Mesterséges intelligencia az orbáni propaganda szolgálatában

Mesterséges intelligencia az orbáni propaganda szolgálatában

Képünk Illusztráció (Fotó: Mike MacKenzie/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel öt évvel ezelőtt megkeresett minket (is) egy nagy német médiavállalat megbízottja. Szerkesztői feladatra kerestek megbízható, kormányfüggetlen, magas szakmai minőségben dolgozó újságírókat egy, a régióban akkor induló hírgyűjtő applikációhoz. Több hazai szerkesztőségben is jártak, és végül (nagy megtiszteltetés) minket választottak a feladatra. Szép szavak kíséretében: ezzel is támogatják a magyarországi független sajtót, tetszik nekik, amit csinálunk, csak így tovább.

Az Upday (akkor még) exkluzív szerződésben állt az egyik nagy okostelefon-gyártóval. Szigorú feltételeknek kellett megfelelni, hosszú szerződésben rögzítették az elvárásokat. Át kellett szervezni az egész online-ügyeletünket, új szerkesztő kollégát is alkalmaztunk, mert a hét minden napján, piros betűs ünnepeken és szürke hétköznapokon egyaránt reggel hattól este tizenegyig árgus szemekkel kellett figyelnünk a magyar internet minden szegletét, fontos közéleti hírekre vadászva. A mi szerkesztőnk döntött arról, hogy adott órában mi a tíz legfontosabb hír Magyarországon: ez nem lehetett pártpropaganda, nem tartalmazhatott véleményt, és mindig az elsődleges forrásra kellett irányítani a forgalmat. Felelősségteljes szakmai feladat volt, és ezért fizettek is: nem túl sokat, de nem is keveset – egy szerkesztőnek a teljes havi bére kijött belőle.

Az első időkben még azt sem mondhattuk el, hogy ezt mi szerkesztjük, és a szolgáltatást sem reklámozhattuk. A híre szájról szájra terjedt, egy idő után már szinte mindenféle okostelefonon hozzáférhető volt, és a használók elégedettek lehettek: tavaly már volt olyan nap, hogy csaknem százezren használták ezt az alkalmazást.

Februárban járt le az éves szerződésünk, és mivel bőven hoztuk a berlini központ által elvárt számokat, nem aggódtunk a jövőt illetően. Furcsa volt azonban, hogy nagyon kivártak a megújítással kapcsolatban. Aztán kevesebb mint 24 órával a fordulónap előtt küldtek egy kurta-furcsa e-mailt, hogy másnap lejár a szerződésünk, ennyi volt, eddig tartott az együttműködés. Kerülőúton, suttogva mondta el valaki, hogy a nagy médiavállalat csúcsvezetése mindenki hatalmas meglepetésére úgy döntött: az AI-ra, vagyis a mesterséges intelligenciára cseréli le a mi hús-vér szerkesztőinket.

Nem tagadjuk, rosszulesett a döntés. És a kieső bevétel is fájt: újra át kellett szervezni a Hang.hu oldal működését. Akkor még nem sejtettük, hogy az igazi feketeleves csak ezután következik.

Ugorjunk az időben, immár május közepén járunk. Nemrég bebizonyítottuk, hogyan támogatja hirdetésekkel költségvetési pénzekből az Orbán-kormány a propagandamédiáját, és erre az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága is kíváncsi volt. Elmentünk a meghallgatásra, a bejáratnál ott bohóckodtak fidelitasos fiatalok Eva Kailit ábrázoló bőröndökkel – mellékszál, de valamiért nem jutott eszükbe Mészáros Lőrincről és Tiborcz Istvánról is matricát készíteni.

Még zajlott a meghallgatás, amikor pittyent a telefon: breaking news, vagyis rendkívüli hírek az Updayen, a Magyar Nemzettől szemlézve: „Az ítélettel a kezében érkezett hazánkba az EP delegációja.” Ez, bárhonnan is nézem, vélemény – a cikkben egyébként egy fajsúlyos közéleti szereplőnek a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető tatabányai fidelitasos hölgytől idéztek. Aztán pár nappal később az volt a rendkívüli hír, hogy „Hidvéghi Balázs: Az európai baloldal újabb brutális nyomásgyakorlásra készül Magyarország ellen.” És így tovább: azóta is breaking newsban sorjáznak a propagandasajtó nagy semmitmondásai.

Megkérdeztünk egy szakértőt erről: az algoritmus minden valószínűség szerint úgy dolgozik, hogy azt figyeli, egyszerre hány helyen jelenik meg ugyanaz a téma. A Kesma-hadseregben nagy a fegyelem: ha jön a központi ukáz, egyszerre akár több száz honlapon hoznak fontos helyen nagyon hasonló tartalmat, így a mesterséges intelligencia azt „gondolja,” ez bizonyára nagyon fontos hír. (Ismerjük a mondást a nyilván ízletes tehénszarról: hiszen több millió légy nem tévedhet.) Szép kis jövő vár ránk az AI-uralta világban.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/22. számában jelent meg június 2-án.