HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Lovász László...

Lovász László: Lehet, hogy már le kellett volna mondanom

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Érezzük a kutatóintézetek hiányát – erről beszélt a Népszavának adott interjúban a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke. Lovász László egy példát is hozott: „az MTA gyakran kap a törvény által előírt véleményezésre különböző szakmai anyagokat, amiket mindig továbbítottunk az adott témát ismerő intézetnek. Ezt most nem tudjuk megtenni, egy kissé el vagyunk akadva.” De nincsenek könnyű helyzetben a fiatal kutatókat támogató Lendület-pályázatok esetében sem.

Lovász úgy látja, az MTA-nak teljesen újra kell gondolnia küldetését és stratégiáját, a december 2-ai közgyűlésen pedig ez is szóba kerül majd. Szerinte ebben a helyzetben el kellene mozdulni abba az irányba, hogy az Akadémia az egész tudományosság képviselője legyen.

HIRDETÉS

Az elnök szerint bár a külföldi megítélés nem változik olyan gyorsan, de így is van olyan nemzetközi szervezet, amiből már ki kellett lépni. Ilyen például a kutatóintézeteket működtető szervezetek európai egyesülete, a Science Europe. „Nagy szükség lenne rá, hogy valaki itt is képviselje Magyarországot, de a szervezet szigorú politikamentességet vár el tagjaitól” – mondta Lovász.

Áll a bál az MTA-nál az elnökválasztás miatt | Magyar Hang

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) elnökével, Maróth Miklóssal havonta egyszer szokott beszélni, Lovász pedig úgy tudja, a szervezet még küzd az alakulás nehézségeivel. A januártól működő Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsról viszont nem tud semmit azon túl, amennyi a törvényben le van írva.

Lovász ma is bizonytalan azt illetően, nem kellett-e volna távoznia az MTA éléről. „Az utóbbi másfél évben nem tudtam lefeküdni anélkül a gondolat nélkül, hogy ma nem csináltam-e valamit rosszul. Például még ma sem tudom, nem kellett volna-e másfél évvel ezelőtt lemondanom, tiltakozásul a törvény ellen, ami elvette az Akadémia finanszírozását, majd a kutatóhálózatot. Ha így tettem volna, nagy valószínűség szerint ügyvezető elnökként úgyis folytatnom kellett volna. De továbbra sem tudok egyértelmű választ adni erre a kérdésre” – fejtette ki az elnök, akit kérdeztek az MTA élére várhatóan érkező Freund Tamás kiszivárgott leveléről is. Freund ebben a szövegében a kormányt bíráló társadalomtudósokat kritizálta, utóbb pedig emiatt elnézést kért a kutatóktól. Lovász elmondta, a levelet egy hibának tartja Freund részéről, de az ő dolga, hogy ezt tisztázza, az MTA-vezetője pedig az ügybe nem akar belefolyni.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,762lájkolóTetszik
3,172követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Rendészeti vasszigorral fékezte le a pestist a Habsburg-adminisztráció Magyarországon

Hogyan és mennyire sikeresen védekeztek a fertőző betegségekkel szemben a modern infektológia megjelenése előtt?

Ahogy lehet