HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Hétszáz milli...

Hétszáz milliárdért, tíz évre titkosítva: jön a Budapest-Belgrád vasútvonal

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Aláírták a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítéséhez szükséges hitelszerződést péntek délután. Varga Mihály miniszter közlése szerint ezzel az ország számára előnyös és biztonságos szerződés született hazánk és Kína között.

A beruházás 85 százalékát hitelből, a maradék 15-öt saját forrásból, önrész biztosításával fizeti a magyar állam, mondta a pénzügyminiszter, aki szerint így a térség logisztikai központjává válhat Magyarország. A hitel fix kamatozású, ezért a piaci körülmények esetleges romlása miatt sem változnak a feltételek Varga közlése alapján. A szerbiai szakaszon már elkezdődött a felújítás, ez várhatóan 2022 végére fog elkészülni. A teljes vasútvonalat 2025-re tervezik megépíteni.

Az építkezési iratokat ugyanakkor tíz évre titkosították, a beruházás költségei pedig nagyjából hétszáz milliárd forintot tesznek ki.  Korábban már beszámoltunk róla, a kormány kiemelten fontos közérdeknek tekinti a vasútvonal megépítését, így Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes be is nyújtotta a javaslatot a titkosításról.

Titkosítanák a Budapest-Belgrád vasútvonal összes iratát | Magyar Hang

A benyújtott javaslat ráadásul kötelezettségekkel is élt a beruházáshoz szükséges területekre vonatkozóan. Eszerint ha a vasút nyomvonala nem az állam tulajdonában álló ingatlant érintene, az építtető MÁV köteles lesz az ingatlantulajdonossal használati megállapodást kötni, vagy az ingatlant megvásárolni. Ha ez nem jön össze, akkor pedig kisajátítási eljárást kezdeményezhetnek.

Arról már az Index számolt be tavaly, hogy a beruházás magyar résztvevője, az RM International Zrt. Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos érdekeltségébe tartozik. A cég fő profilja a vasútépítés, tulajdonosai pedig a Mészáros és Mészáros Kft., valamint az R-KORD Kft.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,884lájkolóTetszik
3,795követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek