Online emlékezés a nemzeti összetartozás napjára

Online emlékezés a nemzeti összetartozás napjára

A Steindl Imre Program által közreadott, a trianoni békediktátum századik évfordulójára, a Kossuth tér közelébe tervezett Nemzeti Összetartozás Emlékhely (részletének) látványterve. Az Alkotmány utca Kossuth tér felé eső száz méteres szakaszára tervezett emlékmű a Steindl Imre-program részeként valósul meg (Fotó: MTI/Steindl Imre Program)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Online programmal emlékezik a magyarság a nemzeti összetartozás napjára, június 4-re – közölte Kovács Zoltán szerdán az MTI-vel. Mint a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár írta, az összetartozás napjának előestéjén, szerdán 20.00 órakor a Facebookon klippremier lesz: a Hazám, hazám – az összetartozás dala hangzik el Bocskor Bíborka, Csík János, Dancs Annamari, Dér Heni, Ferenczi György, Földes Eszter, Majorosi Marianna, Makó Péter, Mező Misi, Miklósa Erika, Molnár Ferenc „Caramel”, Molnár Levente, Novák Péter, Nyerges Attila, Pál István „Szalonna”, Serbán Attila, Szarka Tamás, Szvorák Katalin, Takács Nikolas és Tátrai Tibor előadásában.

Június 4-én, csütörtökön az erre létrehozott YouTube-csatornán 8 és 10 óra között az alábbi programok tekinthetők meg: Dokumentumfilm a trianoni békediktátum aláírásáról a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal együttműködésben; Dokumentumfilm a Trianonnal kapcsolatos Új világ születik időszaki kiállításról a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal együttműködésben; Koltay Gábor: Trianon dokumentumfilm; Budai Cukrászda (1935) játékfilm; Erdély – Gyergyószentmiklós: Bagossy Brothers Company roadmovie-ja; Vajdaság – Rúzsa Magdi roadmovie-ja.

Az érdeklődök 10 órakor bekapcsolódhatnak Balogh Gábor történész rendkívüli történelem órájába a békediktátum aláírásának történetéről és következményeiről. Ezt követően, 12 és 16 óra között koncertek veszik át a főszerepet a YouTube-csatorna lejátszási listáján és a művészek YouTube csatornáin – Facebook beharangozóval. Többek között Szvorák Kati, Caramel, Miklósa Erika, Novák Péter, Keresztes Ildikó, Dér Heni és Takács Nikolas fellépéseit követhetik az érdeklődők.

A program 16.30-kor Pál István „Szalonna”, majd Ákos, 18 órától a Ghymes Együttes, 20 órától az Ismerős Arcok, 21 órától a Csík Zenekar nemzeti összetartozás napjára készített koncertjével folytatódik, majd 22.00 órakor Tolcsvay László nemzeti összetartozás napjára készített dalával zárul.

Kövér László: „A trianoni döntést követő egy évszázad teljesítményére kell koncentrálni”

Az Országgyűlés elnöke szerint a mostani évfordulón a trianoni döntést követő egy évszázad teljesítményére kell koncentrálni. Kövér László a Magyar Nemzet című napilapban szerdán megjelent interjújában arról beszélt, hogy a trianoni országvesztés egyértelműen a magyar történelem egyik legnagyobb tragédiája. A házelnök rámutatott: először vérrel, utána az ország kétharmadával fizettünk amiatt, hogy komolyan vettük, hogy mi vagyunk a keresztény Nyugat védőbástyája. A mostani évfordulón a trianoni döntést követő arra kell koncentrálni, hogy egy halálraítélt ország és nemzet nemcsak él, hanem a szétszakított részek külön-külön és együttesen is olyan teljesítményt tettek le a világ és azon belül Európa asztalára, amely jogos büszkeséggel tölthet el bennünket. „A jövőt illetően pedig hinni kell az egy isteni örök igazságban” – fogalmazott.

Kövér László kitért arra is: magyar baloldal – immár több mint száz éve – újra és újra rátámad a saját nemzetére. „Trianonban sem így szabták volna meg a határainkat, ha 1918-1919-ben a magyar baloldal nem árulja el a nemzetet” – mondta. A mai balliberális politikusokban nincs meg a nemzet iráni elkötelezettség. „Szili Katalin MSZP-ből való távozásával a nemzeti gondolat képviselete a baloldalon lezártnak tekinthető” – tette hozzá.

Karácsony Gergely kezdeményezését, amelyben egyperces megállásra kérte a fővárost a diktátum aláírása időpontjában, nem tartja őszintének. Értékelése szerint a baloldal politikusainak egy kisebb része szégyelli, és nem szívesen hirdeti a nemzettel kapcsolatos álláspontját. Más részük politikai számításból próbálja bizonyos kérdésekben nemzetinek beállítani saját magát, de a döntő pillanatban mindig kilóg a „balliberális lóláb”. Mint mondta, Karácsony Gergelyt is ebbe a csoportba sorolja. A harmadik részt a „megveszekedett nemzetgyűlölők”, Gyurcsány Ferencék és a momentumos élcsapat alkotja, akik gyakorlatilag tőrőlmetszett utódai az 1919-es bolsevistáknak.

Az évfordulóval összefüggésben a korszakban játszódó filmeket, valamint a korabeli virágzó filmes és színházi életet bemutató Filmhíradót láthatnak ingyenesen a nézők a Budapesti Távmozi oldalán június 4-én a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából. A Budapest Film Zrt. a Trianon 100 eseménysorozathoz kapcsolódva négy alkotást tesz ingyenesen elérhetővé a film.artmozi.hu oldalon – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A Nagyapám: Horthy Miklós című dokumentumfilmben Horthy István, a kormányzó unokája beszél sokak számára ezidáig ismeretlen eseményekről, amelyek meghatározó jelentőséggel bírtak a 20. századi Magyarország későbbi sorsára. A 66 szezon című szlovák-cseh dokumentumfilm pedig egy kassai uszoda 66 éves történetét mutatja be a történelem viharában.

Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regényének azonos című filmadaptációja mellett ingyenesen elérhető Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok című, 2015-ös alkotása, amely az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évek elejéig követi végig a szereplők sorsát.

A vetítések június 4-én délután egy órakor kezdődnek, és este nyolc óráig tartanak, fél 9-től pedig online közönségtalálkozó lesz.