Igazi nyár: extrém erős UV-sugárzás várható

Igazi nyár: extrém erős UV-sugárzás várható

Napsütés (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sok napsütésre lehet számítani kedden napközben, nem tanácsos a déli órákban hosszabb időt a napon tartózkodni – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

A tájékoztatás szerint a sok napsütés mellett főként a Dunántúlon, illetve az északi megyékben gomolyfelhők képződnek. Csapadék nem valószínű. A nyugati, délnyugati szelet elsősorban az északi tájakon olykor élénk lökések kísérhetik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egyúttal azt közölte, hogy a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8,4-es (extrém) UV-B-sugárzás várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. Azt kérik, hogy mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen. Napközben, 11 és 15 óra között kerülni kell a napozást, és mindenképpen javasolt vállat takaró póló, szalmakalap, valamint fényvédő krém használata.

Zivatarveszély miatt csak két megyére – Szabolcs-Szatmár-Beregre és Hajdú-Biharra – adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között várható.

Címkék: időjárás