A piacokról az internetre költöznek a termelők?

A piacokról az internetre költöznek a termelők?

A gazdagréti termelői piac (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bajban vannak a termelői piacok. Az országban több piacot is bezáratott a polgármester a járványra hivatkozva, más helyeken megfogyatkozott az árusok száma. A szupermarketek többszörös előnyben vannak, pénzük is több, mint az egyszeri gombatermesztőnek, és estig is nyitva lehetnek mindennap, miközben a termelői piacok heti egy-két napot, akkor is jellemzően csak délig. Mint oly sok más területen, itt is az önszerveződés lehet a túlélés esélye.

Hat óra harminc perc, reggel. Fél óra múlva nyit a hentes, de már hosszú sor kígyózik a bejárat előtt. Azért olyan hosszú, mert az emberek tartják a kétméteres távolságot egymástól.

(...)

Biatorbágy más üzletei előtt is hasonló a helyzet. Mire kiérek a helyi termelői piacra, már hét óra, itt már szinte mindenki kinyitott. A szervezők kézfertőtlenítő pontot állítottak fel, a piac most kétszer nagyobb területet foglal el a parkolóból, mint máskor, mert az árusok a megszokotthoz képest messzebbre húzódtak egymástól. Sárga mellényes férfiak vigyázzák a rendet, bár valójában nincs mire ügyelni: itt is mindenki tartja a két métert. Csak az okoz néha félreértést, hogy a távolság miatt ki melyik sorban áll éppen.

„Ott döglenék meg a kórházban" | Magyar Hang

(...)

Feszült a helyzet, ez abból is látszik, hogy amikor kiderül, újságíró vagyok, egy sárga mellényes felszólít, hagyjam el a területet. Rendben. Miközben kikísér, igyekszik feldobni az együttlétet, jó hangosan, hogy minél többen hallják, ilyeneket mond: „Szarkeverő!”, „Takarodjon innen!” A közönség fogékony, ha pillantással ölni lehetne, akkor most sokszoros és csúnya halált halnék. Már elhagytuk a piac területét, de hogy még jobb legyen a kedvünk, a férfi telefonon rám hívja a rendőrséget.

(...)

Mi lett az incidens vége? Milyenek a tapasztalatok a pátyi és a gazdagréti termelői piacon? Hogy látják a jelent és a jövőt a termelők? A válaszokért keresse a Magyar Hang 100. számában olvasható teljes riportot!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 100. számban? Itt megnézheti!