Késely Ajna ezüsttel nyitott az úszó Eb-n!

Fotó: Késely Ajna Facebook oldala

Megszületett az első magyar érem a Glasgow-i úszó Európa-bajnokságon: Késely Ajna 800 méter gyorson második helyen végzett szombaton.

Hirdetés

A mindössze 16 éves magyar versenyző 8:21.91 perces ifjúsági Európa-csúccsal csapott célba az olasz Simona Quadarella mögött. A címvédő Kapás Boglárka 8:26.32-vel ötödik lett. A várakozásoknak megfelelően a rajt után az esélyesek közül a német Sarah Köhler és az olasz Simona Quadarella diktálta a tempót, Késely szorosan mögöttük úszott, Kapás pedig némileg lemaradva negyedikként fordult rá a táv második felére. Hatszáz méter után úgy tűnt, az olaszt nem lehet megszorongatni, Késely pedig magabiztosan tempózott a második helyen. Az utolsó száz méterre biztossá vált, hogy Késely második lesz, Kapás viszont elfáradt, így ötödikként csapott célba.

„Volt egy pont, ahol azt éreztem, hogy nagyon fáj, és milyen jó lenne, ha már vége lenne, akkor jutott eszembe, mennyien szurkolnak nekem, ami olyan erőt adott, hogy össze tudtam szedni magamat”
– mondta az MTI helyszíni tudósítójának Késely, aki külön megköszönte a lelátón helyet foglaló olimpiai bajnok Gyurta Dániel bíztató üzenetét. Hozzátette, edzője, Turi György 8:23-as időt jósolt neki, vagyis majdnem két másodperccel felülírta a mester elvárásait.

Kapás Boglárka elmondta, nagyon örül annak, hogy legalább egy magyar felkerült a dobogóra. Saját teljesítményével kapcsolatban megjegyezte, 400 méternél érezte, hogy ez most nem lesz olyan jó.

A nap csúcseredménye 100 méter mellen született, a brit Adam Peaty világcsúccsal nyerte a távot. A hazai közönség kedvence 57.00 másodperces idővel csapott célba, ezzel a riói olimpián felállított 57.13-as rekordját adta át a múltnak. A 23 éves Peaty tavaly a budapesti világbajnokságon 50 méteren kétszer javított világcsúcsot.

Hirdetés

Eredmények
Női 800 m gyors, Európa-bajnok: Simona Quadarella (Olaszország) 8:16.35 perc, 2. KÉSELY AJNA 8:21.91, 3. Anna Jegorova (Oroszország) 8:24.61, … 5. KAPÁS BOGLÁRKA 8:26.32.
Férfi 100 m mell, Európa-bajnok: Adam Peaty (Nagy-Britannia) 57.00 mp – világcsúcs.

Nyitókép: Késely Ajna Facebook oldala