Nehéz idők

Nehéz idők

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A napokban rabosítottak egy ellenzéki önkormányzati politikust, miután becsületsértésért és különleges adattal való visszaélésért feljelentették a rendőrségen. A Momentum helyi politikusának bűne pártja szerint vélhetően az, hogy nyilvánosságra hozta egy másik helyi politikus tulajdonában lévő, ám a vagyonnyilatkozatában nem szereplő spanyolországi ingatlan tényét.

A rabosított képviselő által a leleplezéssel becsületében „megsértett” politikusra egyébként a tavalyi önkormányzati választás előtt fékezett habzású botrányt okozó, kiszivárogtatott hangfelvételen is különleges szerepkörben utalnak kispesti helyi politikusok. Ezt a felvételt a kormánypárti Hír Tv adta közre. Olyan szövegek hangzanak el a beszélgetésben, mint hogy vannak olyan emberek, akik a kerületi politikában azt mondják, ha évente nem keresed meg a százmillió forintot, akkor hülye vagy. Aztán még elhangzott ez is: „Tavaly felvettünk 1,2 milliárd forintnyi hitelt, de úgy, hogy nekünk 2017-ről volt majdnem 800 millió forint tartalékunk. Ez mind a Krinyón keresztül ment, senki nem sajnálta tőle.”

Egy ilyen őszinte megnyilvánulás után teljesen természetes, ha valakit érdekel az, hogy a helyi politikusok mit nem sajnáltak Krinyótól. És aztán ha kiderül, hogy Krinyó kiszerénykedett egy értékes spanyol ingatlant a vagyonnyilatkozatából, akkor az természetes ha egy képviselő – akinek erős késztetése van a korrupciógyanús ügyek feltárására – napfényre hozza az eltitkolt ingatlanvagyon tényét.

A bűnüldöző hatóság pedig tekinthetne egy kicsit tovább az orránál, ha valóban a bűnt üldözi, nem pedig azokat, akik rávilágítanak a gyanús dolgokra.

Jó hír, hogy a megrabosított képviselő erős idegzettel megáldott, fiatal versenyző a politika színpadán. A rabosításra úgy reagált, hogy nem áll le, sőt, még aktívabban fog küzdeni azért, hogy Kispest megtisztuljon. Azt is mondta, hogy azért lett politikus, mert „egy olyan kerületben és egy olyan országban szeretnék élni, ahol nem a korrupció felderítését, hanem magát a korrupciót büntetik”.

Úgy tűnik, a hatalom szeretné, ha csak azokra a korrupciós ügyekre derülne fény, amit az általa irányított hatóság tár fel. Amit egy ellenzéki politikus tár fel, vagy az ellenzéki sajtó, vagy a korrupció ellen küzdő európai hatóság, az OLAF, azokban nyögvenyelősen vizsgálódnak a hazai bűnüldözők. Egyébként így volt ez akkor is, amikor a most ellenzékben lévő szocialisták voltak hatalmon. Nincs új a nap alatt.

Azokat a korrupciógyanús ügyeket, amelyek a kormánypárti oldalhoz köthetők, a belügyminiszter által felügyelt felderítési szakaszban előfordul, hogy jegelik.

De arra csak az utóbbi időben van példa, hogy a korrupció ellen küzdő politikusokra, újságírókra a hatóságot küldjék rá, vagy őket a kormányhoz hű propagandasajtó célkeresztjébe állítsák.

Láttuk a napokban mit művelnek a független országgyűlési képviselővel, Hadházy Ákossal aki hosszú évek óta számtalan visszaélésre gyanút adó ügyet tárt a nyilvánosság elé. Még egy alapítványt is létrehozott a korrupció elleni munkájának támogatására. Nem kérdés, hogy a közélet tisztaságáért küzd a képviselő, az alapítványa is ezt a munkát támogatja. Az alapítvány kurátora egy újságíró, akinek a felesége is újságíró, egy független lapnál dolgozik. Történt, hogy Hadházy úgy döntött, egy politikai akcióval felhívja a figyelmet: a legújabb nemzeti konzultáció felesleges és közpénzrabló. Ezért arra kérte az embereket, hogy ne a kormánynak, hanem az alapítványa postafiók-címére küldjék vissza ezeket a kérdőíveket. A kormánypárti propagandasajtó azóta több alkalommal zaklatja a képviselőt, a munkatársának a családját, nem kímélve az újságíró feleségét sem.

Annak idején, az átkos pártállami rendszerben, amikor Kádár János konszolidációra törekedett, az „aki nincs velünk, az ellenünk van„ alapelvet felváltotta, az „aki nincs ellenünk, az velünk van” szlogen. És valóban, kicsit lazább lett a rendszer, egy kicsit jobban el lehetett viselni.

A NER-ben az Orbán-rezsim működtetői ma még ott tartanak, hogy aki nincs velük, az kemény ellenség, idegen hatalmak, vagy Soros ügynöke, kommunista-leszármazott, ezért aztán vele szemben bármi megtehető. Be lehet csengetni a lakására vacsoraidőben, le lehet járatni, vagy ha nem bír magával és a közéletet megtisztítására adja a fejét, akkor rabosítják. Nehéz idők ezek...