400 forintos dugódíjat akar a kormány a főpolgármesteri hivatal szerint, Fürjes Balázs cáfol

400 forintos dugódíjat akar a kormány a főpolgármesteri hivatal szerint, Fürjes Balázs cáfol

A Galvani-híd látványterve (Fotó: Vitézy Dávid Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dugódíj bevezetésével számol a kormány Budapesten a főpolgármesteri hivatal által megismert háttérdokumentumok szerint. Erről ír Balogh Samu várostervező, Karácsony Gergely főpolgármester kabinetfőnöke a Telex.hu-n megjelent írásában. A véleménycikk a Galvani híd terve és az ehhez kapcsolódó budapesti közlekedési átalakítások apropóján íródott. Korábban ugyanis a kormány felügyelete alatt működő Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) arról számolt be, hogy befejeződött az egyelőre terveken létező híd és a kapcsolódó úthálózat társadalmi vitája.

A kabinetfőnök arról ír, hogy a kormány tervei szerint áthaladásonként 400 forintot fizetne minden autós Pesten a Hungária körút, Budán az ahhoz csatlakozó úgynevezett budai körút keresztezésekor. Ismertetése szerint erre azért lenne szükség, mert a Galvani híd csak a dugódíjjal hozná a számokat, hiszen a díj kiterelné a forgalmat a Dél-Pest és Dél-Buda összekötéseként épülő átkelőre.

Ezzel együtt a belvárosi forgalmi sávok kapacitásának 30 százalékos csökkentésével is számolnak Balogh szerint, mivel híd és dugódíj ide, vagy oda, csak ezáltal lehetne lenyomni a forgalom mértékét a kívánt szintre a belső kerületekben. Ha ugyanis a híd megépülne, az ugyan valóban elvinne valamennyi forgalmat a belvárosból, ám a gépjárművek növekedési üteme alapján újratermelődne a forgalom.

Balogh Samu úgy véli, hogy az új híd csak megkönnyíti ezeknek az intézkedéseknek az érvényesülését, mivel a híd teret ad a belvárosból kiszoruló forgalomnak, főként a dugódíj miatt túlterhelődő Rákóczi-híd tehermentesítésével – magyarázta.

A kabinetfőnök arról is írt, hogy a hídról szóló, a BFK által társadalmiasításnak hívott folyamat nem töltötte be a szerepét. Azt sikertelennek értékeli, mivel a 2000 kérdőívet kevésnek tartja ahhoz, hogy megnyugtatóan rendeződjön a társadalmi vita. Ezért, illetve az időközben a fővárosi vezetés által megismert kormányzati szándékok miatt – elmondása szerint csak az előző év végén ismerték meg a fenti elképzeléseket –, közösségi gyűléseken vitatnák meg a budapestiekkel a kérdést. Ezek olyan fórumok volnának, amelyeket tavaly ősszel a klímavédelemről szóló vitában is alkalmaztak.

Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán úgy reflektált a kabinetfőnöke által megszellőztetett kormányzati elképzelésekre, hogy ezeknél sokkal kisebb mértékű közlekedési változtatásokat a „kormányzati megmondóemberek” autósüldözésként emlegettek. A főpolgármester szerint a dugódíjat „suttyomban, lopakodva nem lehet bevezetni”, minden részletre kiterjedő párbeszédre van szükség a budapestiekkel.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3964417696924380

Frissítés:

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára egy Twitter-posztban zárta le a vitát. Ebben csupa nagybetűvel írta le, hogy a kormánynak esze ágában sincs támogatni a dugódíjat. Mint hozzátette: „Az autósüldözés, a megszorítások, az adóemelés Karácsony Gergely politikája. Mi az adócsökkentésben hiszünk és az emberekre bízzuk, mikor, mivel szeretnének közlekedni.”