Így nem vettünk jegyet a magyar-olaszra

Így nem vettünk jegyet a magyar-olaszra

Próbálkozás és várakozás (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Van némi gyakorlatom az online vásárlásban és ügyintézésben: már a kétezres évek elején szerveztem meg világkörüli utat a számítógépemről, és egyszer, amikor Ferihegyen a táskámból kilopták az összes készpénzt, végigtoltam egy teljes utat az indonéz szigetvilágban a telefonom és a bankkártyám segítségével. Nem gondoltam volna, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség tud nekem újat mutatni az online értékesítés terén, de sikerült.

Azt előre sejteni lehetett, hogy a szeptember 26-i, Puskás Arénában megszervezett Magyarország – Olaszország Nemzetek Ligája labdarúgó mérkőzésre nagy lesz az érdeklődés, ezért alaposan felkészültem péntek reggelre – az MLSZ ugyanis ekkora hirdette meg a jegyárusítás elkezdését.

Tíz előtt fél órával már beléptem a szurkolói klub online felületére, kikészítettem a szurkolói plasztikkártyám és a bankkártyám, és vártam a nagy pillanatot. Tíz óra egy másodperckor rányomtam a jegyértékesítés gombra, de azt történt, amire számítottam: a szerver túlterheltsége miatt nem töltött be az oldal. Folyamatosan nyomtam a frissítés gombot, és közben megírtam egy rövid hírt arról, hogy a nagy roham miatt lehalt a rendszer, nehéz jegyet venni.

Ahogy leadtam a cikket, új ötletem támadt: próbálkozom több felületen. Bekapcsoltam az asztali gépet, sőt elindítottam egy másik laptopot is. Tíz óra 16 perckor részsiker: a második laptop a sokadik frissítés után végre nem hibajelzést adott, hanem bejutott az „MLSZ jegyértékesítés – előszoba” oldalra. Gyorsan kiléptem az asztali gépen és az első laptopon a szurkolói profilomból, hogy nehogy a többszörös bejelentkezés okozzon problémát, és vártam – az oldal szerint a sorszámom a 7 542-es volt. Jól haladtam előre, alig pár perc után már az 1 168-as helyen várakoztam, de aztán jó húsz percig nem történt semmi, megszűnt az addigi két percenkénti automatikus frissítés.

Volt időm elolvasni a tájékoztatót: „Szíves türelmét kérjük! A Magyarország – Olaszország Nemzetek Ligája-mérkőzés iránt kiemelt az érdeklődés, ezért automatikusan bekapcsolt a rendszer előszobája. A jegyigényeket érkezési sorrendben szolgáljuk ki. A kiemelt érdeklődésre való tekintettel elképzelhető, hogy a rendelkezésre álló jegyek hamarabb elfogynak, mint ahogy Ön sorra kerülne – amennyiben ez megtörténik, arról ezen a jegyértékesítés felületén tájékoztatjuk.” Arra is figyelmeztettek, hogy ha bezárom az oldalt, elveszítem a helyem a sorban. Pont úgy, mint az oltásoknál: akinek nem kellett a kínai, azt visszaküldték a sor végére.

A chatfelületen írtam egy üzenetet, hogy húsz perce nem frissül az oldal (erre azóta sem válaszoltak), aztán – mivel csak az oldalbezárást nem javasolták, rányomtam a frissítés gombra. Hiba volt, minden eltűnt, majd újra besorolt a rendszer, immár a 8 493-ik helyre.

Ekkor már nagyon ideges lettem, és újra bekapcsoltam az első laptopot, hogy duplázzam az esélyeimet. 10 óra 48-kor az is bejutott az előszobába, ráadásul az 1 530-as sorszámmal – a másik akkor épp 6 524-et mutatott. Amíg várakoztam a kétpercenkénti frissítésre, ráírtam egy fociőrült haveromra, nála mi a helyzet. Ő is nagyon ideges volt, mert még az előszobáig sem jutott el, így irigykedett rám azért, hogy két sorban is ott állhatok.

Szépen csökkentek a számok: egy perccel tizenegy előtt a 2 452-es sorszámom volt a elsőnek bejutó gépen, és 564-es a másodikon. (Informatikai csoda, hogy a később csatlakozó gép kisebb sorszámot kapott, de hát a NER-világában minden lehetséges.)

Ekkor leálltak újra a két percenkénti automatikus frissítések, a számláló nem mozdult. Majd felrobbantam az idegességtől, de tanulva a korábbi példán, nem mertem újra frissíteni. Húsz perc múlva gondoltam, a nagyobb sorszámúnál mégis megteszem – a rendszer természetesen újra hátra küldött, egészen a 29 332. helyre. Mivel egy szurkoló összesen négy jegyet vehet, ez eleve több, mint a Puskás 67 ezres kapacitása – ennyi vásárló ugyanis elméletileg 116 ezer jegyet is igényelhet. Viszont még mindig élt a remény a másik laptopon, ahol az 564-es pozícióban várakoztam immár fél órája.

Ekkor rámírt a haverom, hogy ő időközben bejutott, és sikerrel járt: vett négy jegyet. Természetesen magának és a haverjainak. Ugye neked is sikerült, kérdezte, hiszen te jóval előttem bent voltál az előszobában.

Ekkor már szívinfarktus közeli állapotban voltam – az 564-es pozícióban várakozó gépen továbbra sem moccant semmi. Utolsó esélyként rányomtam a frissítésre, mire megkaptam a 29 332-es sorszámot. Majdnem földhözvágtam a laptopokat és kiléptem az MLSZ oldaláról – galád módon elloptak másfél órát az életemből, és közben lábon kihordtam egy idegösszeroppanást is. Őszintén remélem, hogy nem fog az átok, mert ha igen, nagy baj lesz a szövetségnél, ugyanis nem csak én jártam így, hanem a próbálkozók ezrei.

Azt hiszem, ennél még az is korrektebb és igazságosabb lenne, ha kisorsolnák lottón a belépőket.

 

Címkék: MLSZ