Jönnek a törökök: a magyar válogatott a 13. meccsén maradhat veretlen

Jönnek a törökök: a magyar válogatott a 13. meccsén maradhat veretlen

A Focivilág című hetilap 1994/23. számának címlapja Hakan Sükürrel és Bülent Korkmazzal az akkor Magyarországgal játszott 2-2-es döntetlent követően (Forrás: Arcanum Digitális Adattár)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sose felejtem el a Focivilág című hetilap 1994/23. számának címlapját: Hakan Sükürék örülnek a 2-2-nek! Harminc éve Európa-bajnoki selejtezőt játszott a magyar labdarúgó válogatott Törökországgal, ahol – Kiprich és Halmai két első félidei találatával – egy 2-0-ás vezetést sikerült majdnem elbuknia a csapatnak azzal a Mészöly Kálmán szövetségi kapitánnyal a kispadon, aki amúgy a törökök számára is jó ismerős volt. Azok a Hakan Sükürék örültek ennek, akik szűk nyolc évvel később világbajnoki bronzot nyertek a 2002-es Japán és Dél-Korea által közösen megrendezett világbajnokságon épp az utóbbit megverve.

Hogy miért kívánkozik ez ide? A futballtörténelemben összesen 15-ször találkozott korábban a magyar és a török nemzeti csapat. A mérleg 9 magyar győzelem, 2 döntetlen és 4 vereség. Ebből három zakó zsinórban az előbb felidézett mérkőzést követően jött. Persze tudjuk, közhelyszámba megy, de ugye nem volt túlságosan felemelő magyar szurkolónak lenni az 1990-es években. Ezért is örömteliek az elmúlt évek, a 2012 óta tartó időszak török viszonylatban is örömet hozott számunkra. A legutóbbi négy találkozóból hármat megnyert a magyar válogatott, egy pedig döntetlennel végződött. A Marco Rossi-érában eddig két Nemzetek Ligája-meccs erejéig futott össze a két együttes, és ki ne emlékezne a 2020. szeptember 3-i covidos, zártkapus sivasi meccsre, ahol a válogatott jelenlegi kapitánya, Szoboszlai Dominik élete egyik legszebb szabadrúgás góljával nyert a magyar nemzeti tizenegy.

Nem csak Szoboszlai, de a péntek este 20 óra 45 perces kezdettel a Puskás Ferenc Aréna gyepére kifutó többi magyar kezdőjátékos is szép emlékeket őriz arról az ominózus találkozóról, amelynek a visszavágóján 2–0-ra múltuk felül Hakan Sükürék utódait. Az idei németországi Eb-re készülő magyar válogatott részéről kérdés az is, hogy sikerül-e megőrizni a 12 mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozatot. Kezdés előtt kevés olyan magyar szurkoló lenne, aki azt mondaná, egy döntetlenre minimum ne lennének jók Szoboszlaiék. Kétségtelen, meglepő lenne egy vereség, még ha tudjuk, Rossi mindig azt hangsúlyozza, sose higgyük el, hogy mostantól aztán mindig mindenkit megverünk.

Ami az ellenfelet illeti, Törökország az elmúlt évben legyőzte Németországot, Horvátországot és Walest. A Hakan Calhanoglu és a Kenan Yildiz fémjelezte török gárda szintén ott lesz az idei Európa-bajnokságon, és többek között Portugáliával és Csehországgal fognak megmérkőzni. Az olasz AS Roma korábbi ismert labdarúgója, Vincenzo Montella által irányított török csapat sokat fejlődött eredményesség terén a legutóbbi mieink elleni meccsek óta. Az ellenfél olasz trénere taktikailag ugyancsak remek munkát végez, így érdekes lesz, miként áll majd neki a török csapat a mai találkozónak, illetve mennyire kísérleteznek. (Ettől függetlenül mondanám – mintha Hakan Sükür még 30 év után is keretben lenne –, bízom benne, hogy a végén nem örülnek majd a döntetlennek, mert hogy nyerünk.)

Ami a magyar szurkolás illeti, ezúttal is megtartják a szokásos vonulást a Keleti pályaudvartól a Puskásig, a magyar válogatott szurkolói csoportja, a Carpathian Brigade 18 óra 45-re a budapesti Verseny utcánál várja a csatlakozni vágyókat, mad élőkép is lesz. „Csoportunk egy kisebb látvánnyal készül az »évindító« találkozóra a 127-132 közötti szektorokat érintően” – olvasható a vonatkozó Facebook-bejegyzésükben.

Érdekes kérdés magyar szempontból, ki fog védeni ma: Gulácsi Péter vagy Dibusz Dénes? Bemutatkozik-e Dárdai Pál második fia, Márton is a válogatottban. Willi Orbán kiesése miatt hogy áll össze majd a magyar védelem?

A magyar nemzeti együttes egyébként legközelebb négy nap múlva, március 26-án játszik ismét felkészülési meccset 19 órától a Puskás Arénában Koszovóval.