HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld 48 fok június...

48 fok júniusban

HIRDETÉS

A Fidesz állandóan a migrációról beszél, de nem tisztázzák, mi az ok és az okozat. Az elkövetkező időszakban a klímaváltozás lesz a menekülthullámok – amelyeket nem lehet majd a kerítésnél megállítani – fő oka. Schmuck Erzsébettel, az LMP frakcióvezető-helyettesével, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnökével erről és a párt mélyrepülésének okairól is beszélgettünk.

HIRDETÉS

Részletek a Magyar Hang június 21-i (2019/25.) számában, pénteken megjelent interjúból!

– A 90-es évek első felében, más-más szervezet képviseletében, mindketten részt vettünk New Yorkban egy ENSZ-előkészítő konferencián, ahol az éghajlatváltozás kiemelt téma volt. Vagyis a kérdéskör nem újdonság, mégis mintha újra és újra fel kellene hívni a figyelmet a fontosságára…
– A tanácskozáson nemcsak kormányzati szereplők és tudósok vettek részt, hanem a világ minden tájékáról civil szervezetek is, hiszen az ENSZ-ben tisztában voltak azzal, hogy a környezetvédelem területén a civil mozgalmak egyfajta híd szerepét töltik be a döntéshozók és a lakosság között. Akkor sok emberrel tárgyaltunk, köztük a csendes-óceáni kis szigetállamok képviselőivel is, akik már akkor felhívták a figyelmet arra, hogy az éghajlatváltozás miatti tengerszint-emelkedés el fogja önteni országaikat. És azóta valóban elindultak onnan a klímamenekültek.


– Számtalan pozitív lépés ellenére az üvegházhatást okozó gázok, így a szén-dioxid-kibocsátás összességében nem csökkent, sőt növekedett a világon. A tudósok és a környezetvédők az emberiség és az élővilág létét veszélyeztető válsághelyzetről beszélnek. Mi az oka annak, hogy a politikai és gazdasági döntéshozók nem vették elég komolyan a figyelmeztetést?
– A természeti folyamatok általában lassan változnak, így nem figyelünk eléggé a jelekre, csak amikor hirtelen fordulatok következnek be, így történt ez az éghajlatváltozással is. Nálunk sokan hiszik, hogy csak az időjárás bolondult meg, pedig a Kárpát-medence különösen kitett az éghajlatváltozásnak, az átlagnál magasabb hőmérséklet-emelkedés várható, a csapadékeloszlás rendkívül egyenlőtlen, ami a mezőgazdaságot sújtja. Június második hetében 35–37 Celsius-fok meleget mértünk, Indiában viszont már 48 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, emiatt falvakat kellett kitelepíteni, valamint világszerte olvad a jégtakaró. A politika lassan reagál a változásokra, de vannak pozitív jelek is. A következő uniós elnökséget adó finn kormány szeretné elérni, hogy 2050-nél korábban tegyék karbonsemlegessé az európai országok gazdaságait, az európai országokban klímatudatos emberek tízezrei mennek ki az utcára azt követelve, hogy a kormányok vegyék komolyan a figyelmeztető jeleket, a brit és az ír parlament pedig a közelmúltban klímaügyi vészhelyzetet hirdetett ki.

(…)

HIRDETÉS

Mi volt a célja az LMP-nek a klímavészhelyzetre vonatkozó határozati javaslatával? Mi a véleménye Paksról? Elemezte-e már az LMP várakozásokon aluli EP-választási szereplését? A válaszokat keresse a Magyar Hang június 21-én megjelent 2019/25. számában!

„Az éghajlatváltozás nem válogat az ideológiák között” | Magyar Hang

A klímaváltozás a konzervatívokat ugyanúgy sújtja, mint a liberálisokat, ezért sem lehet politikai kérdést csinálni belőle – mondja Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató, aki szerint drasztikus változásra van szükség ahhoz, hogy elkerüljük a katasztrófát. Részletek a Magyar Hang június 21-i (2019/25.) számában, pénteken megjelent interjúból!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/25. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,399lájkolóTetszik
2,283követőKövetés
16,193feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ugrás a mély vízbe – Magyar Hang-ajánló

Interjú György Péterrel, Ungváry Krisztiánnal, Rékasi Károllyal és Zsigmonddal, valamint a Fridays for Future hazai szervezőivel. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek