HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Kevés az ügye...

Kevés az ügyeletes háziorvos, bajban sok önkormányzat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Súlyos bajban a sürgősségi háziorvosi ellátás: már a néhány évvel ezelőtti óradíj duplájáért is nehezen találnak ügyeletet vállaló orvost az ezzel foglalkozó, önkormányzatokkal szerződő szakcégek. A költségeket az önkormányzatok nem mindenhol tudják vállalni. Hajdú-Bihar megye déli felén – az ország leghátrányosabb helyzetű térségeinek egyikében – az ügyeletet biztosító vállalkozás körzetek összevonásával próbál úrrá lenni a nehézségeken. Így azonban olyan nagy terület jött létre, hogy az orvos mintegy egy óra alatt jut el egyik végéből a másikba.

A térségben a két körzetközpont eddig Derecskén és Hosszúpályiban működött. Ezek január elsejétől azonban – derecskei központtal – egy körzetet alkotnak, amelybe összesen 11 elszórtan elhelyezkedő település tartozik.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Egészségügy 2018 – és ami várható | Magyar Hang

Baj van, de a kormány javaslata ezekből semmit nem old meg. Újakat viszont keletkeztet.

Az ügyeleti ellátás nehézségeiről évek óta beszélnek a szakemberek. Többükkel egyeztetve elmondható, a hajdú-bihari eset nem egyedi. Ezt erősíti a szóban forgó körzetben ellátást biztosító Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. ügyvezetőjének az önkormányzatok részére küldött levele is. Ebben Kissné Legeza Zsuzsa ügyvezető felidézi: miközben a kormány – felismervén az egészségügyi ellátásban dolgozók alacsony jövedelemszintjét – három év alatt a szakdolgozók bérét 89 százalékkal, míg az orvosokét 79 százalékkal emelte, az ügyeletek finanszírozásának emelése elmaradt. Ez komoly bérfeszültséget okozott, ami csak fokozza az egyébként is jelentős orvoshiányt.

Hiszen ahová nappalra sem találnak orvost, oda éjszakára sem. Ügyeletet ugyanis jellemzően nem a háziorvosok vállalnak, hanem más területekről érkező szakorvosok, mentőorvosok, pályakezdők és olyanok is, akik kifejezetten az ügyeleteken dolgoznak. Mindez pedig tovább húzza felfelé az óradíjakat.

HIRDETÉS

Zacher Gábor: Dolgoznék, de már nem kellek | Magyar Hang

Sem tanítani, sem életet menteni nem engedik vissza a Honvédkórház falai közé. A teljes interjú.

Berényi András, Hosszúpályi fideszes polgármestere érdeklődésünkre azt mondta, míg hét éve még kétezer forintos óradíjért is kaptak ügyeletes orvost, ma már ennek a duplájába kerül. És mivel 2005 óta nem történt érdemi ügyeleti alapdíjemelés, a készenlétet ellátó cégeknek maguknak kell a magasabb orvosi bért előteremteni. Ezt pedig a finanszírozásukat adó „másik lábtól”, az önkormányzatoktól kénytelenek a szolgáltatási díj emelésével kérni (Derecskén tavaly év közben is emelkedett.)

Az 5600 lelkes Hosszúpályi esetében például az eddigi évi 3,2 millió forint helyett 24 milliós kiadást jelentett volna, amit azonban az önkormányzat nem tudott vállalni. A polgármester elárulta, a helyiek azt mondták neki, inkább épüljön járda, és legyen a köves út felújítva, de 24 millió forintért ne „altassák” az ügyeleten az orvost. Utalva arra, hogy gyakran munka nélkül telt az ügyelet. Ha valakinek baja van – fogalmazott Berényi –, megvárják, amíg Derecskéről kiérnek. Ha sürgős eset fordul elő, akkor pedig a mentőt riasztják. A településvezető az eltelt másfél hónap tapasztalatairól azt mondta, ugyan hallott elégedetlenkedő hangokat, konkrét panasz az ügyelet átszervezése miatt nem érkezett hozzá.

„Nem igaz, hogy megállt volna az elvándorlás a magyar egészségügyből” | Magyar Hang

A hálapénz megszüntetésének egyik alapja a hazai bérek emelése. Azt szeretnénk, ha öt éven belül száz százalékos lenne itthon az ágazat bérfejlesztése – mondta a Magyar Hangnak az Újratervezés orvoscsoport szóvivője.

Egy derecskei háziorvossal is beszéltünk, hozzá sem jutott el fennakadásról szóló probléma. Ám arra felhívta a figyelmet, hogy ha egy háziorvos ügyeletet vállal, az mindenképpen jogsérelemmel jár: a betegé azért, mert neki joga van a pihent orvoshoz, az orvosé pedig azért, mert neki pedig a szabadidőhöz, a pihenéshez. Ez azonban csak akkor valósítható meg, ha van elegendő orvos. Ami Magyarországon régóta nincs így. Különben a Világgazdaság írta meg, hogy a februári adatok alapján összesen 422 tartósan betöltetlen háziorvosi praxist tartanak számon az országban.

HIRDETÉS

Kincses Gyula egészségügyi szakpolitikus – korábbi egészségügyi államtitkár – szerint az alapellátással együtt sodródik a sürgősségi ellátás is a működésképtelenség szélére. Szerinte a jelenlegi háziorvosi rendszerre telepített ügyeleti hálózat nem életképes. Mint mondta, függetlenül, a sürgősségi ellátórendszer részeként volna célszerű működtetni, akár a mentőállomásokra telepített hálózat részeként.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/8. számában jelent meg, 2019. február 22-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/8. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Szabó Zsolt László
Szabó Zsolt László
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,963lájkolóTetszik
3,642követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek