Felmentették Fapál Lászlót a tábornokperben

Felmentették Fapál Lászlót a tábornokperben

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két tábornokot minősített vesztegetés miatt jogerősen három, illetve kettő év börtönnel és 27 millió, illetve 50 millió forintos vagyonelkobzással sújtott a Fővárosi Ítélőtábla hétfőn kihirdetett másodfokú határozatában – írta a Mandiner.hu. Az összesen 17 vádlott közül már korábban, elsőfokon kettő felfüggesztett szabadságvesztés büntetése jogerőre emelkedett, további hat hétfőn kapott jogerősen felfüggesztettet.

Az ügyészség eredetileg tizenhét ember ellen emelt vádat költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt.

A vád szerint három dandártábornok – L. István Attila első-, H. András negyed- és O. János tizenhatodrendű vádlott – megegyezett abban, hogy a HM általuk vezetett részlegének különböző szolgáltatásokat nyújtó társaságoktól a megrendelések fejében kifizetett összegek egy részét visszakérik. A vádlottak – honvédségi intézmények vezetői és alkalmazottjai – 2002 és 2010 között több mint kétszázmillió forintot kértek, illetve kaptak ilyen cégektől.

A vádlottak többsége az eljárás során tagadta bűnösségét, de többen beismertek és volt aki társaira is terhelő vallomást tett.

Ugyanakkor több vádlottat felmentettek, köztük van Fapál László, a Honvédelmi Minisztérium volt közigazgatási államtitkára, akinek a felmentése jogerős.

Fapál László blogján számolt be a per lezárásáról. – Megbocsájtok üldözőimnek, megrendelőknek és végrehajtóknak egyaránt – írta Fapál László.

Négy vádlott esetében ugyanakkor, nem jogerős a hétfői másodfokú határozat, ügyük a Kúrián folytatódik majd harmadfokon.