Teljesen tönkreteheti az állam a Jobbikot

Volner János, a Jobbik vezérszónoka felszólal a 2019. évi központi költségvetés általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. június 27-én (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Az Állami Számvevőszék által kiszabott pénzbüntetés miatt a megszűnés réme fenyegeti a Jobbikot. Az Index szerint reális forgatókönyvként számolnak a pártban azzal, hogy a bírság csődbe viheti, és így teljesen tönkreteheti a szervezetet. Ebben az esetben a parlamenti frakció is megszűnne, nem tudnának újat létrehozni, és az állami támogatás is elveszne. A jobbikosok most abban reménykednek, hogy kapnak részletfizetési lehetőséget a Magyar Államkincstártól. Utóbbi viszont már jelezte, hogy nem kíván semmiféle könnyítést adni.

Hirdetés

Volner János is arról beszélt a Hír TV cikke szerint, hogy túlélésre rendezkedett be a párt. A frakcióvezető-helyettes szerint adományokkal igyekeznek átvészelni a nehéz időszakot. Mindebből viszont már akadt problémájuk, miután az ÁSZ-bírságra küldött támogatói pénzeket a kampányra költötték. Gyöngyösi Márton ezért nemrég bejelentette, hogy aki úgy érzi, nem a megfelelő helyre ment az adománya, az visszafizetést kérhet. Szabó Gábor pártigazgató döntése volt, hogy a támogatásokat is használják fel a kampányra. Az Index szerint sem Szabónak, sem Vona Gábornak nem volt B-terve, annyira bíztak a Fidesz-ellenes közhangulatban és a jó szereplésben.

Szűnjön meg? Gondolatok a magyarországi ellenzék válságáról

Az biztos, hogy csak az ellenzéki politizálás társadalmasítása hozhat áttörést, s ennek súlypontja értelemszerűen a parlamenten kívül van.

Az összes pénzüket elviszik a párttól – fejtette ki Volner, aggályosnak nevezve, hogy Orbán Viktorék mindent elkövetnek az ellenzékkel való leszámolásért. Az Index szerint a Jobbik hitelt sem kap a bankoktól, és bár negyedévente járna 150 millió forintos állami támogatás, júliustól ez sem érkezik meg. A törvény szerint tiltott támogatás elfogadása esetében a büntetést be kell fizetni a költségvetésbe, és ugyanennyivel csökken a párt állami támogatása. A Jobbikra így összesen 662 millió forintos bírságot szabtak ki. Tartozik továbbá a Postának is 60 millió forinttal a párt. Ha nem tudnak fizetni, elképzelhető, hogy felszámolási eljárást indítanak ellenük, ha pedig a NAV kívánja behajtani követeléseit, a vagyontárgyaikat is elveszthetik.

Az országgyűlési képviselőknek dolgozó szakértőktől már megvált a párt, miután nem tudta fizetni őket. Feltehetőleg az európai parlamenti választási kampányra sem lesz pénze a Jobbiknak, miután az Index szerint még a Facebook-hirdetések fizetésére is súlyos tehertételként gondolnak.

„Toroczkai nem szakított a rasszista vonallal”

A Jobbik volt kommunikációs igazgatója azt mondja, már tavaly nyáron jelezte a vezetésnek, hogy öt személy folyamatosan kibeszél a pártból.

Hirdetés

A Jobbikban egyébként a lap cikke szerint már az is terjed, hogy az egész Orbán-Simicska háború csak színjáték volt, és a Jobbik ellehetetlenítésére szolgált. Ennek következményeként kaphattak ugyanis olcsóbban plakáthelyeket a jobbikosok, és bár valamiféle atombombára számítottak az üzletembertől, Orbán Viktor korábbi jó barátja ilyennel nem állt elő. Eközben pedig a Fidesz-aknamunkának is köszönhetően kiszakadó Toroczkai Lászlóék is támadják a Jobbikot, a nem létező állami támogatásuk egy részét követelve, továbbá a párttagokat csábítgatva.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.