HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Az MTA nemet ...

Az MTA nemet mond a kormánynak

HIRDETÉS

Elkészítette a Magyar Tudományos Akadémia „Az MTA stratégiai koncepciója a tudomány szerepére a hazai innovációs rendszer megújításában” című munkaanyagát. Ebben válaszolnak az Innovációs és Technológiai Minisztérium korábbi, az Akadémia önállóságát csorbító javaslatára.

HIRDETÉS

Az MTA honlapján olvasható közlemény szerint a munkaanyagot az MTA október 15-én juttatta el az ITM-nek. Az elnökség és a kutatóhálózat vezetői október 26-án ismerhették meg a munkaanyag mellékletekkel bővített változatát. Az erről kiadott közleményben azt írják, hogy az alapfinanszírozásra szánt forrásoknak vissza kell kerülniük a az MTA költségvetési fejezetébe. Emellett indokolatlannak tartják a kutatóhálózat jelentős átstrukturálását.

Az október 30-i elnökségi ülésen elfogadott határozatban kiemelték, hogy „az MTA kutatóintézet-hálózata az alapkutatások területén objektív mércék alapján az EU élvonalában van. A kiválóságokat nem szabad veszélyeztetni, hanem erre kell építeni.”

A határozatban emellett javaslatot tettek egy közvetlenebb és hatékonyabb kommunikációs csatorna kialakítására a kutatók és a politikai döntéshozók között.

Az innovációs rendszer átalakításakor, a munkaanyag követendő alapelvnek nevezte meg többek közt a túlzott centralizáció és bürokrácia elkerülését, a különböző tudományterületek és kutatási célok sajátosságainak figyelembevételét valamint a fokozatosságot, kiszámíthatóságot és tervezhetőséget.

HIRDETÉS

Emellett az alapkutatások gyengítése helyett azok erősítését és a Kutatási Alap bővítését javasolja.

A közgyűlésen elfogadták a december 6-éra összehívott rendkívüli közgyűlés napirendjét. Ezen az ITM-mel folyó tárgyalásokról és a stratégiai koncepcióról lesz szó.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,429lájkolóTetszik
2,288követőKövetés
16,205feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ugrás a mély vízbe – Magyar Hang-ajánló

Interjú György Péterrel, Ungváry Krisztiánnal, Rékasi Károllyal és Zsigmonddal, valamint a Fridays for Future hazai szervezőivel. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek