HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Budapesten is...

Budapesten is elvitték az első hajléktalant

HIRDETÉS

A rendőrség az első napokban országosan 101 esetben figyelmeztette az utcán élőket, közülük már kettő ellen indítottak eljárást.

HIRDETÉS

A gödöllői eset után a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) is szabálysértési őrizetbe vett egy hajléktalant – tudta meg a hvg.hu. A lap kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) ugyanis azt írta, a rendőrség két szabálysértési előkészítő eljárást indított, egyet Pest megyében, egyet pedig a BRFK illetékességi területén.

Mint arról szerdán beszámoltunk, az első hajléktalant a hétfő óta hatályos jogszabályok alapján már szerdán elítélték.

A férfi Gödöllőn egy padon ült kedden. A rendőrök a helyszínen megállapították, hogy hajléktalan életmódot folytat, ezt nem is tagadta, majd miután közölte velük, hogy nem akar hajléktalanszállóra menni, hanem inkább a közeli Erzsébet parkban aludna, bevitték a rendőrkapitányságra, szabálysértési őrizetbe helyezték, ahonnan szerdán bilincsben a Gödöllői Járásbíróságra szállították. Végül 20 ezer forintnyi szabálysértési költség megfizetésére kötelezték.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a fővárosban szabálysértési őrizetbe vett ember mikor áll bíróság elé.

HIRDETÉS

101 figyelmeztetés

Az ORFK azt is közölte, szerda éjfélig országszerte 101 esetben alkalmaztak helyszíni figyelmeztetést a közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt.

A kormány hétfőn indított háborút  az utcai hajléktalanság ellen. A szabálysértési törvénybe csomagolt új jogszabály az egész országban tiltást vezet be, tehát már nem csak az önkormányzat által kijelölt területeken nem tartózkodhatnak hajléktalanok, hanem egyetlen közterületen sem – írta az Index. Október elején aztán érkezett egy új kormányrendelet, amely szerint megsemmisítik azoknak a hajléktalanoknak a tárolhatatlan holmijait, akiket október 15-e után is az utcán találnak.

A BRFK nemrég kinevezett vezetője, Terdik Tamás a Magyar Időknek nyilatkozva azt mondta az új szabályozásról, múlt szerdától felvilágosításba kezdtek a hajléktalanok körében, szórólapon hívják fel az érintettek figyelmét a jogaikra és kötelességeikre, és közlik velük azon szociális intézmények címét, ahová önként bemehetnek a közterületekről.

„Elvárásom, hogy a kollégáim a legmagasabb fokú empátiával, odafigyeléssel tartassák be a törvényt. […] Hangsúlyozom, a rendőrség nem a törvény adta büntetési lehetőséggel akar élni, hanem lehetőleg szankció nélkül visszavezetni az érintetteket rendezett, emberi körülmények közé” – fogalmazott Terdik Tamás. A mostani, második eset jó példája idézett mondat második felének, vagyis – és ezt érdemes megismételni –, hogy miként kívánja a rendőrség „szankció nélkül visszavezetni az érintetteket rendezett, emberi körülmények közé.”

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,920lájkolóTetszik
2,833követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 67. – Leleplezzük Orbán alagútját

Dévényi István vendégei Gergely Márton, a HVG vezető szerkesztője és Tompos Ádám, a Magyar Hang újságírója.

Orbán maga a kockázat