HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Kiemelték a H...

Kiemelték a Hableány roncsát

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Többórányi megfeszített munkával sikerült kiemelni a Dunából és áthelyezni egy uszályra a Hableány roncsát. A több lépésben megvalósuló emelés során négy holttestre bukkantak, további négy áldozatot eltűntként keres a rendőrség. A roncsot a csepeli szabadkikötőbe szállítják további hatósági vizsgálatokra.

Folytatódik a Hableány kiemelése – Magyar Hang – A Túlélő Magazin

Folytatódik a Hableány kiemelése

A délutáni órákban megkezdődött a Hableány Csepelre szállítása. a Hajóroncs további vizsgálatát ott fogják végezni a hatóságok.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
Budapest, 2019. június 11. Uszály szállítja el balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát a csepeli kikötőbe a Margit hídtól 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. A háttérben az Országház látható. MTI/Máthé Zoltán

13:50: Gál Kristóf, a rendőrség szóvivője e percekben fejezte be sajtótájékoztatóját a Margit hídon. Mint elmondta, a Hableány hatósági szemléje már az emelés közben megkezdődött. A hajón nemcsak a baleset, hanem a mentés során keletkezett sérüléseket is azonosítják. A roncsot a Csepel-szigeten található szabadkikötőbe szállítják, ahol szakértőkkel vizsgálják át azt, de jelen lesz az ügyészség képviselője is.

A Hableány kiemelése képekben | Magyar Hang

A szóvivő megerősítette, hogy a mentési művelet alatt négy holttestet emeltek ki, azonosításuk folyamatan van. Vélelmezhetően az áldozatok között van a hajó magyar kapitánya és az egyetlen gyermek is, egy hétéves lány. Négy további utast eltüntként tartanak nyilván és keresnek.

HIRDETÉS

A szóvivő szavai szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytatja a nyomozást, eddig egy gyanúsított van, a szállodahajó ukrán kapitánya.

A szóvivő megerősítette azt is, hogy a balesetben érintett Viking Sygn szállodahajó tegnap óta ismét Magyarországon van, a hajót szemle alá vonják. Végezetül megköszönte a sajtó munkatársainak munkáját is.

13:41: Valószínűleg a csepeli szabadkikötőbe viszik majd a hajóroncsot – mondta Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ társadalmi kapcsolatok osztályának vezetője az Indexnek. Mint fogalmazott, a kiemelés után a BRFK hatáskörébe tartozik a hajó sorsa, ugyanis baleseti helyszínként vizsgálni fogják azt. A TEK munkatársa megerősítette, hogy négy holttestet emeltek ki kedden a Hableányból és további négy személyt még keresnek. – Van hordalék a hátsó teremben, ahol a turisták tartózkodtak, így elképzelhető, hogy ott még találhatnak valakit – mondja.

HIRDETÉS
(Fotó: Magyar Hang/György Zsombor)

13:32: Uszályra helyezte a Hableányt a Clark Ádám úszódaru. Az utolsó fázisa a mentésnek több mint egy órát vett igénybe eddig és még nincs vége. A daru milliméterről milliméterre eresztette le a roncsot az uszályon elhelyezett gerendákra. A hajó orránál még feszesek a hevederek, a végénél már lazák, tehát ezt a részét a roncsnak már sikerült stabilizálni.

12:37: A Hableányt teljes egészében kiemelték a Dunából. Perceken belül az uszályon lehet a roncs.

(Fotó: Magyar Hang/György Zsombor)

12:28: Folytatódik a Hableány kiemelése. A munkálatok végső szakasza keződik meg, amikor az uszályra helyezik a Hableány roncsát. Helyszíni tudósítónk szerint a Clark Ádám úszódaru nagyon lassan, alig érzékelhető módon, centiről centire emeli a roncsot.

12:19: Végeztek a szivattyúzással. Két búvár fog ismét behatolni a roncs belsejébe.

11:45: A további emelés előtt ismét szivattyúznak. Az M1 értesülései szerint ezt követően ismét búvárok mennek a hajó testébe. Ha ezúttal sem találnak áldozatot, nem keresnek tovább, hanem kiemelik az uszályra a Hableányt.

HIRDETÉS

11:30: A hajó végében kutató búvárok – nyakig iszaposan – feljöttek, holttestet a jelek szerint nem találtak. Közben elkezdték bontani az uszály korlátját, ez arra utal, hogy rövidesen kiemelik a a Hableányt.

11:12: Bejutottak a búvárok a Hableány belsejébe – jelentette helyszíni tudósítónk, aki a hajó ablakain keresztül látja, hogy mozgás van a hajótestben.

11:00: A dél-koreai Yonhap hírügynökség úgy tudja, átfestették a Viking Sigyn szállodahajó egy részét a Hableány tragédiája óta. A szállodahajó a május 29-i baleset után elhagyta Magyarországot, ám azóta visszatért. Sajtóértsülések szerint a magyar hatóságok Visegrádon vizsgálják meg újból a járművet.

10:52: Az egyik TEK-es arról tájékoztatta a helyszínen tartózkodó újságírókat, hogy vacsorázni már nem ott fognak, de ebédet rendelhetenk. Tehát néhány órát még biztosan el fog tartani a mentés.

10:49: Az M1 közlése szerint a mentés addig nem folytatódik, amíg nem sikerül vízszintes állapotba billenteni a hajót. Ezt most acél kötelekkel próbálják elérni.

10:39: Helyszíni tudósítónk szerint ismét búvárok léptek a Hableány fedélzetére, hogy az esetlegesen a hajón élvő áldozatokat felkutassák.

HIRDETÉS

10:30: A TEK-től származó információink szerint a Hableány szalonjában jelenleg is folyik a víz kiszivattyúzása. Ha ezzel végeztek, csak utána mennek a fedélzetre.

10:20: Helyszíni tudósítónk szerint beöltöznek speciális vegyvédelmi ruháikba a holttesteket kihozó szakemberek. Valószínűleg további áldozatokat találtak a roncsban, amelynek már csak a vége van a Dunában, a többi részét a víz felszíne felett tartja a Clark Ádám úszódaru.

10:11: A Hableányt a balesetig üzemeltető Panorama-Deck Kft. saját halottjának tekinti az áldozatul esett személyzetet. Közölték azt is, hajós tiszteletadás mellett helyezik örök nyugalomra egykori kollégáikat.

10:09: Végeztek a szivattyúzással is. Rövidesen akcióba lépnek a búvárok. Az áldozatok kutatásában koreai és magyar búvárok is részt vesznek.

09:57: Befejeződött az emelés második fázisa. Most ismét szivattyúzni fognak, majd búvárok mennek a roncs belsejébe. Még négy áldozatot keresnek.

A Hableány kiemelése – Magyar Hang – A Túlélő Magazin

A Hableány kiemelése

09:51: Korábban ki kellett menteni egy mentést végző szakembert a Dunából.

09:43: A búvároknak sikerült átfűzni a hajó tatja alatt az ötödik hevedert, amelynek két végét rögzítik a Clark Ádám úszódaruhoz. Folytatódik az emelés.

09:27: Csaknem 60 centimétert apadt a Duna Budapestnél szombat óta – közölte Szegi Attila, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivő-helyettese az M1 csatornán kedd délelőtt. A roncs mentésének megkezdésekor 476 centiméteres volt a vízállás. Kedd reggel 8 órakor 417 centimétert mértek.

09:05: Lapunk TEK-es forrásból úgy értesült, hogy újabb hevedert húznak a Hableány alá, ezt követően folytatódhat a kiemelés. Ha ez sikerül, a hajó kint lesz annyira, hogy a búvárok átvizsgálhassák a hajó szalonját, ahol vélhetően a legtöbben voltak a baleset pillanatában. A helyszínen van Pintér Sándor belügyminiszter is.

A mentést végző szakemberek kihúzzák kiemeléshez szükséges újabb hevedert. (Fotó: Magyar Hang/Katona Mariann)

08:55: Az M1 szerint az emelést egyelőre azért nem folytatják, mert a Hableány neki dőlt a mellette elhelyezkedő uszálynak. Szintén nehezíti az emelést, hogy a hajó jobb oldalán sérülést találtak.

08:39: Lapunk munkatársa úgy értesült, hogy egyelőre mégsem emelik tovabb a roncsot, mert a hajó hátulja megsérült. Most mérnökök vizsgálják a helyzetet. Várhatóan újabb hevedereket kell rögzíteni. A Margit hídon, a tűző napon álló újságíróknak a TEK munkatársai biztosítanak vizet, ha valaki szomjas.

08:20: A dunai hajóbalesetben elsüllyedt Hableány bűnügyi helyszín – mondta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1 csatorna kedd reggeli műsorában. Az elsődleges feladat az elhunytak kiemelése – mondta Georg Spöttle.
Götz Sándor hajómérnök elmondta, hogy szerinte mindkét vízi járművön kellett lennie hajókövető rendszernek, valamint olyan kommunikációs berendezésnek, amellyel egymással kapcsolatot tudtak tartani. A szállodahajón olyan archiváló rendszernek is kell lennie, amely a GPS-adatokat is rögzíti – tette hozzá. Szerinte ezeket az adatokat össze kell vetni a két hajó kommunikációjával, hogy többek között az is kiderüljön, miért tolatott vissza a Viking Sigyn a baleset után, majd miért ment el.

Budapest, 2019. június 11. A mentést végző búvárok pihennek a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó kiemelésekor a Margit hídnál 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Máthé Zoltán

08:22: Valószínűleg rövidesen folytatódik a roncs emelése. A búvárok elhagyták a Hableányt. A hajón tartózkodó 33 főből még nyolcat keresnek. Hét ember élte túl a katasztrófát.

Fotó: Magyar Hang/Katona Mariann

08:18: Újabb holttestet hoztak ki a roncsból. A Hableány kiemelése óta négy áldozat került elő.

08:11: Egymás után két holltestet hoztak felszínre. A mentésben résztvevők minden alkalommal fejhajtással tisztelegnek.

Budapest, 2019. június 11. A mentőalakulat tagjai tisztelegnek a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsából kiemelt holttest mellett a Margit hídnál horgonyzó uszályon 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenhárom áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították. MTI/Mohai Balázs

08:05: Jasenszky Nándor, a TEK Társadalmi Kapcsolatokért felelős osztályvezetője az M1-nek megerősítette, hogy eddig egy áldozatot találtak. A mostani munkálatokról elmondta: először búvárok derítik fel az egyes szinteket, áldozatok után kutatva. Ha az egyes szintekről kiemelték a halottakat, akkor emelik tovább a roncsot.

07:44: Egy holttestet kiemeltek a mentőhajóra. Valószínűleg a hajó kapitányát találták meg.

07:37: A TEK munkatársai jelzik a hídon tartózkodó újságíróknak, hogy a kegyeleti szempontokat figyelemben tartva közvetítsenek, ami arra utal, hogy további áldozatokra bukkantak a felszín közelébe emelt hajótestben.

A Hableány kiemelése – Magyar Hang – A Túlélő Magazin

A Hableány kiemelése

Az M1 szerint kiszivattyúzták a felszínre került kapitányi hídból a vizet, ám búvár egyelőre nem hatolt be a roncsba. Eképzelhető, hogy azért, mert holttestre bukkantak, de erről egyelőre nincs pontosabb információ.

Budapest, 2019. június 11. A Clark Ádám úszódaru a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó kiemelése előtt a Margit hídnál 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenhárom áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították. MTI/Mónus Márton

07:15: A hajót sikerült elemelni a folyó fenekéről és a kapitányi híd negyed nyolc körül teteje a felszínt. A következő lépés, hogy egy speciális búvár bemászik a hajóroncsba és felderíti a helyzetet. A tervek szerint először a holttesteket emelik ki a Hableányból.

Kedden reggel 5 órakor kezdik meg a Hableány kiemelését | Magyar Hang

Kedden hajnali 5 órakor kezdik meg a Margit hídnál elsüllyedt Hableány sétálóhajó kiemelését, a művelet akár 6 órát át is eltarthat – jelentette be Jasenszky Nándor, a TEK Társadalmi Kapcsolatokért felelős osztályvezetője az M1 tévécsatornán. Jasenszky Nándor még egy korábbi sajtótájékoztatón elmondta: a négy emelőheveder a hajó alatt van, az ellenőrzésük megtörtént, a megfelelő pontokon helyezkednek el, és feladták az uszályokra.

Jasenszky Nándor, a TEK Társadalmi Kapcsolatokért felelős osztályvezetője az M1 tévécsatornán hétfőn este arról tájékoztatott, hogy kedd hajnalban kezdik meg a hajó kiemelését.

A szerencsétlenségnek 28 áldozata van, a Hableány kiemeléséig húsz holttest került elő. Koreai sajtóhírek szerint eddig négy áldozat hamvait szállították haza.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,965lájkolóTetszik
3,641követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek