HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Egyre több kü...

Egyre több külföldi érkezik az országba a kötvényprogram lezárása óta

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Miközben Orbán Viktor a bevándorlásellenes politikai egyik legfőbb európai szószólájává vált, egyre több olyan külföldi rendelkezik Magyarországon való tartózkodásra jogosító okmányokkal, akik esetében nem lehet tudni, hogy pontosan milyen alapon jutottak hozzá ezekhez – írja a Direkt 36.

Az elmúlt két évben a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) több mint 9 ezer embernek adott tartózkodási engedélyt „egyéb célból”. Ebbe a kategóriába elvileg sok minden beleférhet az ingatlanvásárlástól a nyelvtanuláson át a családfakutatásig. A hivatal ugyanakkor azt állítja, nincsenek statisztikai adataik arról, hogy konkrétan milyen indokokra hivatkozva kaptak ezek a jelentkezők magyar papírokat.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az ilyen engedélyek száma különösen nagyot ugrott az után, hogy a kormány 2017-ben lezárta a sokat támadott letelepedési kötvényprogramját, amelynek keretében éveken át pénzért kaptak külföldiek tartózkodásra jogosító papírokat. Míg tavalyelőtt még mintegy 3700-an kaptak „egyéb célból” tartózkodási engedélyt, addig 2018-ban már több mint ötezer külföldi szerzett így papírokat.

Van azonban több fontos különbség is a kötvényes és a kötvény nélkül szerzett papírok között. A kötvényprogramban részt vevők összesen 290-360 ezer euróval (90-110 millió forinttal) tudtak jelentkezni (ennyiből jött ki a kötvény ára és az azt árusító cégek részére járó díj). Az egyéb típusú tartózkodási engedélyért azonban mindössze 18 ezer forintos ügyintézési díjat kell fizetni a BMH-nak. Ezzel munkát nem lehet vállalni, és csak határozott idejű tartózkodásra jogosít.

HIRDETÉS

A 2007-es, külföldiek tartózkodását és beutazását szabályozó törvény szerint a BMH többféle indokkal – többek között tanulmányi, munkavállalási vagy kutatási céllal – adhat tartózkodási engedélyt külföldieknek.

Egyéb célból azok kaphatnak magyar papírokat, akik egyik nevesített kategóriába sem férnek bele, de a Magyarországon való tartózkodásuk mégis „indokolt”, írta kérdésünkre a BMH. A Direkt36 által megkeresett, jelenleg is Magyarországon élő külföldiek tapasztalata szerint a BMH egyéb célként elfogadta például azt, ha valaki magyar nyelvet akar tanulni, egy vállalkozás beindításán dolgozik, és azt is, ha családfa kutatás céljából érkezik Magyarországra. Ilyen módon 2008 és 2012 között évente átlagosan 2200 külföldi kapott magyar papírokat.

2012-től egy új indokkal is lehetett egyéb típusú tartózkodási engedélyt igényelni: ez a kötvényvásárlás volt. A Rogán Antal által kezdeményezett kötvényprogram adott arra lehetőséget külföldieknek, hogy 250 ezer, majd később 300 ezer euróért letelepedési kötvény vásároljanak.

HIRDETÉS

Eközben azonban továbbra is voltak olyanok, akik kötvényvásárlás nélkül jutottak egyéb típusú tartózkodási engedélyhez. A számuk a kötvényprogram fennállása alatt is fokozatosan nőtt (és mindig magasabb volt, mint a kötvényes befektetőké), de a program berekesztése után ugrott meg igazán: 2017-ben 3724-en, tavaly pedig 5413-an kaptak ilyen tartózkodási engedélyt.

Tavaly Iránból érkeztek a legtöbben ilyen módon (1223 fő), őket követték a kínaiak (881 fő), amerikaiak (716) és oroszok (460). 2015 és 2017 között azonban 20 olyan külföldi is kapott egyéb típusú letelepedési engedélyt, akinek az állampolgársága ismeretlen a BMH adatai szerint.

Mind a kötvényes, mind a kötvény nélkül érkezők családtagjai is igényelhetnek magyar papírokat, így a teljes létszám jóval magasabb, ha őket is számításba vesszük.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,905lájkolóTetszik
3,623követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Belengették, hogy elveszik a Lánchídat, a tűzijátékot is onnan lőnék fel

Kilenc évig nem csináltak semmit, most kórusban aggódnak a Lánchídért, és miközben ezt teszik, küldenek a fővárosnak egy levelet, hogy szeretnék telepakolni a hidat bombákkal és rakétákkal – reagált Karácsony Gergely.