HIRDETÉS
Kezdőlap Sport Elhunyt Benkő...

Elhunyt Benkő Pál sakk nagymester, neki is köszönhetően nyerhetett vb-t Bobby Fischer

HIRDETÉS

Életének kilencvenkettedik évében elhunyt Benkő Pál magyar sakk nagymester, egykori világbajnokjelölt. A második legidősebb élő nagymester volt, csak az orosz Jurij Averbakh előzte meg a sorban.

HIRDETÉS

Benkő Pál Amiensben, Franciaországban született 1928. július 15-én. Kalandos életet élt. 1948-ban magyar bajnokságot nyert, ám 1957-ben elhagyta Magyarországot. Új hazájában, az USA-ban is bajnok lett, ott nyolcszor lett országa legjobbja. Kétszeres világbajnokjelölt volt, Bobby Fischer neki (is) köszönhetően lehetett világbajnok, ugyanis 1971-ben a világ legjobb nyolc sakkozója közé bekerült Benkő lemondott a világbajnoki negyeddöntős részvételi jogáról Fischer javára, aki azután megverte 6–0-ra Tajmanovot, Larsent, 6,5–2,5-re Petroszjant, majd a világbajnoki döntőben 1972-ben Reykjavíkban legyőzte a regnáló szovjet világbajnokot, Borisz Szpasszkijt is 12,5–8,5 arányban.

Az 1963-as amnesztiarendelet után 1964-től magyar-amerikai kettős állampolgár volt, felváltva élt Magyarországon és az Egyesült Államokban. Játszott magyar és amerikai színekben is a válogatottban, ahogy többször volt mindkét ország sakkválogatottjának szövetségi kapitánya, tanítványai között voltak a Polgár-lányok ugyanúgy, mint a jelenleg legjobb amerikai sakkozó, Fabiano Carauna.

Négy aktív világbajnok ellen tudott győzni, Bobby Fischeren kívül Mihail Tal, Tigran Petroszjan és Vaszilij Szmiszlov nagymestereket győzte le.

A világ legkiválóbb végjátékosaként tartották számon. A mértékadó amerikai Chess Life újság tanulmányrovatát 1967-től 2013-ig vezette. A Benkő-csel megnyitás az ő nevét viseli.

HIRDETÉS

A legidősebb magyar sakknagymester mától a nyolcvanharmadik évében járó többszörös világbajnok-jelölt és olimpiai aranyérmes Portisch Lajos.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,629lájkolóTetszik
2,792követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek