HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld „Ezt levezeke...

„Ezt levezekelni nem lehet! Emberéletet megfizetni nem lehet”

HIRDETÉS

Negyvenhét késszúrással megölt egy rendőrt 19 évesen, életfogytot kapott, jó magaviselet miatt 20 év után szabadult, letette az italt, felküzdötte magát a hajléktalanságból, most pedig súlyos betegségekkel küzd. Ő Vilmos, aki – ha van bűnbocsánat – talán mára példakép lett. Azoknak legalábbis, akik a botlásuk után, a társadalom legmélyéről próbálnak visszatérni a világba, mindenképpen.

HIRDETÉS

Részletek a Magyar Hang március 8-i számában megjelent riportból.

A magyar nyelv értelmező szótára szerint a példakép olyan személy, aki cselekvéseivel, magatartásával, életével példát ad, mutat, aki méltó a követésre. Sokak szerint Vilmos nem nevezhető példaképnek, de a vele töltött idő alatt nemcsak a múltját átjáró bűntudatot, hanem az annak súlya alatt megtört és azóta is vezeklő embert ismertem meg. Példát ad, maradjunk ennyiben.

A Budát övező hatalmas, még hobbitelkes, de már állandó lakók által is beépített területen járunk, Vilmos egy benzinkútnál vár, mert a GPS nem biztos, hogy elvisz hozzá. Egyautós dűlőút, szerencsére nem jön szembe senki, Vilmos birodalma húzódik az út mindkét felén. Egy telek erre, egy arra. Szinte teljes az idill: vidáman ugrándozó nyulak, jókedvűen szökdécselő kecskék, felhőtlenül kapirgáló tyúkok, kedvesen mosolygó lovacska – minden van itt. Többük is mentett állat, így például a vietnámi csüngőhasú sertés, Vilmos is, aki nem a házigazda után kapta a nevét. (…)

Önkéntes száműzetés a múltba – Több mint húsz éve él vaskori körülmények között Viktor | Magyar Hang

Évtizedek óta működtet kísérleti régészeti telepet Cziráki Viktor a Tolna megyei Regöly mellett. Ott is él. Meglátogattuk.

Vilmos a 19. életévében járt, amikor börtönbe került. Amikor 20 év után szabadult, senki nem várta. Szülei már nem éltek, öröksége nem volt. – Nyolcan voltunk testvérek, harácsoltak – magyarázza. Két hétig aluljárókban aludt. A szegedi Csillag börtönből szabadult, ahol a húsz év alatt 1,5 millió forintot gyűjtött össze a munkájával. Ebből egymilliót lenyúltak tőle, amikor elaludt az aluljáróban. A ruhákat is elvitték tőle, amiket az új életéhez vásárolt.

Két hét után egy idős férfi javasolta neki, jöjjön ki ide, a városszélre, itt rengeteg az elhanyagolt ingatlan. Eljött, az egyikről leverte a lakatot, beköltözött. Látványosan kezdett tenni-venni, hogy vegyék észre a szomszédok, és szóljanak a tulajdonosnak. Így is lett, két nap múlva ki is jött, és megegyeztek: ha Vilmos fizeti a rezsit (ez gyakorlatilag a villanyszámla), és rendben tartja a kertet, akkor maradhat. (…)

Amikor Vilmos – saját elmondása szerint – 2005-ben kijött a Csillagból, letette a piát. Próbált másokon is segíteni, kevés sikerrel. Több hajléktalannak is felajánlotta, ad nekik szállást – hogy ne legyen egyedül –, de nem bírták letenni a tablettás bort. Ezért menniük kellett. „Próbáltam nekik példát mutatni, hogy ha leesel a mélybe, onnan is fel lehet állni. Ehhez viszont le kell tenni a piát.” (…)

„Nekem már nincsenek könnyeim” – Gömbvillám pusztította el a fiatal gazda élete munkáját | Magyar Hang

Közel kétszáz kecske pusztult el egy tűzvészben Bátaszéken. A teljes hodály 13 perc alatt égett le.

Vilmos egy hónapban – mikor hogy alapon – 30 ezer forintból él. Szüksége takarmányra lenne.

– Szoktál stresszelni?
– Igen. Nem azon, hogy ha nekem nincs mit enni, hanem hogy az állatokkal mi lesz.
– Ezek szerint van, hogy nincsen mit enned?
– Zsírom, kenyerem azért szokott lenni. Az állatokhoz, mondjuk, a tyúkokhoz viszont csak a legvégső esetben nyúlok. Annyira szeretem őket – mondja, és elsírja magát. A terveiről érdeklődöm. Azt mondja, őstermelő igazolványt szeretne kiváltani, hogy a terményeit meg a kecsketejet el tudja adni.

(…)

A teljes riportot a Magyar Hang március 8-án megjelent 2019/10-es számában olvashatja!

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/10. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,392lájkolóTetszik
2,006követőKövetés
15,269feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Vadászidény – Magyar Hang-ajánló

EP-választási körkérdés, Szalai Kriszta-interjú, törökszentmiklósi riport, igazolták a kettős élelmiszer-minőséget, a Strache-ügy hatása – itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek