Budapesten is elvitték az első hajléktalant

Képünk illusztráció. (Forrás: Pexels) Képünk illusztráció. (Forrás: Pexels)

A rendőrség az első napokban országosan 101 esetben figyelmeztette az utcán élőket, közülük már kettő ellen indítottak eljárást.

Hirdetés

A gödöllői eset után a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) is szabálysértési őrizetbe vett egy hajléktalant – tudta meg a hvg.hu. A lap kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) ugyanis azt írta, a rendőrség két szabálysértési előkészítő eljárást indított, egyet Pest megyében, egyet pedig a BRFK illetékességi területén.

Mint arról szerdán beszámoltunk, az első hajléktalant a hétfő óta hatályos jogszabályok alapján már szerdán elítélték.

A férfi Gödöllőn egy padon ült kedden. A rendőrök a helyszínen megállapították, hogy hajléktalan életmódot folytat, ezt nem is tagadta, majd miután közölte velük, hogy nem akar hajléktalanszállóra menni, hanem inkább a közeli Erzsébet parkban aludna, bevitték a rendőrkapitányságra, szabálysértési őrizetbe helyezték, ahonnan szerdán bilincsben a Gödöllői Járásbíróságra szállították. Végül 20 ezer forintnyi szabálysértési költség megfizetésére kötelezték.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a fővárosban szabálysértési őrizetbe vett ember mikor áll bíróság elé.

101 figyelmeztetés

Az ORFK azt is közölte, szerda éjfélig országszerte 101 esetben alkalmaztak helyszíni figyelmeztetést a közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt.

A kormány hétfőn indított háborút  az utcai hajléktalanság ellen. A szabálysértési törvénybe csomagolt új jogszabály az egész országban tiltást vezet be, tehát már nem csak az önkormányzat által kijelölt területeken nem tartózkodhatnak hajléktalanok, hanem egyetlen közterületen sem – írta az Index. Október elején aztán érkezett egy új kormányrendelet, amely szerint megsemmisítik azoknak a hajléktalanoknak a tárolhatatlan holmijait, akiket október 15-e után is az utcán találnak.

A BRFK nemrég kinevezett vezetője, Terdik Tamás a Magyar Időknek nyilatkozva azt mondta az új szabályozásról, múlt szerdától felvilágosításba kezdtek a hajléktalanok körében, szórólapon hívják fel az érintettek figyelmét a jogaikra és kötelességeikre, és közlik velük azon szociális intézmények címét, ahová önként bemehetnek a közterületekről.

Hirdetés

„Elvárásom, hogy a kollégáim a legmagasabb fokú empátiával, odafigyeléssel tartassák be a törvényt. […] Hangsúlyozom, a rendőrség nem a törvény adta büntetési lehetőséggel akar élni, hanem lehetőleg szankció nélkül visszavezetni az érintetteket rendezett, emberi körülmények közé” – fogalmazott Terdik Tamás. A mostani, második eset jó példája idézett mondat második felének, vagyis – és ezt érdemes megismételni –, hogy miként kívánja a rendőrség „szankció nélkül visszavezetni az érintetteket rendezett, emberi körülmények közé.”

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.