HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A madridi lak...

A madridi lakosság négyötöde betegedhet meg koronavírusban

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A madridiak 80 százaléka el fogja kapni a koronavírust – jelentette be Isabel Diaz Ayuso, a madridi régió elnöke – írja a CNBC. Mint hozzátette, a legtöbben valószínűleg enyhe tünetekkel megússzák a fertőzést, de a vírus minden bizonnyal halálos áldozatokat szed majd az idősebbek és azok körében, akik valamilyen alapbetegséggel rendelkeznek. A csaknem 50 milliós Spanyolországban a lakosság egyötöde 65 év feletti, és területileg Madrid a legveszélyeztetettebb régió. 

A Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint a mediterrán országban már 20 400 fölött jár a fertőzöttek száma, és 1043-an hunytak el a betegségben. Spanyolország ezzel a második legfertőzöttebb állam Európában, és a halálesetek számát tekintve is csak Olaszország előzi meg a kontinensen. Sokan hibáztatják ezért a spanyol kormányt, amely csak vasárnap jelentette be a teljes karantént, amikor már eléggé elterjedt a vírus. A lakosság most csak élelmiszerboltba vagy gyógyszertárba mehet, amit nehezen viselnek az emberek. Azt is a kormány szemére vetik, hogy másfél hónapja volt a felkészülésre, de politikai okokból hosszú ideig engedte a tömegrendezvényeket. 

Dinoszaurusznak öltözve és plüssállatot sétáltatva szegnék meg a kijárási tilalmat a spanyolok | Magyar Hang

Mostanra már százezer ember vesztette el a munkáját, ezért a madridi kormány a GDP 20 százalékát kitevő, 200 milliárd eurós mentőcsomagot állított össze. Ebből 100 milliárd eurónyi állami garancia segíti a cégeket, illetve adókönnyítést kapnak azok, amelyek alkalmazottai átmenetileg feleslegessé váltak. A munkanélkülivé vált vagy fizetés nélkül maradt dolgozók jelzáloghiteleinek és közmű-számláinak fizetését felfüggesztik, és nem lehet elbocsátani azokat, akik azért nem tudnak dolgozni, mert a gyerekekre kell vigyázniuk. Emellett az önmagukat foglalkoztató vállalkozók is részesülhetnek a munkanélkülieknek járó juttatásokban.

Szerdán az Európai Központi Bank 750 milliárd eurós eszközvásárlási programot hirdetett meg a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére. A leginkább sújtott olaszok már az Európai Unióhoz fordultak, hogy pénzügyi segítséget kérjenek. Valószínűleg Spanyolország és más uniós tagországok is erre kényszerülnek majd. Holger Schmieding, a Berenberg vezető közgazdásza szerint az európai bruttó hazai termék (GDP) átlagban 5 százalékkal zuhanhat az idén, és  Olaszországban valamint Spanyolországban a költségvetési hiány meghaladhatja a GDP 10 százalékát. 

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Facsinay Kinga
Facsinay Kinga
A Magyar Hang gazdasági újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,742lájkolóTetszik
3,487követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek