HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Hogyan tovább...

Hogyan tovább, összefogás?

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Az elmúlt két esztendőt egyértelműen meghatározta a hazánkban lezajlott három országos választás és az azokkal együtt állandósult vita: hogyan akarnak és hogyan képesek összefogni az ellenzéki pártok. Kétségkívül az idén októberi önkormányzati voksolás volt az ő szemszögükből leginkább sikeres, amikor összefogással több helyen le tudták győzni a Fideszt. Az előttünk álló „békeévben” vajon tud működni a közös munka? Egyáltalán, az egységes tömb képét kell erősíteniük, vagy inkább a pártok önálló karakterét kell hangsúlyozni? Mit terveznek a különféle formációk? A Magyar Hang erről kérdezte a pártok vezetőit.

HIRDETÉS

Részletek a Magyar Hang december 20-i (2019/51-52.) számában megjelenő összeállításunkból!

– A párt karakterének erősítése, az építkezés, illetve a többiekkel való együttműködés egyáltalán nem zárja ki egymást – mondta megkeresésünkre a Momentum elnöke. Fekete-Győr András azt hozta példaként, hogy az október 13-ai választások óta rengeteg önkormányzat van, ahol az ellenzék közösen dolgozik. Nem titkolta azonban, hogy feszültségek is akadnak, elég csak Kispestre gondolni.

(…)

HIRDETÉS
Szövetségre lép tíz ellenzéki vezetésű megyei jogú város | Magyar Hang

A jobbikos Jakab Péter kérdésünkre azt hangsúlyozta, az ellenzéki együttműködés szempontjából is fontos, hogy az ellenzék ne homogén, hanem heterogén közösség legyen, ahol mindenkinek megvan a maga karaktere. A választóik sem egyformák, ahhoz pedig, hogy a választás napján a lehető legnagyobb számban tudják a szavazóikat mozgósítani, meg kell őrizni az önálló arcukat.

(…)

Az MSZP pártigazgatója is úgy véli, a 2020-as év lehetővé teszi, hogy minden párt megmutassa a saját karakterét is, de ezzel párhuzamosan felkészüljön az egy évvel későbbi együttműködésre. – Ez nyilván vitákkal, konfliktussal fog járni, de nem szabad olyan helyzetet teremteni, amely ellehetetleníti a közös munkát – mondta Molnár Zsolt.

Közös miniszterelnök-jelölt?

Az MSZP már most előállt azzal a javaslattal, hogy 2022-ben az országgyűlési választásokon közös miniszterelnök-jelölttel, közös egyéni indulókkal és közös listával álljon ki az ellenzék a Fidesz ellen, ahol pedig szükséges, ott előválasztás döntsön. A többi párt sokkal óvatosabb egyelőre ebben a kérdésben.

Gyurcsány Ferenc álláspontja mindenesetre közel áll a szocialistákéhoz. Azt elkerülhetetlennek látta, hogy az ellenzéki pártok egységes alternatívát mutassanak 2021 őszére, ennek pedig szerinte 2020-ban kell megágyazni. – Aki nem működik együtt, azt megbüntetik a választók, nagyon helyesen – fogalmazott.

(…)

HIRDETÉS

A Momentum elnöke megjegyezte azt is, hogy „sok párt van, kevesebbre lenne szükség”, a következő időszakban ezt is tisztázni kell.

Mire készülnek a pártok az előttünk álló – néhány időközi választást leszámítva – békeévnek számító 2020-as esztendőben? Mennyire tud működni a DK-tól a Jobbikig tartó, eddig kialakult együttműködés, ha nincs választási tét? Önálló karaktert kell építeniük jövőre vagy az összefogást és az egy tömböt kell hangsúlyozni? Ki mit szól a közös lista és közös miniszterelnök-jelölt ötletéhez? A válaszokat keresse a Magyar Hang legfrissebb, ünnepi számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/51-52. számban?Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,450lájkolóTetszik
3,045követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A használt, kidobásra ítélt matracokkal menekültek millióit lehetne etetni

Ideje lenne kormányzati támogatást is adni a földön kívüli létformák kutatására; a briteknél 2050-ig kivezeteik a gázfűtést; kísérleti temetkezési típus csökkentheti a széndioxid-kibocsátást – e heti tudományos lapszemlénk.

Kampányszünet?