HIRDETÉS

Vannak szavak

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Tavaly halottak napján betértem egy cukrászdába: születésnapi tortát kerestem egy családtagom számára, aki november 3-án jött világra. Meglepetésemre azonban Boldog születésnapot! feliratú sütemény egyáltalán nem kellette magát a hűtőpultban, kizárólag az „R.I.P.” fordulat állt cukorbetűkkel pingálva az egyébként tetszetős finomságokon.

Vajon ki és kinek vásárol ilyen édességet halottak napja alkalmából?, tűnődtem. Ezt nem fejtettem meg azóta sem, ám az angol rest in peace – nyugodjék békében – rövidítése továbbra is gyakran szembejön a különféle közösségi oldalakon. Az internet népe ezt biggyeszti oda egy-egy olyan bejegyzés alá, amely valakinek a halálhíréről tudósít. Azok azonban, akik ezt a némileg szenvtelen betűsort nem tartják elég drámainak, az utóbbi években elkezdték használni a „Nincsenek szavak” fordulatot. Ez persze nemcsak halál esetén alkalmazható, hanem minden olyan esetben, amikor megrendültségünket kívánnánk kifejezni. „A világon tavaly ötszáz ezer tonna műanyag hulladék került az óceánokba.” „Nincsenek szavak.”

Szép napot, szép hetet! | Magyar Hang

Irritáló? Eléggé. De a modorosságviadalban jó eséllyel előzheti egy másik „szavas” kifejezés. Ez a „minden szavával”. Ezt akkor szokás valamilyen hírhez, jellemzően véleménycikkhez biggyeszteni, amikor annak megosztója vagy olvasója mélységesen egyetért a benne foglaltakkal. Rövidített verziója is létezik: „minden szava”.

A közösségi médiában egyes kifejezések üstökösként bukkannak fel, hogy csakhamar örökre eltűnjenek a süllyesztőben. A minden szavával és a nincsenek szavak évek óta jól tartja magát. De hátha idén már R.I.P. Nem bánnánk.

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/1. számában jelent meg, 2019. január 4-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/1. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,679lájkolóTetszik
3,466követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek