Bunga-bunga és jobboldaliság: mit hagy maga után Berlusconi? – Reptér Molnár Annával

Bunga-bunga és jobboldaliság: mit hagy maga után Berlusconi? – Reptér Molnár Annával

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy korszak lezárult? Olaszország Berlusconi után: a napokban elhunyt a modern Olaszország talán leghírhedtebb politikusa, Silvio Berlusconi, aki négy alkalommal, közel egy évtizeden át ülhetett a miniszterelnöki székben, amit nem sokan mondhatnak el magukról Olaszországban. Médiabirodalom, focicsapatok, üzlet és politika, hatmilliárd eurós vagyonával a harmadik leggazdagabbnak számított hazájában. De mi lesz az általa felépített birodalommal és pártjával, a jobbközép Forza Italiával? És mi lesz a kormánykoalícióval, amelynek pártja is tagja?

Partik, botrányok, bunga-bunga, gazdasági bűncselekmények, megannyi eljárás, mindez hogy fért meg a jobboldalisággal, konzervativizmussal? Ösztönös vagy inkább tudatos volt-e a populizmusa? Mennyire tekinthető ő a modern európai populizmus egyik archetípusának? Gazdaságpolitikai szempontból milyen örökséget hagy maga után? Milyen volt Berlusconi kapcsolata Orbán Viktorral? Halálával hogyan változhat az olasz-magyar viszony? Milyen a magyar kormányfő, és a magyar kormánypártok viszonya a Matteo Salvini féle Legával és a Giorgia Meloni kormányfő vezette Olaszország Fivéreivel (Fratelli d'Italia)? Ukrajna és migráció: milyen nézeteltérések, súrlódások vannak Olaszország és Magyarország között? Ezekről beszélgettünk Molnár Annával, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezető oktatójával.

E heti brüsszeli percekben pedig az Európai Bíróság migráció ügyében Magyarországgal szemben hozott legutóbbi döntését vettük górcső alá tudósítónkkal, Arató Lászlóval. 

A műsor podcastként is meghallgatható. Iratkozzon fel Podcast-csatornáinkra: SpotifyGoogle PodcastsApple Podcast.