Kevesek aggódnak a sorsuk miatt, pedig évente 80 millió cápát ölnek meg

Kevesek aggódnak a sorsuk miatt, pedig évente 80 millió cápát ölnek meg

Egy cápa Kalifornia partjaihoz közel (Fotó: valdeck/Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dacára a cápafajok megmentésére irányuló, látszólag átfogó erőfeszítéseknek, évről évre több cápa esik a halászok áldozatául. Egy részük csak véletlenül pusztul el, miközben a kisebb halakra vadászik, és véletlenül ő is belegabalyodik a hatalmas vonóhálókba, de a cápák többségét nagyon is szándékosan fogják ki az óceánból. Bár a cápauszonyleves az objektív kóstolók szerint kifejezetten íztelen, és tápanyag sincs szinte semmi a nagyrészt bőrből álló uszonyban, az egzotikussága miatt a cápauszony a világ számos tengeri éttermében szürreálisan drágán értékesíthető különlegességnek számít. Ráadásul az „embergyilkos” reputációjuk miatt a cápák fennmaradása sokkal kevesebb embert érdekel, mint a delfineké vagy a bálnáké, holott csúcsragadozóként rettentően fontos szerepet töltenének be a tengeri ökoszisztémák működésében. Már ha marad belőlük valamennyi.

76 millió cápa esett áldozatul a halászoknak 2012-ben. Bár a világ összes cápájának számát nagyon nehéz megbecsülni, de 1 milliárdra teszik a számukat, vagyis a halászat évente 8 százalékukkal végez.

80 millióra emelkedett a kifogott cápák száma 2019-re a Science-ben most megjelent tanulmány szerint. Az elmúlt 50 évben a becslések szerint a világ cápáinak 70 százaléka eltűnt.

30 százaléka a 2012 és 2019 között megölt cápáknak (25 millió egyed) veszélyeztetett fajhoz tartozott. Annak dacára növekszik folyamatosan a kihalászott cápák száma, hogy az elmúlt évtizedben látszólag megsokszorozódott a cápavédelmi szabályok szigora.

150 országból, illetve a nemzetközi vizekről gyűjtöttek a tanulmány szerzői halászati adatokat (ezen országok nagy része természetesen nem vadászik cápára). 

százalékkal nőtt a part menti vizekben élő cápák halálozása, ez okozta az összes emelkedés nagy részét is. 7 százalékkal csökkent ugyanakkor a partoktól távol élő halállományok halálozása. Nemcsak étkezési céllal halásszák a cápákat, de a fogaikból turistaszuvenírt gyártanak, a szöveteiket pedig kozmetikumok készítéséhez használják fel.

2,6 milliárd dollár a globális cápa- és rájahús-kereskedelem éves értéke a WWF becslése szerint. Az emelkedés egészen meredek, hiszen 2000-ben még csak 157 millió dollárra, 2011-ben pedig 380 millió dollárra becsülték a piac értékét.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/7. számában jelent meg február 16-án.