HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Hogyan tovább...

Hogyan tovább, összefogás?

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Az elmúlt két esztendőt egyértelműen meghatározta a hazánkban lezajlott három országos választás és az azokkal együtt állandósult vita: hogyan akarnak és hogyan képesek összefogni az ellenzéki pártok. Kétségkívül az idén októberi önkormányzati voksolás volt az ő szemszögükből leginkább sikeres, amikor összefogással több helyen le tudták győzni a Fideszt. Az előttünk álló „békeévben” vajon tud működni a közös munka? Egyáltalán, az egységes tömb képét kell erősíteniük, vagy inkább a pártok önálló karakterét kell hangsúlyozni? Mit terveznek a különféle formációk? A Magyar Hang erről kérdezte a pártok vezetőit.

Részletek a Magyar Hang december 20-i (2019/51-52.) számában megjelenő összeállításunkból!

HIRDETÉS

– A párt karakterének erősítése, az építkezés, illetve a többiekkel való együttműködés egyáltalán nem zárja ki egymást – mondta megkeresésünkre a Momentum elnöke. Fekete-Győr András azt hozta példaként, hogy az október 13-ai választások óta rengeteg önkormányzat van, ahol az ellenzék közösen dolgozik. Nem titkolta azonban, hogy feszültségek is akadnak, elég csak Kispestre gondolni.

(…)

Szövetségre lép tíz ellenzéki vezetésű megyei jogú város | Magyar Hang

A jobbikos Jakab Péter kérdésünkre azt hangsúlyozta, az ellenzéki együttműködés szempontjából is fontos, hogy az ellenzék ne homogén, hanem heterogén közösség legyen, ahol mindenkinek megvan a maga karaktere. A választóik sem egyformák, ahhoz pedig, hogy a választás napján a lehető legnagyobb számban tudják a szavazóikat mozgósítani, meg kell őrizni az önálló arcukat.

HIRDETÉS

(…)

Az MSZP pártigazgatója is úgy véli, a 2020-as év lehetővé teszi, hogy minden párt megmutassa a saját karakterét is, de ezzel párhuzamosan felkészüljön az egy évvel későbbi együttműködésre. – Ez nyilván vitákkal, konfliktussal fog járni, de nem szabad olyan helyzetet teremteni, amely ellehetetleníti a közös munkát – mondta Molnár Zsolt.

Közös miniszterelnök-jelölt?

Az MSZP már most előállt azzal a javaslattal, hogy 2022-ben az országgyűlési választásokon közös miniszterelnök-jelölttel, közös egyéni indulókkal és közös listával álljon ki az ellenzék a Fidesz ellen, ahol pedig szükséges, ott előválasztás döntsön. A többi párt sokkal óvatosabb egyelőre ebben a kérdésben.

Gyurcsány Ferenc álláspontja mindenesetre közel áll a szocialistákéhoz. Azt elkerülhetetlennek látta, hogy az ellenzéki pártok egységes alternatívát mutassanak 2021 őszére, ennek pedig szerinte 2020-ban kell megágyazni. – Aki nem működik együtt, azt megbüntetik a választók, nagyon helyesen – fogalmazott.

(…)

HIRDETÉS

A Momentum elnöke megjegyezte azt is, hogy „sok párt van, kevesebbre lenne szükség”, a következő időszakban ezt is tisztázni kell.

Mire készülnek a pártok az előttünk álló – néhány időközi választást leszámítva – békeévnek számító 2020-as esztendőben? Mennyire tud működni a DK-tól a Jobbikig tartó, eddig kialakult együttműködés, ha nincs választási tét? Önálló karaktert kell építeniük jövőre vagy az összefogást és az egy tömböt kell hangsúlyozni? Ki mit szól a közös lista és közös miniszterelnök-jelölt ötletéhez? A válaszokat keresse a Magyar Hang legfrissebb, ünnepi számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/51-52. számban?Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,654lájkolóTetszik
3,166követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek