Az MTA nemet mond a kormánynak

A Magyar Tudományos Akadémia épülete A Magyar Tudományos Akadémia épülete

Elkészítette a Magyar Tudományos Akadémia „Az MTA stratégiai koncepciója a tudomány szerepére a hazai innovációs rendszer megújításában” című munkaanyagát. Ebben válaszolnak az Innovációs és Technológiai Minisztérium korábbi, az Akadémia önállóságát csorbító javaslatára.

Hirdetés

Az MTA honlapján olvasható közlemény szerint a munkaanyagot az MTA október 15-én juttatta el az ITM-nek. Az elnökség és a kutatóhálózat vezetői október 26-án ismerhették meg a munkaanyag mellékletekkel bővített változatát. Az erről kiadott közleményben azt írják, hogy az alapfinanszírozásra szánt forrásoknak vissza kell kerülniük a az MTA költségvetési fejezetébe. Emellett indokolatlannak tartják a kutatóhálózat jelentős átstrukturálását.

Az október 30-i elnökségi ülésen elfogadott határozatban kiemelték, hogy „az MTA kutatóintézet-hálózata az alapkutatások területén objektív mércék alapján az EU élvonalában van. A kiválóságokat nem szabad veszélyeztetni, hanem erre kell építeni.”

A határozatban emellett javaslatot tettek egy közvetlenebb és hatékonyabb kommunikációs csatorna kialakítására a kutatók és a politikai döntéshozók között.

Az innovációs rendszer átalakításakor, a munkaanyag követendő alapelvnek nevezte meg többek közt a túlzott centralizáció és bürokrácia elkerülését, a különböző tudományterületek és kutatási célok sajátosságainak figyelembevételét valamint a fokozatosságot, kiszámíthatóságot és tervezhetőséget.

Emellett az alapkutatások gyengítése helyett azok erősítését és a Kutatási Alap bővítését javasolja.

Hirdetés

A közgyűlésen elfogadták a december 6-éra összehívott rendkívüli közgyűlés napirendjét. Ezen az ITM-mel folyó tárgyalásokról és a stratégiai koncepcióról lesz szó.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.