Egy újabb kétharmad felé?

Egy újabb kétharmad felé?

Szavazás a szekszárdi 29-es szavazókörben 2022. április 3-án (Fotó: Farkas Melinda/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy nap alatt két, az elkövetkezendő választásokat érintő hír is napvilágra került. Egyrészt az Idea Intézet legfrissebb kutatása, amely szerint néhány párt gyakorlatilag kiírta magát a küzdelemből, másrészt a választási törvényt érintő újabb fideszes módosítási elképzelések. A szabad szemmel is látható választói támogatással rendelkező pártok száma immár ötre csökkent. Legnagyobb tábora a Fidesznek van, de a teljes választókorú lakosság körében ez is csak 29 százalék. Sorban utána a DK következik 12 százalékkal, majd a Mi Hazánk 6, a Momentum 5 és a kétfarkúak 4 százalékkal. (Az önmagukat biztos szavazónak tekintők körében ugyanez a sorrend 49-19-9-7-6 százalékot mutat.)

A kép meglehetősen elkeserítő. A DK talán még növekedhet egy picit, ha az egyszázalékosra fogyott MSZP-, Párbeszéd-, LMP-hívekből néhányan hozzápártolnak, de ennek elég kicsi az esélye. Arra pedig végképp nem lehet számítani, hogy a Momentum, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt vagy pláne a Mi Hazánk tábora átszavaz Gyurcsányékra. Márpedig – mint az alábbi táblázat tanúsítja – a Fidesz a most mért támogatottsággal ismét behúzná a kétharmadot, hiszen amikor az elmúlt négy választás leggyengébb eredményét érte el, akkor a teljes népességben csak 27, a leadott szavazatoknak pedig csak 44 százalékát kapta.

Innen nézve teljesen elhibázott a DK stratégiája, már ha feltételezzük, hogy Gyurcsány Ferencnek tényleg az Orbán-rendszer megbuktatása lenne a célja, nem pedig saját további politikai szerepének mindenáron való biztosítása. Sajnos, ez a feltételezés aligha helytálló. (Aki látta a Ráczné Földi Judit parlamenti ölelgetése utáni ATV-interjút, az tanúja lehetett annak a már-már beteges indulatnak, ahogy a DK-elnök mindenkit elküldött a csudába, és következményekkel fenyegette a többi ellenzéki alakulatot.)

Az idézett számok azonban még valamiről árulkodnak: a magyar választási rendszer a győztesnek aránytalanul kedvez. 2010-ben még kétfordulós rendszerben – nem annyira Orbánék ügyességének, mint inkább Gyurcsány hatalomhoz való ragaszkodásának köszönhetően – nyert a Fidesz a szavazatok 52 százalékával és az egyéni körzetekben tarolva. Ezt követően szinte azonnal megváltoztatták a választási törvényt: egyfordulóssá tették a voksolást, és átszabták a választási körzeteket. Az eredmény, hogy legközelebb már a szavazatok 44 százalékával, az összes választásra jogosult alig több, mint negyedének voksaival is kétharmadhoz jutottak. (A választási törvényt azóta is jó párszor módosítgatták pillanatnyi igényeik-érdekeik szerint.)

Most újabb szigorítást jelentettek be. Elviekben azzal még akár egyet is lehetne érteni, hogy a magyar választásokat ne befolyásolhassák külföldi kampánypénzek, de a módosítás indoka a hatalomtól már megszokott álságos és arrogáns valósághajlítás. Gulyás Gergely és Kósa Lajos egyaránt azt hangoztatja, hogy a pártok esélyegyenlőségét kívánják biztosítani azzal, hogy az állami kampánytámogatáson kívül csak magyar magánemberek adományait fogadhassák el, használhassák fel.

Márpedig esélyegyenlőségről már 2010 óta nincs szó, hiszen a törvényt is úgy és annyiszor farigcsálták össze-vissza, ahányszor csak jól esett. De ha csak a kampányfinanszírozást nézzük is: hogyan lehetne azonos esélyekről beszélni, amikor a kormány számolatlanul önti a pénzt „társadalmi célúnak” hazudott politikai hirdetésekbe, milliárdokkal támogat propagandamédiumokat, influenszereket, álcivilszervezeteket, megszállva tartja a nyilvánosságot, elfoglalja az óriásplakáthelyek zömét… Teszi mindezt közpénzből. Olyan közpénzből, aminek bő 60 százalékát nem Fidesz-szavazók fizetik be …

Az izzadságszagú törvénymódosításnál és kényszeredett indoklásoknál sokkal egyszerűbb (és őszintébb) lenne, ha előbányásznák Szájer laptopját, és a sziklaszilárdságú, de tucatszám átírt alaptörvénybe foglalnák, hogy
1.) a Fidesz választási eredménye 70 százalék
2.) ha nem, akkor is.