igazság képviseletéből, vagy olyan, sokat látott embernek adja elő magát, aki jól tudja, kiket kellene gödörbe lőni ahhoz, hogy végre rend legyen.

Közismert az utóbbi típus alkoholmentes változata is, Bogár László okfejtései például egy teljes kurzus képzeletét ejtik rabul, a kocsmai nívójú világmegfejtés legnagyobb hatású művelője mégis Dmitrij Medvegyev, Oroszország egykori elnöke és miniszterelnöke, a Föderáció Biztonsági Tanácsának jelenlegi elnökhelyettese, aki a szilveszteri italozáshoz minden képzeletet alulmúló „jóslatokkal” állt elő a 2023-as évre vonatkozóan. Álljanak itt közülük azok, amelyek a legharsányabban kiáltanak az éltető vodka után:

• Nagy-Britannia újra csatlakozik az Európai Unióhoz, az államszövetség azonban összeomlik.
• Lengyelország és Magyarország elfoglalja Ukrajna nyugati területeit.
• Megalakul a Negyedik Birodalom, mely magában foglalja Németországot, Lengyelországot, a Baltikum államait, Csehországot, Szlovákiát és a „Kijevi Köztársaságot”.
• Háború robban ki a Negyedik Birodalom és Franciaország között. Európát újra felosztják.
• Polgárháború tör ki az Egyesült Államokban, Kalifornia és Texas kikiáltja függetlenségét, majd Texas szövetséges államként csatlakozik Mexikóhoz, Elon Musk a fennmaradó államok egy részében megnyeri az elnökválasztást.
• Valamennyi tőzsde és pénzügyi tevékenységet végző szervezet elhagyja mind az Egyesült Államokat, mind Európát, és Ázsiába költözik. Az IMF és a Világbank összeomlik, a dollár és az euró megszűnik, helyüket digitális valuták veszik át.

Ez tehát Dmitrij Medvegyev prognózisa 2023-ra: ez az égetett szeszes italtól fűtött, valóságtól érintetlen, szánalmasan vágyvezérelt, alufólia-sisak mögül óbégató idiotizmus. Ez az ember volt Oroszország elnöke és miniszterelnöke, aki ma is Putyin legbelső köréhez tartozik – ő az egyik nukleáris világhatalom második számú vezetője. Íme az etilbe fojtott agyú orosz elit, amelynek a magyar kormány a kegyeit keresi, és amelynek nyugati szövetségeseit lépten-nyomon elárulja. Míg Bayer Zsolt szemében Ukrajna a „latorállam”, addig az orosz politika fenti intellektuális teljesítménye és minden, ami abból következik, maga a huszonegyedik század elaljasodásának útvesztőjéből kivezető erkölcsi jelzőfény.

Dmitrij Medvegyev minden jel szerint rendesen iszik, de nyilván nem hülye, hisz a világfolyamatokat bravúros leleményességgel megfejtő kocsmabútorok ritkán azok. Dmitrij Medvegyev jól tudja, hogy bármit mondhat: egyrészt nem számít, mit beszél Oroszországban a második számú ember, hiszen ő csak második egy olyan rendszerben, ahol egyetlen vezető áll mindenki más felett; másrészt mióta a kizárólag blöffölésben utazó putyini államgépezet elkövette azt a hibát, hogy lehívta a saját blöffjét, és csúfosan beégett vele, a Kreml nem tehet mást, mint hogy fokozza a blöff csapásszámát – ez esetben már az abszurditáson is túl, egészen a debilitásig, mert az orosz, a szerb, a belarusz és a magyar közönség ezt akarja hallani.

Természetesen fogalmam sincs, mi fog történni 2023-ban, de abban biztos vagyok, hogy a Medvegyev által jósolt eseményekből semmi nem következik be. Minden jel szerint ezek Oroszország céljai, vagy inkább kívánságai a világrendre vonatkozóan, amelyeket a bevodkázott orosz vezető a maga jóslataiként adott elő, úgyhogy mindenki – még Oroszország is – úgy jár a legjobban, ha Vlagyimir Putyin ezt a háborút gyorsan elveszíti, a katonai realitást ugyanis jelenleg az oroszok magánhadserege, a Wagner-csoport Bahmut közelében harcoló zsoldosai fejezik ki a Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnöknek küldött videóüzenetükkel: „Te szarházi. Hol vannak a lőszerek? Nincs egy darab lőszerünk sem.” Még szerencse, hogy vodka van elég. Ha háborút lehetne nyerni vele, Dmitrij Medvegyev már a világ második embere volna.

Olvasna még Puzsér Róberttől? Kattintson!

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/1. számában jelent meg január 6-án.