Mesterséges intelligencia mindenütt

Mesterséges intelligencia mindenütt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Március 19-én kezdődik, és négy napon át tart Tajpejben és Kaohsiung városban a világ egyik legnagyobb idei okoseszköz kiállítása és konferenciája, a Smart City Summit & Expo és a vele párhuzamosan zajló Net Zero City Leaders Summit. Az úgynevezett IoT iparág fejlődésének előmozdítása érdekében a Taipei Computer Association 2014 óta szervezi az SCSE-t, amely jelenleg Ázsia legnagyobb ilyen kiállítása. A szervezők 46 országból több mint 2000 kormányzati és iparági vezetőt várnak, hogy megvitassák többek között az intelligens és zéró kibocsájtású városok fejlesztési stratégiáját. Az eseményen részt vesznek az ICLEI, a CityNet és a WeGO nemzetközi szervezetek főtitkárai, valamint a globális technológiai óriáscégek által létrehozott Global Enabling Sustainability Initiative (GeSI) vezérigazgatója. Az Intelligens Közösségi Fórum (ICF) szintén a kiállításon mutatja be a Smart 21 városválasztás eredményeit. E globális vezetők jelenléte kiemeli Tajvan kulcsfontosságú szerepét az intelligens vagy zéró kibocsájtású városok fejlesztésének támogatásában világszerte.

A Nemzetközi Energiaügynökség becslése szerint a városi energiafogyasztás a globális üvegházhatású gázkibocsátás 67 százalékáért felelős. A városok nemcsak az éghajlatváltozás elleni küzdelem frontvonalában vannak, hanem a nulla kibocsátás elérésének kulcsfontosságú helyszínei is. A rendezvény célja, hogy a világ településeinek összekapcsolásával és a nettó zéró technológiai megoldások megosztásával felgyorsítsa Tajvan útját a zéró kibocsájtási célok elérése felé, és demonstrálja az ázsiai ország elszántságát a digitális és zöld átalakulás érdekében. A rendezvényre összesen 112 város képviselőit (közülük 80 polgármestert) várnak.

Az információs technológiák, például az 5G, az IoT, a felhőalapú számítástechnika, a mesterséges intelligencia és a nagy nyelvi modellek gyors fejlődésével az ilyen innovációk döntő szerepet játszanak az intelligens gyártás, az intelligens energiafelhasználás, az okos közlekedés, az okos egészségügy, azaz energiatakarékosság, az intelligens városok és a nulla kibocsátás terén.

A Taipei Computer Association vezetője szerint az Open AI által elindított globális mesterséges intelligencia-fejlesztési hullám óta az AI számos iparágat és kormányzatot lépéskényszerbe hozott. Az új technológia egyszerűsítheti a városlakók és a kormányzat közötti kommunikációt, és jelentősen növelheti a lakossági szolgáltatások hatékonyságát.

A rendezvényen részt vesz a Magyar Hang is, helyszíni beszámolóinkat a jövő héten olvashatják.