HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Győri panelér...

Győri panelért jutott várbeli lakáshoz Palkovics László

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Egy győri lakótelepi bérelt lakást ajánlott Palkovics László a Várban bérelt műemlék ingatlanért cserébe – derítette ki a Hvg.hu. Az innovációs miniszter ráadásul már akkor a Halászbástya szomszédságában élt, amikor az ügyletet intézte. Még Borkai Zsolt hivatala készített környezettanulmányt arról, hogy a miniszter valóban Győrben is lakik, ott az egykori tanársegédjének lakásán. A budai ingatlanért mindössze havi negyvenezres bérleti díjat fizet.

A politikus még 2013-ban nyilatkozott arról, hogy azért költözött a Várba, mert régóta itt élnek anyósáék. Neki egy szempontból volt jó a hely, a felesége és a gyerekei miatt, mivel párjának fontos volt a szülők segítsége – mondta. Tavaly ősszel aztán már arról beszélt, hogy szívesen nyilvánosságra hozza a budavári önkormányzattól bérelt lakásának szerződését, és kész magasabb bérleti díjat is fizetni. Az új polgármester, V. Naszályi Márta ugyanis többek között őt nevezte meg az igazságtalan bérlakás-politika egyik kedvezményezettjeként. A Hvg.hu viszont nem találta nyomát, hogy Palkovics valóban közzétette volna a részleteket, ezért a lap kikérte a bérleti szerződést, valamint az önkormányzati ingatlan többi közérdekű adatát.

Így kiderült az is, hogy a Táncsics utcai bérlemény ügyeinek intézésekor Palkovics már a közelben, az Úri utcában lakott. Ugyanitt talált magának ingatlant Bayer Zsolt kormánypárti publicista is. Az akkor még „egyetemi tanár, akadémikus”-ként dolgozó miniszter azt írta, szívességi alapon lakik az Úri utcában.

A Táncsics utcai, 63 négyzetméteres műemlék lakásért cserébe Palkovics egy szinte ugyanakkora, távfűtéses győri panellakás bérleti jogát ajánlotta fel. Ez Győr nem épp frekventált részén, a Marcalváros 1 nevű területen található. A csereszerződést kötő, évtizedek óta a Várban élő család arányosnak tartotta a cserét, ezt azzal indokolva, hogy a velük élő lányuk a második gyermekével várandós, így szűkössé vált a 63 négyzetméteres bérlemény. Azt nem részletezték, miért épp Győrbe, a 2 plusz 2 félszobás panellakásba költöznének. Egy külön nyilatkozatban pedig azt is rögzítették, hogy Győrben magánbérleti szerződést kapnak, ami „nem tartalmaz olyan jogi garanciákat, mint az önkormányzati bérleti szerződés.”

HIRDETÉS

A HVG.hu szerint érdekesek az időzítések is. Palkovics 2012. január 1-jén bérelte ki kollégájától a győri lakást. Utóbbi tulajdonosként pedig már január 23-án úgy nyilatkozott: hozzájárul, hogy bérlője ezt változatlan feltételekkel elcserélje a Táncsics Mihály utcai lakásra. Az alig több, mint 20 nap különbséggel datált nyilatkozatokon ugyanaz a két személy szerepel tanúként, és még aláírásuk sorrendje is megegyezik. Palkovics továbbá vállalta, hogy „különféle felújítási munkákat, így a burkolat, nyílászáró-karbantartást, festést” végez a lakáson, évente nagyjából 150 ezer forintos értékben, emiatt pedig bruttó havi fix 10 ezer forintos bérleti díjban állapodtak meg, ami nem emelkedik. Az elcserélni kívánt budavári lakás lakbére ugyanekkor havi 9072 forint volt. A csere adatlapjában már csak a havi 10 ezres győri fizetnivalót tüntették fel, a felújításra fordítandó összeget nem.

A lap elérte az egykori egyetemi kollégát is. Ő szó szerint gesztusnak nevezte, hogy belement, Palkovics elcserélje a bérleti lehetőséget a várbeli önkormányzati ingatlanéra. Azt mondta, kollégaként osztoztak a lakáson, mert Palkovicsnak sokszor akadt dolga Győrben. Arra nem érkezett egyértelmű válasz, mit újított fel nála az ingázó kutatóprofesszor, illetve hogy mi indokolta az alacsonynak tűnő lakbért. „Ezt most így nem tudom megmondani”, válaszolta már arra, hogy az ezek szerint odaköltöző budavári házaspár, a lányuk és két unokájuk mennyi ideig élt a győri lakásban. Mindenesetre a földhivatali nyilvántartás szerint a győri lakást már három évvel később, 2015-ben eladta a kolléga. Azt nem sikerült kideríteni, a Táncsics utcai lakást elcserélő, idősebb házaspárral mi történt.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,592lájkolóTetszik
3,460követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Az orvosi kamara azt várja Kásleréktől, hogy vállalják döntéseik következményeit

A teljes orvostársadalom nevében visszautasítják a miniszter nyilatkozatát, melyben az orvosokra hárította az ágyak felszabadításáról hozott utasításának következményeit.