HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Az Országgyűl...

Az Országgyűlés alelnöke nem hallott Orbán luxusrepüléseiről, mert nem követi a híreket

HIRDETÉS

Az Országgyűlés fideszes alelnöke, Lezsák Sándor állítása szerint nem hallott arról, hogy Orbán Viktor Garancsi István vendégeként magánrepülővel jár kedvenc fehérvári focicsapatának a meccseire.

HIRDETÉS

A hajdani MDF-es politikus az Indexnek nyilatkozott erről, büszkén állítva, hogy nem követi a híreket.

Hálásak vagyunk a költő-tanár-politikusnak, mert jelentősen megkönnyíti a dolgunkat, ha ugyanis nem követi a híreket, nincsen szükség hosszú listát összeállítani arról, mennyi újság foglalkozott a hírrel.

Sőt, még Gulyás Gergely is beszélt róla a Kormányinfón, többe között azt mondta, hogy Orbán Viktor majd a következő vagyonnyilatkozat-tételkor eldönti, hogy beírja-e vagyonnyilatkozatába. Azt a kérdést is feltették, hogy ha a repülőút ajándék volt Garancsitól barátjának, aki történetesen pont Orbán Viktor miniszterelnök, akkor pontosan mi az, ami még ajándékként belefér, esetleg megoszthatja-e Garancsi Orbánnal a teljes vagyonát vagy vehet-e lakást Orbán gyerekeinek. Gulyás szerint ebben a határ az, amit „a polgári jó ízlés és a választópolgárok értékítélete” megenged.

HIRDETÉS

Lezsák ugyanakkor nincs egyedül ezzel, mármint, hogy azt mondja, hogy nem hallott a luxusrepülésről. A Népszava ismertette szombaton a Pulzus közvélemény-kutató friss elemzését, mely szerint a megkérdezettek 51 százaléka nem is hallott a hírről. Mindössze 46 százalékuk volt, aki tudott a luxusútról.

A kormánypárti média napokig meg sem említette a múlt hétfőn robbant sztorit, az Origo reagált először, kedden, de a cikk állításait nem is említették, csak az Átlátszót támadták. Olyannyira, hogy még csak le se írták Orbán Viktor vagy Mészáros Lőrinc nevét. Aztán már a bevándorláspárti erők támadásaként és az uniós kampány részeként láttatták az egészet. Orbán Viktor egyenesen fenyegetőzött szokásos péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában: „Nemcsak a magunk érdekében, bár mi is emberből vagyunk, (…) hanem az ország érdekében világossá kell tenni: ha valaki idesuhint, akkor arra válaszolunk, amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.”

És hogy miről is szólt az Átlátszó oknyomozó cikke? Hónapokon keresztül követte annak a luxus repülőgépnek az útjait, amelyen július 25-én Orbán Viktor Bulgáriába látogatott, hogy megnézze a Mol-Vidi–Ludogorec Bajnokok Ligája-selejtező mérkőzést. Az Átlátszó le is fotózta Orbán Viktort, amikor Budapestre visszaérve egy Ludogorec-logós tasakkal leszáll a gép fedélzetéről.

De nem ez volt az egyetlen futballhoz köthető útja a gépnek. Június 21-én Nyizsnyij Novgorodba ment, ahol akkor Argentína játszott Horvátországgal a világbajnokság D-csoportjának második fordulójában. Július 15-én pedig Moszkvába utazott a luxusrepülő, ahol épp a vb-döntő zajlott. A sajtóban akkor megjelent, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a helyszínen nézte a mérkőzést, és még Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozott aznap.

A Népszava megkeresésére Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője azt közölte, hogy a miniszterelnök elmegy az összes Vidi-meccsre, és ugyanúgy utazik, ahogy a klub többi vendége. Szerinte a magyar adófizetőknek egy forintjába sem kerül, hogy Garancsi István vendégeként utazik focimeccsekre Orbán Viktor egy luxusgépen.

A helyzet ugyanakkor nem ilyen egyszerű, hiszen Garancsi István cégei sorra nyerik a magyar közbeszerzéseket. – Ha Orbán Viktor ingyenes juttatásként kapja a luxusutakat, akkor azok adóköteles jövedelemnek számítanak – mondta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója és hozzátette: – A köztisztviselők etikai kódexében benne van, hogy lekötelező mértékű ajándékot nem szabad elfogadni.

HIRDETÉS

Nem a repülőgép az egyetlen luxusjármű, amelyről kiderült, hogy kormányközeli emberek szolgálatában áll. A Lady Mrd nevű luxusjacht fedélzetén – amelyen már többször látták Mészáros Lőrincet utazni –augusztus 16-án például egy drónfelvétel szerint Homolya Róbert MÁV-elnök, Szíjj László üzletember, és Kovács Ernő kormánymegbízott tartózkodtak.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,665lájkolóTetszik
2,804követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Pártválasztás vagy népszavazás? Brexit, december 12.

A brexitvita magának a demokráciának a lényegéről és természetéről zajlik, s a legkevésbé sem közömbös, hogy a decemberi választás milyen válaszokat alapoz majd meg.