Eb-selejtező: Orbán volt a nyerő emberünk Azerbajdzsánban

Eb-selejtező: Orbán volt a nyerő emberünk Azerbajdzsánban

Willi Orbán (j4) gólt szerez az Azerbajdzsán - Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a bakui Bakcell Arénában 2019. június 8-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harmincegy olyan válogatott van a világon, amelyektől még nem kaptunk ki, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) ötvenöt tagországa közül pedig tizenkettőtől nem szenvedtünk vereséget. Magyarország története során ötször találkozott Azerbajdzsánnal, s eddig minden alkalommal nyert, legalább két gólt rúgva, sőt tétmérkőzésen még nem adta alább három gólnál. Emellett 1997 óta gólt sem kaptak a mieink az azeriektől.

Szóval, felettébb kellemes emlékekkel, s kellő önbizalommal készülhettek Szalaiék a szombati bakui Eb-selejtezőre. Marco Rossi szövetségi kapitány azt mondta a meccs előtt, hogy a horvátok legyőzése csak akkor ér valamit, ha Azerbajdzsán ellen is sikerül nyernünk. Hozzátette, tisztelik és egy pillanatra sem nézik le az azeri válogatottat, de győzni kell a fiúknak, ha komolyan gondoljuk az Eb-részvételt.

És úgy tűnt, komolyan gondolják, mert már a 18. percben megszerezték a vezetést, Orbán fejelte Dzsudzsák jobbról bekanyarított szabadrúgását a kapuba (0–1). A vezetés megnyugtatott minket, okosan, szépen, taktikusan, s olykor veszélyesen is futballoztunk. A látottak alapján meglepő volt, hogy 58 százalékban az azerieknél volt a labdát. Mindenesetre több gólt már nem láthattunk a félidőben, de ez cseppet sem zavart egyetlen magyar szurkolót sem.

Nem kaphat ki a magyar válogatott | Magyar Hang

A szünet után nekiestünk a hazaiaknak, nehogy ők lepjenek meg minket. Az első két nagy lehetőségünk még kimaradt, ám az 53. percben már két góllal vezettünk. Egy szöglet utáni tömegjelenetben Orbán passzírozta be a kapuba a labdát (0–2). És nem sokkal később akár 0–3 is lehetett volna az állás, ám Dzsudzsák szabadrúgása a kapufáról sajnos kifelé pattant. Már csak azért is fájó volt ez, mert a semmiből, Madatov gurításával szépítettek az azeriek (1–2). De aztán gyorsan helyre állt a világ rendje, mármint a mi szemszögünkből, mert egy perccel később újra kettővel vezettünk. Holman Dávid élete első válogatott mérkőzésén bombagólt lőtt a bal felső sarokba (1–3).

A látottak és a helyzetek alapján volt két gól különbség a két csapat között a javunkra. Teljesen megérdemelten nyertünk 3–1-re a csoport leggyengébb együttese ellen. A magyar válogatott 100 százalékos maradt Azerbajdzsánnal szemben, akik ellen a magyar válogatott a hatodik meccsen is győzött. Ne értékeljük túl ezt a sikert, de természetesen örüljünk neki, s kedden Wales ellen bízunk a hasonló folytatásban.

Marco Rossi, magyar szövetségi kapitány: – Nem mondanám, hogy teljes mértékben elégedett vagyok, többször érthetetlenül visszazártunk, visszavettünk, s ebből egyszer gólt kaptunk. A győzelemnek természetesen örülök. Az azerieket oda-vissza vernünk kell, és a hazai mérkőzéseinken is nyerni kell mindenki ellen, ha ki akarunk jutni az Európa-bajnokságra. Persze még így sem biztos a Eb-részvétel, de ez a minimum. Most Wales jön, ellenük jóval nehezebb lesz, ráadásul valószínűleg én nem lehetek ott a kispadon, mivel a bíró kiállított a meccs vége előtt. Azt nem tudom, miért tette, semmit sem csináltam vagy mondtam, ami sértő lett volna.

Willi Orbán, a magyar válogatott védője: – Mindig próbálom segíteni a csapatot a szabadrúgásoknál, szögleteknél, amikből most két gólt is sikerült szereznem. Először dupláztam a válogatottban, aminek természetesen nagyon örülök, de nem ünnepelhetek sokáig, mert kedden nagyon fontos mérkőzés jön Wales ellen hazai pályán. Ha azt a selejtezőt is megnyernénk, akkor egy lépéssel még közelebb kerülnénk a továbbjutáshoz a csoportból.

Eb-selejtező, 3. forduló, E csoport:
Azerbajdzsán–Magyarország 1–3 (0–1)
Baku, Bakcell Aréna, 8000 néző, vezette: Kevin Blom (holland)
Azerbajdzsán: Agajev – Medvegyev, Mammadov, Hüszejnov, Krivocsjuk – Ricard Almeyda, Garajev, Nazarov (Dadasov, 86.) –  Madatov, Dadasov (Ramazanov, 60.), Sejdajev
Magyarország: Gulácsi – Lovrencsics, Baráth, Orbán, Korhut – Nagy Á. – Dzsudzsák (Németh K., 86.), Kleinheisler (Pátkai, 73.), Szoboszlai (Holman, 57.), Nagy D. – Szalai
Gólszerzők: Madatov (70.), ill. Orbán (18., 53.), Holman (71.)

A csoport másik mérkőzésén: Horvátország–Wales 2–1