Több ezer külföldi tűnt el a rendszerből

Több ezer külföldi tűnt el a rendszerből

Önkormányzati választás 2014. október 12-én, Budapesten (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Máig élő mítosz a kormánypárt elkötelezett szavazói körében, hogy az itt élő külföldiek miatt veszítette el Tarlós István a főpolgármester-választást. Erre ráerősített a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke, Kósa Lajos is, aki az M1 vendégeként a szavazás másnapján arról beszélt, hogy a Budapesten élő külföldiek a hibásak mindenért. Szerinte volt 90 ezer olyan európai állampolgár, aki Budapesten lakik, és elment szavazni. „Ők, mondjuk, kevésbé fogékonyak a nemzeti politizálására, részint nem magyarok, részint nem is értik” – fejtette ki Kósa, aki szerint ez a 90 ezer külföldi döntötte el a főpolgármester személyét, mert Karácsony 50 ezer szavazattal győzött. (Egyébként a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint egész pontosan 46 985 szavazat volt a különbség az első és második helyezett között).

Közben lapunk megkérdezte a Nemzeti Választási Irodát, hány külföldi szavazhatott Budapesten, és a válaszukból kiderült, hogy a fővárosban összesen 56 303 fő nem magyar állampolgár szerepelt a választási névjegyzékben az október 13-i önkormányzati választás során, és ebből csak 37 121 fő érkezett a fő ellenségnek számító Európai Unió tagállamaiból. Ha az összes elment volna szavazni közülük (ami nem életszerű, Budapesten 51,47 százalékos volt a részvétel), és mindenikük Karácsonyra szavazott, akkor is marad tízezer szavazatnyi előny Tarlóssal szemben.

Választás: a Fidesz megtalálta a bűnösöket! | Magyar Hang

Most újabb adatok érkeztek, miután lejárt a meghosszabbított határidő is az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósághoz benyújtott adatigénylésünkre. Idén október 25-én budapesti lakcímmel összesen 48 790 EU-n kívülről érkező külföldi rendelkezett, ők a következő országok állampolgárai: 11 037 ukrán, 6783 kínai, 3558 vietnámi, 2844 indiai, 1911 török, 22 667 egyéb.

Ha a fentieket összevetjük az NVI adataival, kiderül, hogy mivel 19 182 EU-n kívüli személy szerepelt a névjegyzékben, Budapesten él 29 608 olyan, EU-n kívüli országból érkezett külföldi, aki az önkormányzati választáson nem szavazhatott, mert nem volt benne a névjegyzékben. Az nyilvánvaló, hogy a 18 év alattiak nem szavazhatnak, ezért nincsenek rajta a listán, de annak kicsi a valószínűsége, hogy a nálunk élő, EU-n kívüli országból érkezett külföldiek több mint hatvan százaléka gyerek lenne. Ez azt jelenti, hogy több ezer külföldi egyszerűen eltűnt a rendszerből – megkapta ugyan a letelepedési engedélyt, és ezzel a magyar papírokat, de aztán valamiért nem került be a választási névjegyzékbe. (Ahhoz, hogy valaki letelepedési engedélyt kaphasson, kell legyen magyarországi lakcíme. És a választói névjegyzékbe is csak akkor kerülhet be, ha van lakcímkártyája.)

Hiába kérdeztük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságot, azt nem tudták megmondani, a külföldiek közülük hányan kaptak magyar papírokat letelepedési kötvény vásárlásával.