Kezdőlap Belföld Eltűnnek a sz...

Eltűnnek a szem elől a hajléktalanok, ebből még nagy baj lehet

Tudósok és ügyvédek után orvosok is tiltakoznak az október 15-én hatályba lépett jogszabály ellen, amely gyakorlatilag kriminalizálja az utcán élést. Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport tagjai nyílt levelet tettek közzé, amelyben azt írták: orvosként és felelős értelmiségiként úgy érzik, meg kell szólalniuk hajléktalan honfitársaik érdekében. – A szegénység, a hajléktalanság az embert érő egyik legnagyobb csapás, melyet legtöbbször családi, élethelyzeti krízis, testi és/vagy lelki betegség idéz elő és kísér. Megelőzni, segíteni, orvosolni kell, és nem kriminalizálni – áll a csoportosulás lapunkhoz is eljuttatott nyílt levelében, amelyben arra kérnek mindenkit, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a hajléktalanok életkilátásainak, helyzetének javításáért, emberi méltóságának tiszteletben tartásáért.

HIRDETÉS

Kifejtették azt is, hogy bár az új törvényi szabályozás eltünteti a szemünk elől a hajléktalanokat, ám ezáltal jelentős részük eltűnik a szociális és egészségügyi ellátórendszer szeme elől is, így végül később, rosszabb egészségi állapotban jut orvosi ellátáshoz. A szervezet mindezért arra kéri a hatóságokat, hogy a folyamatban lévő és a jövőbeli eljárások során biztosítsák az érintettek számára az őket a hatályos jogszabályok alapján is megillető jogi képviseletet, és rendeljenek ki orvosszakértőt, amennyiben szükséges. A kormányzattól pedig azt várják, hogy kezdeményezzen párbeszédet a szakmai szervezetekkel, „amennyiben a hajléktalanság problémájának valós és emberi megoldására törekszik”.

Kriminalizált hajléktalanság: a kisnyugdíjasok sincsenek biztonságban – Magyar Hang

Budapesten eddig sem lehetett bárhol élni a közterületen, a hatóságok emberei mégis rendre elfordították tekintetüket.

Ügyvédek és társadalomtudósok is tiltakoznak: az Ésik Sándor ügyvéd által kezdeményezett petíció szerint a hajléktalanság nem bűn és nem szabálysértés. – A jogrendszer legfeljebb keretet adhat ahhoz, hogy ezeket az embereket a talpra állásban segítse és ez nem korlátozódhat arra, hogy száz évvel ezelőtti elvek szerint egy kényszermosdatással és a zsúfolt szállókra zsuppolással „oldja meg” a dolgot – áll az eddig több mint 1600 ember által aláírt tiltakozásban, amely hangsúlyozza: a jogállamot nemcsak akkor kell védeni, amikor az Országos Bírói Tanács törvényes működéséről van szó, hanem akkor is, amikor majd embereket ítélnek elzárásra, mert szegények.

A petíció aláírói azt követelik, hogy a bírók kérjenek állásfoglalást az Alkotmánybíróságtól, és addig ne legyen több tárgyalás. Kilátásba helyezik azt is, hogy az ügyvédként bojkottálják majd e pereket, ha a bírók nem lépnek. – Jogászok vagyunk, mindannyian, kivétel nélkül arra esküdtünk, hogy a Törvény útján fogunk járni. De az eskünkben szó van az Igazságról is – áll az ügyvédek petíciójában.

A tiltakozáshoz csatlakozott több mint száz tudós – jellemzően szociológus, szociálpszichológus, történész és közgazdász – is. Mint levelükben írják, a hajléktalanság okai alapvetően társadalmiak. – A jóléti kiadásokra Magyarországon az EU-s átlaghoz képest már a csatlakozáskor is kevesebb pénz jutott, az elmúlt közel egy évtizedben GDP-arányosan folyamatosan csökkent. A jóléti szolidaritási háló megnyirbálása a rendszerváltás óta tart, miközben a lakáspolitika már évtizedek óta csak a társadalom felsőbb osztályainak kedvez. Mindezzel párhuzamosan mára turbó fokozatra kapcsolt az állami büntetőipar – áll a levélben, amely szerint ez a rendszer fokozatosan stigmatizálja az érdek- és jogvédelemre legkevésbé képes, anyagi, kapcsolati vagy más erőforrásaiktól legsúlyosabban megfosztott embereket, akik így jóformán semmiféle társadalmi szolidaritásra nem számíthatnak.

Válasz Schiffer Andrásnak: a „hajléktalansághoz való jog” és egyéb félreértések – Magyar Hang

Azoknak, akik Magyarországon felléptek, felléptünk a hajléktalanság kriminalizációja ellen, nem sok közünk van a neoliberalizmushoz.

A társadalomtudósok szintén arra kérik a bírókat, hogy ne asszisztáljanak a hajléktalanság büntethetőségéhez. Hozzáteszik: A magyarországi lakhatási válság kockázatait a hajlék nélkül élő embereken kívül mások is kénytelenek viselni: a kilakoltatások száma évről évre nő. 100-ból 28 magyar él beázó, penészes, fürdőszoba, illetve WC nélküli vagy túlságosan sötét lakásban. A szüleivel együtt élő 10-ből 4 magyar fiatal szeretne, de nem tud elköltözni. A büntetőipar felfuttatása és a hajlék nélkül élő emberek hatósági vegzálása helyett ezért többek között átfogó bérlakásprogramot, a társadalmi egyenlőtlenségeket igazságosabb módon kezelő lakáspolitikát, a szociális szféra alulfinanszírozottságának megszüntetését követelik.

A hajléktalanság kriminalizálásáról szóló kormányhatározatot a nyáron fogadták el és október 15-én lépett hatályba. A jogszabály szerint aki életvitelszerűen közterületen tartózkodik, az szabálysértést követ el. Elég csak figyelmeztetni, ha az elkövető a rendőr felszólítására elhagyja helyét, illetve a jelenlévő hatóság vagy más szervezet felajánlott segítségét elfogadja, magyarán hajléktalanszállóba költözik. A jogszabály értelmében már három embert állítottak bíróság elé.

Két hajléktalant is bíróság elé állítottak pénteken – futószalagon jöhetnek az ítéletek – Magyar Hang

A következő napokban várhatóan még több hajléktalan ellen indul eljárás, figyelmeztetni sem kell őket előtte.

A hajléktalanság elleni fellépést van, aki üdvözli: Gémesi György, Gödöllő polgármestere Facebook-videóposztjában állt ki a jogszabály mellett, jelezve: „akik nem veszik figyelembe, hogy az együttélésnek vannak szabályai, azok be nem tartásának pedig következményei, azok számára a rendőrségi intézkedés során meglesz a következménye.”

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,714lájkolóTetszik
1,844követőKövetés
14,590feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Már nincs demokrácia” – Magyar Hang-ajánló

Szél Bernadett-, Ungár Péter- és Szent-Iványi István-interjú, Karácsony Gergely-esszé, fehérvári vendégmunkások, belgrádi és bocskaikerti riport – és még sok más az 50. Magyar Hangban!

Kiemelt cikkek

Zavar támadt az ellenzéki összefogásban Pécsett

Mellár Tamás nem támogatja az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltjét. Az általa vezetett egyesület többsége viszont nem ért egyet vele.