HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Eltűnnek a sz...

Eltűnnek a szem elől a hajléktalanok, ebből még nagy baj lehet

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Tudósok és ügyvédek után orvosok is tiltakoznak az október 15-én hatályba lépett jogszabály ellen, amely gyakorlatilag kriminalizálja az utcán élést. Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport tagjai nyílt levelet tettek közzé, amelyben azt írták: orvosként és felelős értelmiségiként úgy érzik, meg kell szólalniuk hajléktalan honfitársaik érdekében. – A szegénység, a hajléktalanság az embert érő egyik legnagyobb csapás, melyet legtöbbször családi, élethelyzeti krízis, testi és/vagy lelki betegség idéz elő és kísér. Megelőzni, segíteni, orvosolni kell, és nem kriminalizálni – áll a csoportosulás lapunkhoz is eljuttatott nyílt levelében, amelyben arra kérnek mindenkit, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a hajléktalanok életkilátásainak, helyzetének javításáért, emberi méltóságának tiszteletben tartásáért.

Kifejtették azt is, hogy bár az új törvényi szabályozás eltünteti a szemünk elől a hajléktalanokat, ám ezáltal jelentős részük eltűnik a szociális és egészségügyi ellátórendszer szeme elől is, így végül később, rosszabb egészségi állapotban jut orvosi ellátáshoz. A szervezet mindezért arra kéri a hatóságokat, hogy a folyamatban lévő és a jövőbeli eljárások során biztosítsák az érintettek számára az őket a hatályos jogszabályok alapján is megillető jogi képviseletet, és rendeljenek ki orvosszakértőt, amennyiben szükséges. A kormányzattól pedig azt várják, hogy kezdeményezzen párbeszédet a szakmai szervezetekkel, „amennyiben a hajléktalanság problémájának valós és emberi megoldására törekszik”.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kriminalizált hajléktalanság: a kisnyugdíjasok sincsenek biztonságban – Magyar Hang

Budapesten eddig sem lehetett bárhol élni a közterületen, a hatóságok emberei mégis rendre elfordították tekintetüket.

Ügyvédek és társadalomtudósok is tiltakoznak: az Ésik Sándor ügyvéd által kezdeményezett petíció szerint a hajléktalanság nem bűn és nem szabálysértés. – A jogrendszer legfeljebb keretet adhat ahhoz, hogy ezeket az embereket a talpra állásban segítse és ez nem korlátozódhat arra, hogy száz évvel ezelőtti elvek szerint egy kényszermosdatással és a zsúfolt szállókra zsuppolással „oldja meg” a dolgot – áll az eddig több mint 1600 ember által aláírt tiltakozásban, amely hangsúlyozza: a jogállamot nemcsak akkor kell védeni, amikor az Országos Bírói Tanács törvényes működéséről van szó, hanem akkor is, amikor majd embereket ítélnek elzárásra, mert szegények.

HIRDETÉS

A petíció aláírói azt követelik, hogy a bírók kérjenek állásfoglalást az Alkotmánybíróságtól, és addig ne legyen több tárgyalás. Kilátásba helyezik azt is, hogy az ügyvédként bojkottálják majd e pereket, ha a bírók nem lépnek. – Jogászok vagyunk, mindannyian, kivétel nélkül arra esküdtünk, hogy a Törvény útján fogunk járni. De az eskünkben szó van az Igazságról is – áll az ügyvédek petíciójában.

A tiltakozáshoz csatlakozott több mint száz tudós – jellemzően szociológus, szociálpszichológus, történész és közgazdász – is. Mint levelükben írják, a hajléktalanság okai alapvetően társadalmiak. – A jóléti kiadásokra Magyarországon az EU-s átlaghoz képest már a csatlakozáskor is kevesebb pénz jutott, az elmúlt közel egy évtizedben GDP-arányosan folyamatosan csökkent. A jóléti szolidaritási háló megnyirbálása a rendszerváltás óta tart, miközben a lakáspolitika már évtizedek óta csak a társadalom felsőbb osztályainak kedvez. Mindezzel párhuzamosan mára turbó fokozatra kapcsolt az állami büntetőipar – áll a levélben, amely szerint ez a rendszer fokozatosan stigmatizálja az érdek- és jogvédelemre legkevésbé képes, anyagi, kapcsolati vagy más erőforrásaiktól legsúlyosabban megfosztott embereket, akik így jóformán semmiféle társadalmi szolidaritásra nem számíthatnak.

Válasz Schiffer Andrásnak: a „hajléktalansághoz való jog” és egyéb félreértések – Magyar Hang

Azoknak, akik Magyarországon felléptek, felléptünk a hajléktalanság kriminalizációja ellen, nem sok közünk van a neoliberalizmushoz.

HIRDETÉS

A társadalomtudósok szintén arra kérik a bírókat, hogy ne asszisztáljanak a hajléktalanság büntethetőségéhez. Hozzáteszik: A magyarországi lakhatási válság kockázatait a hajlék nélkül élő embereken kívül mások is kénytelenek viselni: a kilakoltatások száma évről évre nő. 100-ból 28 magyar él beázó, penészes, fürdőszoba, illetve WC nélküli vagy túlságosan sötét lakásban. A szüleivel együtt élő 10-ből 4 magyar fiatal szeretne, de nem tud elköltözni. A büntetőipar felfuttatása és a hajlék nélkül élő emberek hatósági vegzálása helyett ezért többek között átfogó bérlakásprogramot, a társadalmi egyenlőtlenségeket igazságosabb módon kezelő lakáspolitikát, a szociális szféra alulfinanszírozottságának megszüntetését követelik.

A hajléktalanság kriminalizálásáról szóló kormányhatározatot a nyáron fogadták el és október 15-én lépett hatályba. A jogszabály szerint aki életvitelszerűen közterületen tartózkodik, az szabálysértést követ el. Elég csak figyelmeztetni, ha az elkövető a rendőr felszólítására elhagyja helyét, illetve a jelenlévő hatóság vagy más szervezet felajánlott segítségét elfogadja, magyarán hajléktalanszállóba költözik. A jogszabály értelmében már három embert állítottak bíróság elé.

Két hajléktalant is bíróság elé állítottak pénteken – futószalagon jöhetnek az ítéletek – Magyar Hang

A következő napokban várhatóan még több hajléktalan ellen indul eljárás, figyelmeztetni sem kell őket előtte.

A hajléktalanság elleni fellépést van, aki üdvözli: Gémesi György, Gödöllő polgármestere Facebook-videóposztjában állt ki a jogszabály mellett, jelezve: „akik nem veszik figyelembe, hogy az együttélésnek vannak szabályai, azok be nem tartásának pedig következményei, azok számára a rendőrségi intézkedés során meglesz a következménye.”

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,965lájkolóTetszik
3,641követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek