HIRDETÉS
HIRDETÉS

Nem mint a mesebeli herceg, hanem mint Horthy

Szerző: | 2019. november 10., 07:01 | Belföld, Riport

Litéri utcakép plakáttal. Ismételnek az oligarchák (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A helyiek szerint oligarcha csap össze hűbérúrral a megismételt litéri választáson.

Büszkeséggel, de keresztényhez illő szerénységgel jelenthetjük ki, hogy Litér virágzó és aktív éveket tudhat maga mögött. Mielőtt fake newsozással vádolna minket bárki, nem, ezt nem mi mondjuk, a mondat a Litéri Hírmondó legutóbbi számában olvasható. A magazin címlapján a vezető anyag címe pedig ez: Új időszámítás kezdődik Litéren.

Azt nem tudni, hogy a helyiek mire állnak át a Gergely-naptárról, mindenesetre november 10-én meg kell ismételni az önkormányzati választást Litér egyik szavazókörében a kettőből, mert október 13-án több szabálytalanság is történt a kétezer lelkes Veszprém megyei község választásán.

A helyi választási bizottság határozata szerint aznap Varga Mihály független polgármesterjelölt győzött. Az alulmaradt korábbi polgármester, a Fidesz–KDNP színeiben induló Szedlák Attila megfellebbezte a döntést arra hivatkozva, hogy az 1. számú szavazókörben a szavazatszámláló bizottság olyan szavazólapokat is elfogadott, amelyeken nem két egymást metsző vonal jelezte a szavazatot.

A Veszprém Megyei Területi Választási Bizottság újraszámolást rendelt el, és megállapította, hogy a Varga Mihályra leadott, korábban érvényesnek vélt szavazólapok közül három érvénytelen. Ezek után a veszprémi bizottság Szedlák Attilát hozta ki győztesnek 480 szavazattal – mindössze egyetlen vokssal megelőzve Vargát.

A hely, ahol a Fidesz érvel a gazdasági bevándorlók mellett | Magyar Hang

Csendrendelet késeléssel. Újra polgármestert választanak Jászberényben.

Nincs vége a történetnek, mert a területi választási bizottság döntését Varga Mihály és az MSZP is megfellebbezte, így az ügy a Győri Ítélőtáblához került. A bíróság megsemmisítette a falu 1. számú szavazókörében született eredményeket, mert miután újraszámolta a szavazatokat, megállapította, hogy hat szavazólap eltűnt. Ráadásul utólag az is kiderült, hogy a területi választási bizottság határozatképtelen volt, amikor a döntést meghozta, vagyis nem hozhatott volna határozatot.

Az ügyben megkerestem Varga Mihályt és Szedlák Attilát is, egyikőjük sem reagált. Ellátogattam hát Litérre, ahol az adminisztrátorok Bencze Éva jegyzőhöz irányítottak. Az apró termetű nő hosszasan várakoztatott, majd, amikor kiderült, hogy újságíró vagyok, szemében a máglyára hurcolt Jeanne d’Arc elszántságával elém állt, hogy ha kell, a testével akadályozza meg, hogy beljebb menjek a portánál.

Közben az is kiderült, hogy Szedlák Attila nincsen az épületben, és nem is lesz. Utóbbi talán nem jóslat volt a megismételt választásokra nézve, valószínűbb, hogy látogatásom napjára, keddre vonatkozott. A jegyzőtől azt is megtudtam, hogy a polgármester úr majd eldönti, hogy válaszol-e a majd’ egy héttel korábban küldött leveleimre. Ez persze azóta sem történt meg.

És éppen ez a baj Szedlák Attilával. Az 1-es szavazókör egyik lakója például azt panaszolta, hogy egy számára fontos ügyben másfél évig próbált bejutni a polgármesterhez, de nem járt sikerrel. Mások is hasonló dolgokról számoltak be: azt mesélték, a polgármesternek az elmúlt években nagyon megváltozott a személyisége, nem áll szóba senkivel, mintha fehér lovon közlekedne. – Nem mint a mesebeli herceg – mutatott rá az egyik szavazó –, hanem mint Horthy Miklós. Szedlák Attila a helyiek szerint távirányítással, Bencze Éva jegyzőn keresztül igazgatja a települést, hivatalába havonta egyszer jár be, de olyankor sem elérhető.

Varga Mihályról azt mondták többen is, hogy ügyes ember, nagyon jó kapcsolati hálóval rendelkezik, ezért valószínűleg jól tudná menedzselni a települést. Többen tudni vélik, hogy Vargának hatalmas vagyona, murvabányája, szántói, erdői vannak. Oligarchának tartják, éppen ezért félnek tőle. Szinte pontosan hasonló vélemények hangzottak el Szedlák Attiláról is, aki egyik beszélgetőtársam szerint maga a NER megtestesülése: hűbérúr.

A Mi Hazánk a Fideszt segíti Szekszárdon | Magyar Hang

November 10-én Szekszárdon is két egyéni körzetben írtak ki új választásokat, a Mi Hazánk két jelöltje az utolsó pillanatban szállt ki a megmérettetésből. A párt vezetősége szerint az elnökség határozott kérése ellenére, saját, személyes döntésükre hivatkozva határoztak így jelöltjeik, ugyanakkor semmilyen párt vagy szövetség javára nem léptek vissza.

Litér 1-es számú választókörzetének lakói közül többen is a közösségi terek, rendezvények, találkozási lehetőségek hiányát róják fel Szedláknak. A településnek jó a fekvése, közel a Balaton, Veszprém 10 kilométerre van, a munkanélküliség nem okoz gondot, csak az emberi együttélés egyik alappillére, a már említett közösségérzet hiánya.

Van, aki szerint november 10-én nem az lesz a kérdés, hogy kire voksoljanak két jó jelölt közül, sokkal inkább az, hogy ki a kevésbé rossz aspiráns. Amiben néhány nappal a megismétlendő választás előtt mindenki egyetért: szoros lesz a verseny.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/45. számában jelent meg november 8-án!

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/45. számban? Itt megnézheti!

Címkék: kampány, Litér, önkormányzati választás, riport, Szedlák Attila, Varga Mihály


HIRDETÉS
Új idők új focija

Új idők új focija

Élvezhető, családbarát produkció, látványszínház született, amelynek az Üllői úton és néhány más helyen legalább nem a díszpáholy a célközönsége. De vajon szenvedéllyel szerethető-e ez a fajta futball?

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest