HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Négy év késés...

Négy év késéssel számolhat le a Fidesz a kamupártokkal

HIRDETÉS

Több ponton is módosíthatja a választási törvényeket a Fidesz, ezzel megnehezítve a jövőben a kamupártok választásokon való indulását. A fejlemény akár meglepőnek is mondható, tekintve, hogy a nemlétező szervezetek nyomulása eddig a kormánypártoknak lehetett az érdeke. Nem is tapasztalhattunk változást azok után, hogy a 2014-es országgyűlési választáson elárasztották a szavazólapot az olyan szervezetek, mint az Új Magyarország Párt, az Új Dimenzió Párt vagy a (nem Bajnai Gordon féle) Együtt 2014 Párt. Nem sokra rá az EP-választáson is találkozhattunk néhány ilyen szervezettel, majd az idei parlamenti választáson ismét új alakulatokkal ismerkedhettünk meg.

HIRDETÉS

Gulyás Gergely, Kocsis Máté, Németh Szilárd, Bajkai István és Zsigmond Barna Pál most nyolcvan oldalas javaslatot nyújtott be a választási szabályok megváltoztatása érdekében. Ahogy az Index írja, a pártlistát állítók a jövőben csak akkor kaphatják meg az állami támogatást, ha a vezető tisztségviselők és az egyéni jelöltek egyetemlegesen állnak helyt a támogatás visszafizetéséért. Vagyis ha a lista nem éri el az egy százalékot, könnyen bajba kerülhetnek az indulók is, így pedig kétséges, lesz-e kedve bárkinek is kockáztatni. Bár a kamupártok idén is egy százalék alatt maradtak, a jelölteknek aggódniuk nem kellett, a pártok bejegyzését cselesen oldották meg a szerencsevadászok. Emiatt az áprilisi választás után helyettük csak arról hallhattunk, hogy az egy százalékot szintén el nem érő Együttnek kell gyűjtenie a támogatás visszafizetésére.

Nem lenne továbbá állami támogatásra jogosult az a párt vagy jelölt, aki korábban nem teljesítette a visszafizetési kötelezettséget.

A szavazókörökben kialakuló tömegek is megszűnhetnek azzal a módosítással, hogy az átjelentkezési kérelmeknek legkésőbb a szavazást megelőző negyedik napon meg kell érkezniük a választási irodákhoz. Így utóbbiaknak több idejük lesz felkészülni a szavazói rohamra.

Érvényes lehet továbbá az a levélszavazat is, ami nem hivatalos borítékban érkezik be. A kormánypártok arra reagálhatnak ezzel, hogy a Nemzeti Választási Bizottság áprilisban érvénytelennek mondta ki ezeket a voksokat, a Fidesz pedig úgy vélte, hogy egy mandátuma múlott ezen. Orbán Viktor emiatt még a döntést helybenhagyó Kúriát sem vonakodott bírálni. Tilos lesz továbbá a „vadplakátolás” is, ez pedig eléggé megnehezíti majd a számottevő forrásokkal nem rendelkező ellenzéki pártok helyzetét.

HIRDETÉS

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,097lájkolóTetszik
2,191követőKövetés
15,911feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ütésállónak kell lenni – Magyar Hang-ajánló

Nyáry Krisztián-, Ürge-Vorsatz Diána- és Schmuck Erzsébet-interjú, ormánsági riport, Bige László portré, magyar közpénz a román kormánypártnál. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek