Orbán Viktor és a zsidók

Orbán Viktor és a zsidók

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) a jeruzsálemi Siratófalnál 2018. július 20-án. Mögötte Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetõ rabbija (b) (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor annak megfelelően viszonyul a zsidókhoz, amely helyet a zsidók mindig is elfoglaltak a történelemben, s e hozzáállás a háború óta példátlan. Az elmúlt évtizedek közéleti szereplői vagy fetisizálták, vagy démonizálták a zsidókat: vagy a progresszív világ áldása, vagy világ-összeesküvők voltak. Csurka István messze túlbecsülte jelentőségüket, az SZDSZ mítoszt font köréjük, majd a miskakancsó külsejű Kuncze Gábor képében azt a magyarsággal egybemosta, az MSZP politikusai széles gesztusokkal tisztelegtek előttük, s legfeljebb titokban engedtek meg maguknak némi zsidózást. Orbán Viktor valaha talán hitt a legendák zsidóiban, de ha így is volt, mára kijózanodott. Szemében a zsidó Tórát olvasó, üzletelő fajta. Legyen hát az!

Az antiszemitizmus jobboldalon és baloldalon eltérő természetet mutat. Ha egy jobboldali utálja a zsidókat, azért teszi, mert nemzetközi, identitástalan spekulánsok – ha egy baloldali utálja a zsidókat, azért teszi, mert szélsőségesen nacionalisták és vallásosak, s ezzel a világot a harmadik világháborúba sodorják. A kétféle magatartás közös eleme az izraeli hatóságokkal szemben és a palesztin kisebbség mellett tanúsított demonstratív kiállás – a saját titkosrendőrségük és vallási milíciáik által zaklatott palesztinok emberi jogi sérelmei azonban már nem esnek ugyanekkora súllyal a latba.

Jó náci, rossz náci | Magyar Hang

Orbán Viktor zsidókhoz fűződő viszonyát az antiszemitizmus e kontextusában akár elfogadhatónak is lehet találni: Orbán Viktor nem utálja a zsidókat. Politikája egyértelműen szakít a hazai jobboldal antiszemitizmusának gazdag hagyományával. Megvédi és jutalmazza ugyan az antiszemita közszereplőket, mert az általuk megszólított választók szavazataira szüksége van, a politikai döntésekben azonban nem engedi ezt a viszonyulást érvényesülni. Így lett Magyarország számára Izrael szövetséges és mintaállam, amely nem engedi megfélemlíteni magát a Soros-hálózattól, és amely kész akár kerítésekkel, akár falakkal harcolni a megmaradásért. Így lett a Nemzeti Együttműködés Rendszerének befolyásos egyházi főméltósága a honvédség egykori főrabbija, Köves Slomó.

Vallás és honvédelem – Orbán Viktornak az ilyen zsidókkal a világon semmi baja nincs. Ma Magyarországon a zsidóság biztonságban érezheti magát, és a vallásos közösség életében is alighanem számos ígéretes folyamat zajlik, ez azonban mit sem változtat azon, hogy Orbán Viktor rendszerének politikai programja a hazai zsidóság visszagettósítása. Az a jó zsidó, akiről az utcán akár Orbán Viktor, akár bármelyik magyar ember jól látja, hogy zsidó. Orbán Viktor szemében a kaftános, pajeszos, közösségi és társadalmi státuszában jól elkülönülő zsidó a jó zsidó: ők olyanok, mi meg ilyenek vagyunk, elfogadjuk és tiszteljük a másságukat, s elvárjuk, hogy ők is fogadják el és tiszteljék a miénket, akkor nem lesz itt baj. A keresztény szabadság országában vallását mindenki szabadon gyakorolhatja.

A kokainban oldódó nemzeti antifasizmus | Magyar Hang

Orbán Viktor a zsidók számára a teljes asszimilálódást is lehetővé teszi. Sorosozzon a zsidó, szerezzen nemesi címet a Mészáros-birodalomban, vagy legyen a keresztény szabadság lovagja a Fideszben, s még az sem probléma, ha számon tartja zsidó felmenőit, és zsidóval házasodik, hogy vérvonala mással ne kereszteződjék. Az asszimiláció egyedüli feltétele, hogy a zsidó tudjon törzset választani és térdet hajtani, Orbán Viktor pedig elvárja tőle, hogy a neofiták lelkesedését tanúsítsa.

Orbán Viktor feudális Magyarországán a zsidók történelmi helye biztosított, a zsidók azonban nem volnának zsidók, ha ezzel beérnék. Orbán Viktor szemében a rossz zsidó felölti a magyarok ruházatát és viselkedését, aztán a végzetes pillanatban kiderül, hogy zsidó. Ekkor Orbán Viktor elkönyveli, hogy zsidó, csakhogy a zsidó ezután magyarként hivatkozik magára, és magyaroknak írja elő, miként gondolkodjanak és éljenek – Orbán Viktornak egyedül és kifejezetten ezzel a zsidóval van konfliktusa. Az emancipált, ateista, világpolgár zsidóval, akiről nem lehet egyértelműen megmondani, hogy zsidó-e vagy magyar. Ez is, az is, néha ez, néha az, néha mindkettő. Nem tud vagy nem akar identitást választani, de ennek lelki háttere Orbán Viktort már nem érdekli.

Heisler András: A kormánynál rossz néven veszik a kritikát | Magyar Hang

A zsidó legyen zsidó, mint Benjamin Netanjahu. A cionista zsidó Orbán Viktor szemében jó zsidó, hisz testvére a nacionalizmusban. Csakhogy a rendszernek, a bürokráciának, a célzott hirdetéseknek egyértelmű kategóriák kellenek: barát vagy ellenség. Mindenki más gyanús és főleg veszélyes. Amikor Orbán Viktor épp rezsit csökkentene, családokat segítene, vagy migránsoktól védené meg az országot, a magyarságba épült zsidó álcájából rendre előlép, hogy terveit megakadályozza. Nem tudja, hol a helye, vagy nincs is helye – ez a zsidó a rossz zsidó. Addig kell provokálni, addig kell identitásában sértegetni, amíg, ha másként nem, ellenségként szolgálja a rendszer stabilitását. Ennek szellemében készült a Stop, Soros!-kampány és az erkölcsi felelősség el nem vállalásának Szabadság téri emlékműve.

Orbán Viktor szándéka félreérthetetlen arra vonatkozóan, hogy két egymástól független emlékezetpolitika válassza szét a társadalmat. Magyar és zsidó számára nincs közös történet, nincs közös katarzis, és nincs közös tanulság. A magyarok a maguk tragédiáit, a maguk mártírjait és a maguk fájdalmait gondozzák, a zsidók pedig emlékezzenek a maguk múltjára, és ápolgassák azt! Mindkét népnek megvan a maga keserves történelme, s ha tiszteletben is tartják egymás fájdalmát, az nem a sajátjuk.

Köves Slomó: Nem kívülről kiabálok | Magyar Hang

Vissza a lövészárokba őrjöngeni és háborúzni, és Orbán Viktor még rádiót meg újságot is finanszíroz a zsidóknak – vagy vissza a gettóba üzletelni és imádkozni, és Orbán Viktor még hitközséget meg egyetemet is finanszíroz a zsidóknak. A magyarok nem szólnak bele abba, hogy a zsidók miként írják és értelmezik a Tórát, tehát a zsidók se szóljanak bele abba, hogy a magyarok miként írják és értelmezik az Alkotmányt! Minden vezér a maga népéért felel.

A Publicisztika rovatban megjelent írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/34. számában jelent meg, 2019. augusztus 23-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/34. számban? Itt megnézheti!