HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Lekapcsolták ...

Lekapcsolták a Magyarországon menekültstátuszt kapó Gruevszki bűntársát

HIRDETÉS

Őrizetbe vette Szaso Mijalkovot, Macedónia titkosszolgálatának korábbi vezetőjét a rendőrség, attól tartva, hogy ő is megszökhet az országból. Nikola Gruevszki volt kormányfő unokatestvérét egy szkopjei hotelben fogták el, és harmincnapos elzárást rendeltek el számára.

HIRDETÉS

Mijalkovval szemben amiatt rendeltek el nyomozást, mert 2006 és 2016 között, azaz Gruevszki kormányzása idején tömegesen hallgatott le politikusokat és közéleti szereplőket. A korábbi titkosszolgálati vezető a harmadik, akit a szökés fennálló veszélye miatt vettek őrizetbe. Múlt szerdán lekapcsolták Mile Janakieszki volt közlekedési minisztert, valamint Kiril Bozsinovszkit, a kormány egykori főtitkárát.

Követségi autók mindenütt – Egyre kínosabb a kormány számára a Gruevszki-ügy – Magyar Hang

Közleményben cáfol a miniszterelnökség – olyat, amit senki sem állít. Közben pedig újabb részletek kerülnek nyilvánosságra.

Eközben Szkopje kérte Nikola Gruevszki kiadatását Budapesttől. Amint arról a macedón sajtó beszámolt, a kormány kedd délután nyújtotta be a kérelmet. Ekkor viszont már arról lehetett hallani, hogy a korábbi kormányfő megkapta Magyarországon a menekültstátuszt. Mindezt annak ellenére, hogy kedden délelőtt a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal vezetője, Végh Zsuzsanna azt mondta: elhúzódó procedúrára számít.

A macedón kormány az MTI összeállítása szerint most azt várja, hogy a budapesti hatóságok feltétel nélkül fogadják el a kérelmet. Macedónia jogállam, ezért akiről bizonyítást nyert, hogy megszegte a törvényt, le kell ülnie börtönbüntetését – üzente közleményében a macedón kormány. Gruevszkit nyilvános és átlátható eljárás keretében ítélték el, vele szemben pedig továbbra is több bírósági eljárás és nyomozás zajlik.

A saját szabályait veszi semmibe a Fidesz az elítélt macedón politikus érdekében – Magyar Hang

Nehezen magyarázható, hogy miért veszik ennyire lazán a korábban saját maguk által szigorított szabályokat.

Meggyőződésünk, hogy Macedóniában megfelelően folyt az ügyben a jogi eljárás, és Gruevszki felelősségre vonása – ezt már a washingtoni külügyminisztérium közölte a Népszava megkeresésére. Az amerikai szaktárca továbbra is figyelemmel kíséri az ügyet, különös tekintettel a politikai menedékjogot illetően.

Szijjártó Péter eközben a Közszolgálati Egyetemen tartott sajtótájékoztatón elismerte, hogy magyar diplomaták kísérték át a Balkánon a szökött kormányfőt. Mint az Index írta, a külügyminiszter szerint nem lényeges, ki döntött erről, „nem történt bűncselekmény, mindenki szabályosan járt el, a magyar állam semmilyen szöktetésben nem segített.” Az Index kérdésére, hogy volt-e bármilyen háttéralku, Szijjártó azt felelte, nem hisz az összeesküvés-elméletekben. Állítása szerint ő akkor szerzett tudomást az ügyről, mikor Gruevszki megjelent a tiranai külképviseleten.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,241lájkolóTetszik
1,991követőKövetés
15,209feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Be a pártba – Magyar Hang-ajánló

Gulyás Márton-, Döme Zsuzsanna-, Nényei Pál- és Krusovszky Dénes-interjú. Kórházból ukrán munkásszálló Újpesten? Egy Németországba költözött család története. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nagy-Britannia: két választás között, zsákutcában

A brexit folyamata mostanra olyan bénultságot idézett elő az Egyesült Királyság kormányzati rendszerében, amilyenre a második világháború óta nem volt példa.